Verkenner moet Scherpenzeel uit bestuurscrisis loodsen
Verkenner Paul Frissen moet met oplossingen komen voor de bestuurscrisis in Scherpenzeel. Dat heeft de Gelderse commissaris van de koning, John Berends, vrijdagavond bekend gemaakt.
Een verkenner moet met oplossingen komen voor de bestuurscrisis in Scherpenzeel. Die is ontstaan nadat de wethouders het vertrouwen in waarnemend burgemeester Harry de Vries hadden opgezegd. De Gelderse commissaris van de koning, John Berends, heeft Paul Frissen als verkenner op pad gestuurd.
Loco-burgemeester
Gedurende het onderzoek stapt De Vries even opzij. Commissaris Berends heeft overwogen tijdelijk een andere waarnemer te benoemen, maar heeft er uiteindelijk voor gekozen de loco-burgmeester de honneurs te laten waarnemen. Eind november moet het onderzoek van Frissen zijn afgerond.
Conflicten en onvrede
De belangrijkste opdracht van Frissen, hoogleraar bestuurskunde aan Tilburg University, is om mogelijke oplossingen in kaart te brengen om uit de bestuurscrisis te komen. Uit gesprekken die cdk Berends met fractievoorzitters heeft gevoerd, blijkt grote verdeeldheid te bestaan over hoe het nu verder moet. Frissen moet een analyse maken van de conflicten en onvrede in de bestuurlijke verhoudingen. Hij moet in kaart brengen ‘welke weg politiek en bestuurlijk Scherpenzeel kan bewandelen om weer uit de bestuurscrisis te komen’, aldus de provincie in een persbericht. Zodra Frissen zijn rapport bij de provincie binnen is, stuurt de cdk het door aan de raad van Scherpenzeel. 'De raad bepaalt vervolgens hoe hij hiermee omgaat.' Berends vindt dat het rapport in het openbaar moet worden besproken ‘volledig in lijn met de behoefte aan transparantie die verschillende keren is uitgesproken’.
Groot wantrouwen
Er is in de Scherpenzeelse politiek groot wantrouwen over het handelen van zowel burgemeester Harry de Vries, als de commissaris van de koning en het gemeentebestuur van Barneveld. Dit heeft alles te maken met de discussie over herindeling. Gedeputeerde Staten zijn, tegen de wens van de Scherpenzeelse wethouders en een meerderheid van de raad in, een arhi-procedure gestart; de eerste stap op weg naar een herindeling. Die begint met een open overleg, maar daarvan is volgens de wethouders en een deel van de raad geen sprake. Er is volgens de wethouders van Scherpenzeel in achterkamertjes overleg gevoerd tussen waarnemend burgemeester De Vries, cdk Berends en de burgemeester van Barneveld, zonder dat de wethouders daarvan op de hoogte waren.
Actieve bemoeienis
Volgens de Scherpenzeelse en Barneveldse Krant heeft ook de gemeenteraad van Barneveld de afgelopen maanden al diverse malen over een mogelijke herindeling met Scherpenzeel gesproken. Na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur concludeert de krant dat het Barneveldse gemeentebestuur zich het afgelopen jaar zeer actief heeft bemoeid met een eventuele herindeling met Scherpenzeel. ‘Naar buiten toe predikte de politiek afzijdigheid, maar ondertussen bespraken de fractievoorzitters de mogelijke fusie tussen juni 2019 en juni 2020 maar liefst acht keer achter gesloten deuren. In december vorig jaar debatteerde ook een groot deel van de gemeenteraad er in beslotenheid over’, aldus de krant.
Doofpot
Het Burgerinitiatief Scherpenzeel Zelfstandig – dat, zoals de naam al doet vermoeden, voor zelfstandigheid van de gemeente strijdt – is meer dan laaiend over deze gang van zaken en heeft recent een gepeperde brief naar Gedeputeerde Staten gestuurd. ‘Wat wij in Scherpenzeel nodig hebben, is rust. En een nieuwe burgemeester, een vaste dit keer, die pal staat voor Scherpenzeel en die ons helpt om te helen wat in dit proces kapot is gemaakt.’ In de brief wordt het provinciebestuur gevraagd de arhi-procedure te stoppen. ‘Hou op met die achterkamertjes, die doofpotten en dat doen-alsof. Luister naar de wensen van de inwoners van Scherpenzeel. En zet daarna zo spoedig mogelijk de vacature voor een vaste burgemeester open zodat we weer een rustig dorp op de Veluwe kunnen worden waar het goed toeven is. Waar we vertrouwen kunnen hebben in de overheid en in elkaar en ook de banden met onze buren kunnen gaan herstellen. Waar onze wethouders en raadsleden zich bezig kunnen gaan houden waarvoor ze zijn gekozen: het besturen van ons mooie dorp en zich volledig inzetten voor de belangen van de inwoners.’
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.