'Centrale organisatie nodig voor aanpak discriminatie'
Minister Uitermark van BZK komt met een plan om het tegengaan van discriminatie centraler te regelen.
De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.
'Stelsel wringt'
Adviesbureau Berenschot kwam twee jaar geleden met een kritisch rapport over de discriminatieaanpak. De regionale organisaties tegen discriminatie zijn ‘versnipperd en onvoldoende onafhankelijk’, stond erin. Hoeveel geld ze krijgen, hangt in sommige gevallen af van de politieke kleur van een gemeente. ‘Het huidige stelsel wringt’, erkent Uitermark.
Een landelijk meldpunt voor discriminatie genaamd Discriminatie.nl bestaat al. ‘Wij zijn er heel blij mee’, zegt voorzitter Sjaak van der Linde over Uitermarks plan. Hij verwacht dat de regionale organisaties, die hij ook vertegenwoordigt, de miljoenen tegen discriminatie op deze manier beter kunnen besteden. ‘We zijn nu 5 procent van onze tijd bezig met het krijgen van geld van gemeenten. Die tijd kunnen we ook aan discriminatiezaken besteden.’ Daarnaast houden gemeenten een deel van het budget achter voor andere zaken, zegt Van der Linde.
Wetswijziging
De nieuwe centrale organisatie moet met Discriminatie.nl gaan samenwerken, zegt een woordvoerder van minister Uitermark. ‘Het zou best kunnen dat we opgaan in de nieuwe organisatie’, denkt Van der Linde. Er is ook een los meldpunt voor onlinediscriminatie, en slachtoffers van discriminatie kunnen ook aangifte doen.
Uitermark moet de wet wijzigen om taken bij gemeenten weg te halen. Halverwege dit jaar verwacht de minister een wetsvoorstel klaar te hebben, en uiterlijk begin 2027 moet de verschuiving klaar zijn.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.