Griffiers in beweging
Veel beweging in griffieland, zo blijkt uit onderzoek van Necker van Naem.
Elke gemeente, elke raad haalt graag de beste griffier in huis. In de periode oktober 2017 tot en met juni 2022 zijn er in totaal 212 nieuwe griffiers aangewezen. Dit betekent dat meer dan de helft van de (inmiddels) 345 gemeenten in de afgelopen jaren een nieuwe griffier heeft zien komen (en dus ook zien gaan). Veel beweging dus in griffieland, zo blijkt uit onderzoek van Necker van Naem.
Pensioen en baanwissel
Er is afgelopen jaren een stijgende lijn in het aantal aanwijzingen van vaste griffiers. Met name dit jaar springt er tot nu toe uit. Zo werden er in de eerste zes maanden al dertig griffiers aangewezen, ten opzichte van 44 in heel 2021 en 48 in 2020. En dat terwijl het aantal gemeenten daalt. Marijke van de Plasse, griffie-expert bij Necker van Naem: ‘Ook in griffiersland is sprake van een toenemend aantal mensen die met pensioen gaan en die gaten moeten weer worden opgevuld. Daarnaast zien we in de categorie veertigers en vijftigers een toenemende behoefte aan een switch.’
M/V verdeling in evenwicht
Van de 212 aangewezen griffiers in de onderzochte periode mochten in totaal 108 mannen een bos bloemen in ontvangst nemen (51 procent) en 104 vrouwen (49 procent). Uitgesplitst naar de gemeentegrootte blijkt dat mannen vaker worden aangewezen in gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. ‘Gevoelsmatig zeg ik dat het aantal vrouwen als griffier in de afgelopen tien jaar nogal is toegenomen. Waar je op het Griffierscongres tien jaar geleden nog vooral witte, grijze heren zag is het gezelschap aanzienlijk kleurrijker geworden’, zegt Marijke van de Plasse.
Drie griffiers in 5,5 jaar
In de onderzochte periode werden in Noord-Holland 39 griffiers aangewezen, gevolgd door Gelderland (37) en Noord-Brabant (34). In Zeeland (5) en Flevoland (2) hoefde men minder vaak op zoek naar een nieuwe griffier. Gezien het aantal gemeenten per provincies zijn deze aantallen in lijn met de verwachtingen. De gemeenten Bronckhorst, Brummen, Heemskerk en Hollands Kroon moesten overigens het vaakst op zoek naar een nieuwe griffier, ieder driemaal in de afgelopen vijfenhalf jaar.
Griffiers bijna uitverkocht
Het gros van de griffiers was voor de aanwijzing al op een griffie werkzaam (bijvoorbeeld griffiemedewerker, raadsadviseur of griffier). Eén op de drie griffiers maakte een switch en betrad het ‘griffiewereldje’. Denk hierbij aan wethouders, bestuursadviseurs of directiesecretarissen. Van alle aangewezen griffier was 35,4 procent al griffier; een kleine twintig procent was plaatsvervangend griffier. Marijke van de Plasse: ‘Gemeenten zoeken graag een griffier met ervaring op een griffie, zeker in de kleinere gemeenten met een kleine griffie. Het vertrek van een griffier van de ene naar de andere gemeente zorgt vervolgens weer voor een nieuwe vacature. Ik vrees dat dit op niet al te lange termijn gaat zorgen voor een griffierskandidaten- infarct én een nog grotere behoefte aan interimmers. Van gemeenten gaat het vragen om echt ook open te staan voor kandidaten van buiten de griffiewereld, voor talenten die zich nog moeten ontwikkelen, want de koek raakt op.’
Onderzoeksverantwoording
De data die verzameld is, bestrijkt de periode van oktober 2017 tot en met juni 2022. Het totaal aantal aangewezen griffiers in die periode is 212. Waarnemend en interim-griffiers zijn hierin niet meegenomen; griffiers van heringedeelde gemeenten zijn wél meegeteld. Naast openbare bronnen is gebruik gemaakt van de Griffie Update die Necker van Naem tweewekelijks opstelt.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.