Advertentie

VNG en Van Zanen vragen Kamer om hulp bij aanpak demonstraties

Dijksma en Van Zanen vinden beiden dat het recht van demonstratie niet onbegrensd is.

ANP
07 september 2023
A12 bezetting klimaatactivisten
Actiegroep Extinction Rebellion (XR) blokkeert de snelweg A12 om aandacht te vragen voor het klimaat.Tobias Kleuver/ANP

Burgemeester Jan van Zanen en Sharon Dijksma, de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), vragen de Tweede Kamer expliciet om hulp bij hun taak demonstraties in goede banen te leiden. Zij willen wettelijke instrumenten om tegen ontwrichtende acties te kunnen optreden. Dat doen Van Zanen en Dijksma donderdagmiddag tijdens een gesprek met de Tweede Kamer over het demonstratierecht.

Technisch Adviseur Waterveiligheid

JS Consultancy
Technisch Adviseur Waterveiligheid

Beleidsadviseur Sociaal Domein Inburgering en Schuldhulpverlening

JS Consultancy
Beleidsadviseur Sociaal Domein Inburgering en Schuldhulpverlening

Demonstratierecht

Dijksma en Van Zanen vinden beiden dat het recht van demonstratie niet onbegrensd is. De Haagse burgemeester vindt dat er in toenemende mate misbruik van het recht op demonstratie wordt gemaakt. Wat hem betreft gaan blokkades van snelwegen bijvoorbeeld het demonstratierecht te buiten.

Confrontaties

Volgens Van Zanen zoeken demonstranten steeds vaker de confrontatie op en niet zozeer het recht. Dit speelt vooral in situaties waarin actievoerders - 'met een beroep op het demonstratierecht' - ontwrichtende acties uitvoeren, dwang uitoefenen en bevelen van de autoriteiten negeren.

Blokkade A12

Hij lijkt hij onder meer te doelen op de A12-blokkades van Extinction Rebellion. Rechters hebben uitgemaakt dat actievoerders bij vreedzame demonstraties geen straf meer krijgen opgelegd als zij zijn aangehouden en weggevoerd. Het Openbaar Ministerie heeft daarop Van Zanen laten weten dat er in deze situaties geen vervolging zal plaatsvinden.

Abortusklinieken

Dijksma vraagt de Kamer expliciet om een wettelijke oplossing om te kunnen optreden bij demonstraties tegen abortusklinieken. Volgens haar is bij dergelijke demonstraties sprake van 'schurende grondrechten'. Bezoekers van abortusklinieken hebben het recht die 'ongestoord en ongehinderd' te kunnen bezoeken. 'Dat verhoudt zich lastig met de indringende wijze waarop bepaalde groepen hun afkeer van abortus kenbaar maken in de directe omgeving van de kliniek, vaak specifiek en persoonlijk gericht op individuele bezoekers en hun precaire situatie', schrijft Dijksma.

Hoewel ze vindt dat mensen tegen abortus moeten kunnen demonstreren, wil ze afstand scheppen tussen bezoekers en demonstranten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De desbetreffende burgemeesters en de VNG hebben natuurlijk groot gelijk. Het is te gek voor woorden dat Rechters kennelijk geen handvat hebben om bij verstoringen van de openbare orde in combinaties met demonstraties veroordelingen uit te spreken.
De insteek van een Overheid behoort te zijn dat het recht op demonstratie nooit zwaarder kan/zal wegen dan het handhaven van de openbare orde en dat demonstranten verplicht zijn zich te houden aan de voorwaarden van de demonstratievergunning op straffe van rechtsvervolging c.s.
Advertentie