Langverwacht corruptieproces tegen De Mos van start
De Mos en zijn collega zouden informatie en vergunningen hebben verstrekt aan ondernemers, die 113.000 euro aan zijn partij doneerden.
Verdachte donaties
Ruim drie jaar na de inval in zijn huis is het zo ver. Het proces tegen de markantste politicus van Den Haag, Richard de Mos, gaat van start in de rechtbank Rotterdam. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er voor 113.000 euro aan ‘verdachte’ donaties aan Hart voor Den Haag, de partij van De Mos, gedaan. Ook heeft een van de verdachte ondernemers verkiezingsbijeenkomsten voor de partij betaald. Een ander zou een bouwkraan aan De Mos hebben uitgeleend. In ruil voor geld en diensten zouden de ondernemers vergunningen, subsidies en informatie hebben gekregen, aldus het OM. Daarnaast zouden de ondernemers het gemeentelijk beleid hebben kunnen beïnvloeden. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans spreekt na inzage van het strafdossier van ‘ernstige feiten’.
Aangifte
Peter Plasman, advocaat van De Mos, heeft zaterdag aangifte gedaan van het lekken van het strafdossier. De Mos: ‘Ik ga ervan uit dat het Openbaar Ministerie de Rijksrecherche de opdracht zal geven om te onderzoeken of het dossier is gelekt door de politie, het OM of andere betrokkenen.’ De Haagse oud-wethouder, die spreekt van een ‘groot mediaoffensief’ dat ‘te elfder ure’ wordt geopend, vindt het lekken van het dossier een ‘daad van smaad’. Hij wil dat uitgezocht wordt wie hiervoor verantwoordelijk is.
Napels
De verdenkingen tegen De Mos leidden tot verontruste reacties van raadsleden van andere partijen. Toenmalig CU/SGP-raadslid Pieter Grinwis, nu lid van de Tweede Kamer, gebruikte de term ‘Napels aan de Noordzee’. Vorige week kwam een gelijknamige documentaire van PowNed uit over de zaak. De Mos speelde hierop in door op Twitter een reisje naar Napels uit te loven voor nieuwe leden van Hart voor Den Haag.
Hypocriet
Richard de Mos heeft zich van begin af aan hevig verweerd tegen de beschuldigingen aan zijn adres. In 2021 bracht hij er een boek over uit: ‘Mijn verhaal’. De Mos vindt de verwijten aan zijn adres hypocriet. Andere partijen in de Haagse raad zouden (ook) niet integer zijn.
Muil houden
Hart voor Den Haag-kandidaat, donateur en ondernemer John van Zweden steunt De Mos. Hij hekelt de houding van andere partijen in de raad, die Hart voor Den Haag bij de collegeformatie uitsloten: ‘Het is de kracht van Nederland dat je pas gestraft kan worden als de rechter dat bepaalt, en voor de rest moet iedereen zijn muil houden’. Hij wijst erop dat De Mos, als leider van een lokale partij, al het geld zelf binnen moet halen, terwijl een partij als de VVD veel geld uit de landelijke kas krijgt. ‘Ze zeggen: “dat is cliëntelisme”. Ja, wat mot ie dan? Wat mot ie dan?’.
Lang proces
Met de nieuwe Wet op de Politieke Partijen is dát probleem voor De Mos verholpen: als die wordt ingevoerd, krijgen ook lokale partijen subsidie vanuit het Rijk. Strafrechtelijk is hij voorlopig nog niet uit de brand. In de komende drie weken zal duidelijk worden welke feiten het OM bewezen acht en welke strafeis De Mos boven het hoofd hangt.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.