Advertentie

Post-it oplossing voor heilige grenzen Veiligheidsregio

Problemen met de grenzen van de Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) zijn simpel opgelost door de gemeente Eemnes. Uitwisseling van telefoonnummers is de oplossing.

03 april 2013

Het simpel noteren van telefoonnummers lijkt de oplossing te zijn voor een bureaucratisch probleem van de Veiligheidsregio’s. Hulpdiensten moeten vaak wachten op een ondersteunende dienst uit de eigen Veiligheidsregio. Soms is diezelfde hulp op een steenworp afstand beschikbaar, maar bevindt die zich net over de regiogrens en wordt die dus niet ingeschakeld. Met onnodige wachttijden als gevolg.

Boerderijbrand
Dit gebeurde onlangs voor de zoveelste keer in Eemnes. De gemeente valt onder de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), maar ligt dichtbij de grens van de Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek. Terwijl er voor een boerderijbrand in Eemnes een rietkapspecialist uit Cothen en Kockengen/Kamerik moest komen (40 km), was er vlakbij in Laren (5 km) ook zo’n specialist aanwezig. Maar die kwam niet in actie, want van de verkeerde Veiligheidsregio.


Geen mensenlevens op spel
‘Het is niet zo dat de boerderij gered had kunnen worden als we Laren hadden ingezet,’ zegt een woordvoerder van Eemnes, ‘de wind stond zo hard, de boerderij was al binnen een paar minuten verloren.’ Ook de inzet van een hoogwerker zorgde al eens voor problemen in Eemnes. Die was dichtbij beschikbaar, maar moest uit Soest komen, 20 kilometer heen en 20 kilometer terug. De  gemeentewoordvoerder benadrukt dat er nooit mensenlevens op het spel hebben gestaan: ‘De primaire brandweerzorg is er altijd, alleen de ondersteuning is soms een probleem.’


Dichtsbijzijnde specialis

Dwars door alle protocollen heen zijn er nu onderlinge afspraken gemaakt om deze situaties in de toekomst te voorkomen. ‘We hebben de meldkamer gevraagd wanneer specialistische ondersteuners ver weg zijn, contact op te nemen met de meldkamer van de andere Veiligheidsregio. Dat kan heel praktisch door de belangrijke telefoonnummers bij de hand te hebben. Desnoods met een post-it op een beeldscherm,’ aldus de woordvoerder.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roel / hypochonder
Hier word ik erg verdrietig van, wat een amateurisme!
hro
iedere meldkamer zou altijd moeten kijken welke uitrukpost het dichtst bij de locatie van de melding ligt. Dan eventueel doorverbinden naar een collega VR.

Hetzelfde voor ambulancediensten.

Verspilde tijd en energie (km's) voorkomen!
Wouter
Door de meldkamers met de voertuigen, kazerne's en bemensing aan elkaar te koppelen wordt dit probleem voorkomen. De meldkamers van iedere individuele veiligheidsregio werken op hun eigen eilandje. De burger is daar de dupe van. Oplossing: koppelen of de Nationale meldkamer snel invoeren!
Advertentie