Advertentie

Tineke Netelenbos

De gemeenteraad in Ede wordt voorgelicht over de verschillende stromingen binnen de islam. Scheidend burgemeester Tineke Netelenbos (23 januari wordt Cees van der Knaap geïnstalleerd) over het hoe en waarom. U gaat samen met wethouder Van de Pol de gemeenteraad voorlichten over stromingen binnen de islam.

18 januari 2008

Heeft u er zóveel verstand van?
Nee, zo zit het niet helemaal, ik doe het niet zelf, ik ben geen deskundige. We huren mensen in van multicultureel instituut Forum, zij komen ons voorlichten.

 

Vanwaar deze actie?
Binnen de gemeenteraad is er behoefte om meer te begrijpen van de islam. Ede wordt vaak genoemd in het rijtje Tilburg, Rotterdam, Amsterdam, plaatsen waar salafisten actief zijn. Dat is op zich wel terecht, in onze gemeente zijn inderdaad ook salafistische predikers actief. En als je dan gaat praten met allochtonenorganisaties en dergelijke dan blijkt dat er bij veel partijen weinig kennis is over deze materie. Er is wel behoefte om meer te weten over de diverse stromingen, hoe vaak komen ze voor, welke kijk hebben ze op de Nederlandse samenleving?

 

En daarna?
Dit is een eenmalige actie voor raadsleden zodat ze hun eigen bevolking beter leren kennen. Daarna doen de raadsleden weer hun gewone werk en mengen ze zich onder die bevolking.

 

Waarom specifiek de islam? Het christendom kent ook stromingen?
Dat is zo, en het is ook goed om daar veel over te weten. Maar daar zijn - zelfs Edese - boeken over, de kennis is veel meer voorhanden. En het is ook geen eenzijdige actie richting moslims. Wat extremisme betreft kijken we ook naar extreem-rechts.

 

Maar zo'n bijeenkomst over de islam trekt wel aandacht.
'Alles rond islam roept emotie op. Maar dat komt ook door de manier waarop sommigen de berichtgeving verzorgen. Zo'n informatiebijeenkomst is in feite heel normaal, we hebben er om de veertien dagen eentje, telkens over andere onderwerpen. Maar als het over islam gaat staat het met reuze-chocoladeletters in kranten.

 

Ede was in 2001 wereldnieuws toen een paar Marokkaanse jongetjes voor het oog van de camera de aanslagen van 9/11 toejuichten.
'(Zucht..) Klopt, en dat achtervolgt ons nog steeds. Terwijl we er sinds die tijd heel veel aan hebben gedaan om de harmonie te bewaren en dat gaat ook goed. We hebben wel problemen met jongeren, maar die zijn niet groter dan elders.'

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie