Van der Burg gaat dinsdag naar Tubbergen
De gemeenteraad van Tubbergen gaat dinsdag in gesprek met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de aankoop van het asielhotel.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat aanstaande dinsdag naar Tubbergen, om te praten met de gemeenteraad over de situatie die daar is ontstaan nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in de gemeente een hotel heeft aangekocht waar enkele honderden mensen terechtkunnen. Er is veel protest tegen deze aankoop, zowel bij omwonenden als bij het gemeentebestuur.
Toelichting
De gemeente laat vrijdagavond weten dat de staatssecretaris tijdens een openbare raadsvergadering zijn voornemen en de handelwijze zal toelichten en in gesprek zal gaan. Van der Burg wilde donderdag al gaan, maar de burgemeester had gezegd dat het beter is om wat later te komen. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat de staatssecretaris aanwezig zal zijn bij de raadsvergadering.
Meerdere gesprekken
Volgens de gemeente Tubbergen was ze er niet van op de hoogte dat het COA het hotel zou kopen, maar eerder zei Van der Burg al dat de organisatie wel degelijk meerdere keren met het gemeentebestuur had gesproken. 'Daar kwam een "nee" op en dat mag natuurlijk. Alleen moeten wij echt extra plekken hebben in Nederland. Daarom hebben we enige tijd geleden al gezegd dat we opvanglocaties gaan doorzetten', zei Van der Burg vrijdag daarover.
Unieke situatie
'De gemeente Tubbergen bevindt zich in een unieke situatie', zo stelt de gemeente in een verklaring vrijdagavond. 'Het rijk maakt voor het eerst in de geschiedenis gebruik van de bevoegdheid om een locatie aan te wijzen voor een asielzoekerscentrum. Daarmee passeert het rijk het college van B&W en de democratisch gekozen gemeenteraad. Dat roept veel vragen op bij inwoners en ook bij de gemeente Tubbergen.'
Adviseren
Het gemeentebestuur zegt het op prijs te stellen dat de staatssecretaris 'snel gehoor heeft gegeven' aan de uitnodiging. Het gemeentebestuur zal de komende dagen gebruiken 'om in gesprek te blijven met de inwoners, informatie in te winnen en zich te laten adviseren'. (ANP)
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als de VVD politici geen discussie willen voeren over een duurzame en houdbare visie, maar alleen de instroom willen beperken, dan zijn er zeker mogelijkheden om Nederland minder aantrekkelijk te maken. Noch het VN Vluchtelingenverdrag, noch de EU opvangrichtlijn geven recht op verblijf voor onbepaalde tijd. Het verdrag en de richtlijn geven ook geen recht op een verblijfsstatusstatus voor familieleden die zelf geen vluchteling zijn.
De landelijke politiek slaagt er niet in om ook maar één groot probleem op te lossen. De zeer sterke groei van de bevolking door arbeidsmigratie en asielmigratie leidt tot druk op de schaarse ruimte. Daarvoor hebben we vergunningen nodig. Die gaan gelukkig uit van schone lucht en drinkwater, dus in een land waar veel landbouw belangen zijn, lukt dat niet. De hele agro sector was en is zelf de veroorzaker van een fenomenale bevolkingsgroei door arbeidsmigratie. Al decennia lang. We moeten ingrijpen op de bevolkingsgroei om problemen beheersbaar te maken. Dat vereist visie op arbeids- en asielmigratie. Er is een sterk verband tussen milieu en overbevolking, die door D66 en GroenLinks niet wordt erkend. Deze partijen staan met hun rug naar de wetenschap. De verbanden die gelegd moeten worden zijn duidelijk, maar het gebeurt niet. De landelijke politiek faalt. Maar is Nederland ooit goed bestuurd in de geschiedenis??