Tubbergen boos op staatssecretaris om asielopvang
Volgens de staatssecretaris kan de gemeente niet zo verrast zijn, aangezien er al maanden gesprekken liepen.
De gemeente Tubbergen is boos over de stap van de staatssecretaris om de gemeente te passeren bij het aanwijzen van een opvanglocatie voor asielzoekers. ‘Waarom wordt dit van hogerhand opgelegd?’ zei burgemeester Wilmien Haverkamp woensdag op een ingelaste persconferentie. ‘Zo ga je niet met mensen om.’
Meerdere locaties
Staatssecretaris Eric van der Burg deelde de burgemeester dinsdagavond mee dat hij het COA opdracht heeft gegeven om het hotel ‘t Elshuys te kopen voor de exploitatie van een asielzoekerscentrum. Het gemeentebestuur voelt zich overvallen, zei ook wethouder asielzaken Ursula Bekhuis.
Volgens Van der Burg kan de gemeente niet zo verrast zijn, aangezien er al maanden gesprekken liepen. De burgemeester van Tubbergen, Wilmien Haverkamp, is een uur voor de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregel, aldus Van der Burg, die eerder al zei dat later ‘meerdere locaties in andere gemeenten zullen volgen’.
'Manier waarop'
In het hotel is nu plaats voor 75 gasten. Er wordt momenteel gesproken over een opvang van tweehonderd tot driehonderd asielzoekers. Het hotel is daar ongeschikt voor, zegt het gemeentebestuur. ‘Ook omdat het hotel in een dorp met 3000 inwoners staat. Dan verlies je de verhoudingen', zei Bekhuis. De gemeente onderzoekt of ze stappen kan nemen tegen dit besluit.
Dinsdagavond werd er al door tientallen mensen actiegevoerd bij het hotel. De burgemeester kon nog niets zeggen over te nemen maatregelen. ‘We houden de vinger aan de pols en we hopen dat we het rustig houden in de gemeente.’ De politie, ook aanwezig bij de persconferentie, wilde daar niet veel over kwijt. ‘We denken eerder aan de wijkagent dan aan een peloton ME’, aldus een politiewoordvoerder.
‘We hebben geen probleem met asielzoekers, maar het gaat om de aantallen en de manier waarop’, zegt een bezorgde vrouw op straat. De zestiger noemt, net als twee buurtbewoners, Ter Apel als schrikbeeld. De vrees is dat achter het hotel tenten komen en dat de toestroom van asielzoekers te groot wordt. Als twee agenten ter plaatse komen, wordt in overleg de trekker weggereden. ‘Waak ervoor dat Albergen niet het dorp wordt van racisme en rellen’, waarschuwt een agent.
Verstoppen of ingrijpen
‘Er is meer plaats nodig voor vluchtelingen in heel Nederland’, zei Van der Burg. ‘Als dat niet op basis van vrijwilligheid lukt, dan kan ik twee dingen doen: het opvangcentrum in Ter Apel volledig laten verstoppen of ingrijpen. Dat laatste doe ik liever niet, maar er is door een aantal gemeenten te weinig geleverd op basis van vrijwilligheid’, aldus de bewindsman. Dat er in Tubbergen veel weerstand is ontstaan, had hij wel verwacht, maar is geen reden om zijn besluit terug te draaien.
Bijna gelijktijdig zei burgemeester van Tubbergen tijdens een persconferentie woensdagmiddag dat het niet zo is dat haar gemeente geen verantwoordelijkheid wil nemen in het bieden van oplossingen voor de asielcrisis. ‘We vangen statushouders op en mensen uit Oekraïne’, zei Haverkamp. In de gemeente heerst het gevoel dat de staatssecretaris de problemen ‘bij ons over de schutting kiepert’, zo verwoordde zij de onrust. ‘Dat geeft geen pas, wat ons betreft.’ De gemeente oriënteert zich op de mogelijkheden om gedwongen opvang te voorkomen.
Samenwerking
De veiligheidsregio Twente, waar Tubbergen bijhoort, vraagt zich af of de samenwerking tussen rijk en gemeente goed is verlopen. ‘Het Rijk noemde het van het allergrootste belang om goed samen te werken en ook de gemeenteraad en de omwonenden goed te betrekken en te informeren. Gezien de reactie vanuit Tubbergen kun je je afvragen of dat hier goed is verlopen’, aldus Arco Hofland, plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio en waarnemend burgemeester van Rijssen-Holten. Ook de veiligheidsregio wist pas dinsdag dat het COA het hotel had gekocht, maar Hofland wijst erop dat veiligheidsregio's alleen een rol hebben in de crisisnoodopvang, de opvang van Oekraïners en huisvesting voor statushouders.
Van der Burg verwerpt de kritiek dat steeds kleine plattelandsgemeenten buiten de Randstad getroffen worden door zijn beleid. Hij wijst op grote steden als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam die veel vluchtelingen opvangen. En op kleinere gemeenten als Gilze en Rijen en Budel (gemeente Cranendonck), die grote asielzoekerscentra hebben of hebben gehad. (ANP/redactie)
Nu de dorpen stevig verwateren.
Hoe kun je dit anders wegzetten dan wat het is.