Advertentie

Situatief ziek

Ziek is ziek. Of toch niet? Het is niet altijd zo duidelijk of iemand echt niet kan werken vanwege medische beperkingen. Vooral als er naast de ziekmelding ook sprake is van een arbeidsconflict. Dit is één van de lastigste – maar veel voorkomende - situaties in het ambtenarenrecht.

13 mei 2011

Stel een ambtenaar heeft een wat moeizame verhouding met zijn leidinggevende. De ambtenaar is het niet eens met de gang van zaken op de afdeling en de manier van leidinggeven. Dit leidt tot voortdurende onaangename discussies. De dag na een, voor de ambtenaar niet positief verlopen, beoordelingsgesprek meldt deze zich ziek. Hij heeft al enige tijd last van slaapproblemen, hoofdpijn en maagklachten. Deze klachten hangen direct samen met de spanningen op het werk. Maar is de ambtenaar nu ook echt ziek? Hoe moeten werkgever en ambtenaar met deze ‘situatieve arbeidsongeschiktheid’ omgaan?

Het is aan de bedrijfsarts om zich hierover uit te spreken. Voor dit soort situaties heeft de bedrijfsarts een handleiding: de STECR Werkwijzer arbeidsconflicten. Deze handleiding wordt in de praktijk veel gebruikt. De eerste vraag bij een ziekmelding tengevolge van een arbeidsconflict is of er daadwerkelijke medische beperkingen zijn voor het werk.

Het kan best zijn dat er geen sprake is van medische beperkingen zolang de ambtenaar maar gewoon thuis zit. Dan is de volgende vraag of er wel medische beperkingen zullen zijn zodra de ambtenaar weer aan het werk moet. Die medische beperkingen mogen niet te snel worden aangenomen. Enige stress zal een terugkeer naar het werk altijd wel meebrengen, maar dat wil nog niet direct zeggen dat iemand medisch gezien arbeidsongeschikt is en niet in meer in staat is om zijn werk te doen.

Als duidelijk is dat de ambtenaar ziek zal worden zodra hij zijn werkzaamheden weer moet hervatten, zullen werkgever en werknemer, in overleg met de bedrijfsarts, moeten bekijken of er elders werk te vinden is. Dat werk kan wellicht worden gezocht buiten de eigen afdeling, maar wel binnen de organisatie. Als echter is vastgesteld dat een terugkeer naar de eigen organisatie ziekmakend zou zijn, zal ook elders moeten worden gezocht naar ander werk. Zowel werkgever als ambtenaar moeten zich inspannen voor een geslaagde re-integratie.

Maar als de bedrijfsarts vaststelt dat er geen sprake is van medische beperkingen, ook niet bij een terugkeer naar het werk, zullen werkgever en ambtenaar moeten zoeken naar een andere oplossing, zoals bijvoorbeeld een mediationtraject. Hoe dan ook zal de ambtenaar weer aan het werk moeten. Meestal geeft de bedrijfsarts de ambtenaar wel enkele weken als ‘afkoelingsperiode’, maar daarna moet het werk weer worden hervat.

Toch is de scheidslijn tussen wel en niet ziek soms lastig te trekken.
De regels zijn mooi, maar de praktijk is weerbarstig.


Anja Hoffmans
Advocaat bij Clingendael Advocaten

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Visser / Organisatievitalisator
'Situatief ziek' is dus het resultaat van een ziekmakende situatie in een ziekmakend klimaat. De case die Anja beschrijft is duidelijk. Maar weer wordt slechts gefocussed op het gevolg. De oorzaak is nagenoeg altijd een onvoldoende sensitief (enerzijds) en niet vroegtijdig genoeg krachtig/doortastende (anderzijds) organisatie(cultuur) waarin mensen te lang rondtobben met waar zij mee worstelen. Met thuissituaties, zichzelf en management. HRM schiet daarin preventief tekort of blijft op te grote afstand daarvan en de leiding is te vaak aan ziekmakende regeltjes gebonden.
Advertentie