Advertentie

SGP voor de rechter

Het is een oude en eerbiedwaardige partij, de Staatkundig Gereformeerde Partij. Ze bestaat sinds 1918, heeft al jaren twee zetels en levert momenteel de nestor van de Tweede Kamer – Bas van der Vlies is met zijn 25 dienstjaren het langst zittende Kamerlid – en een tweede man (Kees van der Staaij) die, 41 jaar oud, met zijn elf dienstjaren ook al weer een oude rot in het vak is en Van der Vlies gaat opvolgen. En ze leveren in de persoon van Menno de Bruyne de geestigste woordvoerder van de hele Tweede Kamer.

08 februari 2010

Het probleem is alleen: je moet Menno een beetje kennen, en als hij zegt dat de SGP haar vrouwenstandpunt zal blijven verdedigen en als de nood aan de man komt op de kandidatenlijst op 1 Van der Vlies zal zetten, op 2 mevrouw Van Der Vlies, op 3 Van der Staaij en op 4 mevrouw Van der Staaij, dat hij dan geen nieuw beleid aankondigt maar een grapje maakt. Een journalist van de Telegraaf had dat niet door, en vandaar dat de Telegraaf gisteren op haar voorpagina kopte dat de SGP een verbod op de partij vanwege haar vrouwenstandpunt via slinkse wegen wil omzeilen. Menno de Bruyne kan er zelf vooral hard om lachen, om deze promotie van een grapje tot groot nieuws.

Maar de zaak heeft tegelijk een serieuze kant. Want de SGP staat op 26 februari wel degelijk voor de rechter. De Hoge Raad spreekt zich dan uit over de vraag of de Nederlandse regering stappen moet nemen om de SGP te dwingen vrouwen op de kandidatenlijsten te plaatsen. Zoals bekend is het standpunt van de SGP dat vrouwen wel mogen stemmen en wel lid mogen worden van de partij maar niet namens de partij in enig vertegenwoordigend lichaam zitting mogen nemen. Eerder, in 2006, verloor de SGP al haar subsidie vanwege dit standpunt. Maar die kreeg ze terug, nadat de Raad van State eind 2007 in hoger beroep een uitspraak van de Haagse rechtbank vernietigde.

 

De belangrijkste overweging van de Raad van State was destijds dat er sprake moest zijn van een evenwichtige afweging, door de rechter en niet door politiek of bestuur, van twee zaken: het verbod op discriminatie en de plicht van gelijke behandeling enerzijds, en anderzijds het recht van politieke partijen om in een democratisch bestel te functioneren en daarmee het gehele electoraat in de publieke besluitvorming te vertegenwoordigen.

De Raad heeft met andere woorden geoordeeld dat de SGP een specifieke bevolkingsgroep representeert waarin anders over de gelijkheid en gelijkwaardigheid van man en vrouw wordt gedacht, en anderzijds ook geoordeeld dat vrouwen in Nederland niet worden gediscrimineerd omdat zij binnen het spectrum van politieke partijen in Nederland lid kunnen worden van een partij die vrouwen op gelijke voet met mannen voordraagt voor vertegenwoordigende functies.

Het ideaal en de norm van de gelijkheid mogen, met andere woorden, de vrijheid niet om zeep helpen. Ik deel het vrouwenstandpunt van de SGP niet, maar vind de uitspraak van de Raad van State helder en goed onderbouwd, en het is dan ook te hopen dat de Hoge Raad niet tot een andere afweging zal komen dan de Raad van State. Niet alleen omdat het niet bevorderlijk is voor de rechtszekerheid wanneer twee hoge juridische colleges op zo’n belangrijk punt tot tegenstrijdige standpunten komen, maar ook omdat de vrijheid van vereniging mij een groot goed lijkt dat niet ten prooi mag vallen aan het activisme van emancipatieclubs. Vrijheid mag niet verloren gaan door de zucht van sommigen om alles gelijk te willen schakelen.

Bart Jan Spruyt

 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

thomas
Als we het woord 'vrouwen' vervangen door 'joden' zou het hele land op z'n achterste benen staan, de sgp waarschijnlijk voorop. Stelletje hypocrieten!
Roland / adviseur
Mee eens. Naar mijn menink ook te vangen onder de vrijheid van vereniging. Een partij die de sharia wil invoeren hoeft ook geen probleem te zijn. We hebben in het verleden ook partijen gehad die buitenlanders het land uit wilden hebben of die heulden met misdadige regimes elders.

Edoch: deze coulance staat en valt bij het besef dat dit soort partijen marginaal blijft. Het is immers evident dat sommige partijen in geval van een absolute meerderheid wetten zouden kunnen uitvaardigen die zelfs bij democratsche meerderheid niet uitgevaardigd mogen worden omdat zij mensenrechten schenden.
piet brontsema / org adviseur
ja ik ben het er mee eens zolang ik die partij maar niet serieus hoef te nemen. Daarvan uitgaande mogen ze wat mij betreft alles doen wat god verboden heeft
Dieuwe / adviseur
De bemoeizucht van sommigen gaat wel erg ver, zover dat ze zelfs de vrijheid van vereniging denken in te moeten perken onder de vlag van anti discriminatie...

Als we deze partij teveel benaderen vanuit deze one-isue eyeliner doen we de partij tekort. Enige nuancering is op zn plaats. Ik hoop dat alle commentaargevers zich ook verdiept hebben in de andere partij(beginsel)programma's van deze politieke stroming die een substantieel deel van Nederland vertegenwoordigt. Tot uw welzijn!

Kritikus / Geen Hagenees
De SGP is blijven steken in de tijdgeest van begin vorige eeuw. Opgericht als protest tegen het vrouwenkiesrecht door ds Kersten is er sinds die tijd een doorlopend achterhoedegevecht gevoerd. Dat moet een keer spaak lopen.
Ron / beleidsmedewerker
Het is wat vreemd om een essentieel recht als gelijke behandeling van mannen en vrouwen af te doen als "activisme van emancipatieclubs". Het doet er ook niet toe hoe groot de SGP is, het gaat om het principiële standpunt. En als dit mag, vinden we dat dan ook allemaal prima als er een moslimpartij standpunten inneemt die niet stroken met onze grondwet? Voor de goede orde, ik heb niet iets tegen moslims, maar je moet wel steeds dezelfde criteria hanteren.
JJMoes
Briljant heer vd Spruyt maar hoe zat het in 1946 ook al weer met ene Ds.G.Kersten?Moest die zijn mandaat niet inleveren wegens zijn houding in de periode 1939-1945?
Paul / projectleider
Groepen mensen wegzetten als tweedrangsburgers... ik vind het nogal wat
nick / adviseur
Ik vind het een enorm geneuzel. Laat die SGP toch. Ze doen niemand kwaad en ze vervullen een bepaalde rol in de politieke arena.
Advertentie