Advertentie

Minder vergaderingen, EU-afdracht 101 miljoen lager

Nederland hoeft dit jaar 101 miljoen euro minder af te dragen aan de Europese Unie dan gepland. Dat schrijft minister Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer. Dat komt onder meer doordat er vorig jaar minder geld is uitgeven aan administratieve kosten.

10 mei 2021
geld-euromunt---europa---shutterstock.jpg

Nederland hoeft dit jaar 101 miljoen euro minder af te dragen aan de Europese Unie dan gepland. Dat schrijft minister Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer. Dat komt onder meer doordat er vorig jaar minder geld is uitgeven aan administratieve kosten.

Boete

De Brusselse vergadertijgers hebben minder tijd aan vergaderingen, missies en de werving van personeel besteed. Dat leverde volgens Hoekstra een besparing op van 121 miljoen euro. Het totale overschot is nog veel hoger. Dat bedraagt in totaal 1,769 miljard. De ontvangsten van de Europese Unie zijn met 1,647 miljard hoger uitgevallen dan begroot. Dat komt door hoger uitgevallen invoerrechten. Ook waren de boetebetalingen hoger dan verwacht net als de ontvangen rente op late betalingen.

 

Stemming in juni

De Europese begroting wordt daardoor gewijzigd en het kabinet is daar een voorstander van. De Raad moet met gekwalificeerde meerderheid nog akkoord gaan en het Europees Parlement stemt er in juni over, meldt Hoekstra verder.

 

Nettobetaler

Nederland is nettobetaler aan de Europese Unie. Zo betaalde ons land in 2019 8,1 miljard en ontving het 2,6 miljard, becijferde de Algemene Rekenkamer in 2020. Het afdrachtspercentage was toen 0,35 procent van het bruto nationaal inkomen, volgens de rekenmethode van de Europese Commissie. Volgens Nederland is dit hoger, namelijk 0,67 procent. Dat komt doordat Nederland invoerrechten die in de Rotterdamse haven worden geïnd, ook meetelt als afdracht. De Europese Commissie doet dat niet.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bart Coster
Nettobetaler én (financieel in ieder geval) netto-profiteur, even voor de nuance.
Bertus / Observant
@Bart

Netto-profiteur moet je toch even uitleggen voor de nuance. Volgens bovenstaande cijfers draagt Nederland namelijk per saldo €5,5 mld af. Dat is financieel niet heel erg profijtelijk zeg maar..
2C
Artikel:

"De Brusselse vergadertijgers hebben minder tijd aan vergaderingen, missies en de werving van personeel besteed. Dat leverde volgens Hoekstra een besparing op van 121 miljoen euro"

Als dit in Brussel al 121 miljoen oplevert, dan moet de wereldkampioen vergaderen (Nederland zelf) vorig jaar vele miljarden bespaard hebben ! Benieuwd of Hoekstra die besparing ook in beeld heeft.
Bart Coster
@Bertduss: in de zin dat Nederland enorm profiteert van het bestaan van de EU en de interne markt, veel meer dan andere landen. Uit dit artikel uit de Volkskrant (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat … "Maar los van de overboekingen naar de EU en terug is er ook nog de interne markt. En daarvan heeft Nederland veel meer voordeel dan de zuidelijke landen. Wie dat zegt? De directeur-generaal voor de EU-begroting van de Europese Commissie, die toevallig uit Nederland komt en Gert-Jan Koopman heet. Bij een technische briefing afgelopen najaar becijferde hij dat de interne markt een Nederlander gemiddeld 4.891 euro per jaar oplevert, een Spanjaard 1.382 en een Italiaan 1.350. Een aanzienlijk verschil."

En dat geld komt natuurlijk ook weer bij de overheid terug door belastingen.
Advertentie