Den Haag stuurt premier Schoof Torentje uit
Vanwege brandgevaar mogen premier Schoof en zijn ambtenaren van de gemeente Den Haag niet langer gebruikmaken van het Torentje.
Premier Dick Schoof mag niet langer gebruikmaken van het beroemde Torentje, het werkvertrek van de minister-president. De gemeente Den Haag verbiedt het gebruik van de delen van het Binnenhof die nog niet verbouwd worden. Het brandgevaar is te groot.
Dwangsom
Het ministerie van Algemene Zaken, dat onder de premier valt, en het Rijksvastgoedbedrijf krijgen vier weken de tijd om te vertrekken van het Binnenhof. Als ze dat niet doen, krijgen ze een dwangsom van 100.000 euro per week, tot een maximaal bedrag van 1 miljoen euro.
Fysieke veiligheid boven digitale veiligheid
Premier Schoof en zijn ambtenaren zouden verhuizen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en later naar Economische Zaken. Dat is nog niet gebeurd omdat de digitale veiligheid nog niet goed genoeg is. Geheime gesprekken van de premier moeten niet afgeluisterd kunnen worden. De Haagse burgemeester Jan van Zanen zegt dat het digitale risico reëel is, 'maar de fysieke veiligheid van mensen op en om het Binnenhof-complex gaat altijd vóór'.
Blijven is onverantwoord
In het 'verhuisplan' van de overheid staat dat ongeveer tachtig mensen nog minstens een jaar in en rond het Torentje zouden blijven werken, tot de verhuizing naar Economische Zaken rond is. Zij zouden niet meeverhuizen naar het tijdelijke onderkomen bij Binnenlandse Zaken. Dat zij op het Binnenhof zouden blijven, is voor de gemeente 'vanuit het oogpunt van brandveiligheid onverantwoord'. Op dit moment werken volgens een woordvoerder van Algemene Zaken nog ongeveer driehonderd mensen op het Binnenhof. Zestig à zeventig van hen zouden deze zomer worden verplaatst.
Binnenhof 'in essentie brandonveilig'
Eerder had Den Haag wel toestemming gegeven om het Torentje voorlopig te blijven gebruiken. De laatste periode verloopt woensdag. 'Na meerdere keren uitstel en steeds zwaardere risicobeperkende maatregelen is nu het moment gekomen dat we moéten stoppen', stelt Van Zanen. Den Haag noemt het Binnenhof 'in essentie brandonveilig', ook met alle maatregelen die in het verleden zijn genomen om het risico op brand te beperken. Daarbij speelt mee dat grote delen van het gebied al verbouwd worden. De situatie verandert aan de lopende band, en dat kan het moeilijker maken om het Binnenhof bij een brand te ontvluchten, aldus de gemeente.
Rechte rug
Het Binnenhof wordt momenteel gerenoveerd. Het project is op zijn vroegst eind 2028 klaar. Het ministerie van Algemene Zaken zegt te gaan kijken 'wat er nodig is om aan het besluit te voldoen'. Een woordvoerder laat weten: 'We delen de zorgen over de fysieke veiligheid van onze mensen. Zowel de fysieke veiligheid als de staatsgeheime informatie die raakt aan nationale veiligheid moet gewaarborgd zijn.' De grootste partij in de Haagse gemeenteraad, Hart voor Den Haag van Richard de Mos, zegt: 'Politieke druk van Hart voor Den Haag heeft zijn uitwerking niet gemist. Eindelijk een rechte rug!'
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.