Schiedam zet virtual reality in voor burgerparticipatie
De gemeente Schiedam heeft onlangs een project uitgevoerd waarbij het virtual reality inzet om bewoners te betrekken bij de aanleg van een aantal nieuwe fietstunnels en fietsroutes. Met een virtual reality-fietssimulator konden bewoners alvast in diverse ontwerpen fietsen.
De gemeente Schiedam heeft onlangs een project uitgevoerd waarbij het virtual reality inzet om bewoners te betrekken bij de aanleg van een aantal nieuwe fietstunnels en fietsroutes. Met een virtual reality-fietssimulator konden bewoners alvast in diverse ontwerpen fietsen.
Rondkijken in een nieuwe omgeving
Schiedam is een pilotstad voor het programma ‘Slimme en Gezonde Stad’ van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ondanks dat het gebied doorkruist wordt met snelwegen en sporen wil de gemeente aantrekkelijke fietstroutes aanbieden. Er zijn daarom diverse ontwerpen van fietstunnels gepresenteerd met behulp van virtual reality (VR), zo meldt VR-ontwikkelaar The Urban Future waarmee de gemeente samenwerkt. 178 bewoners namen plaats op een VR-fietssimulator en kregen de mogelijkheid om met een VR-bril op door diverse tunnels te fietsen. ‘In plaats van het lezen van rapporten, het kijken naar plaatjes met tekst of een 3D schaalmodel, konden de bewoners in de nieuwe omgeving rondkijken. Of in dit geval rondfietsen.’
Misverstanden in bezwaren voorkomen
De verschillende ontwerpopties werden met behulp van de technologie zodoende alvast getest bij het publiek, daarnaast werden bewoners via een enquête gevraagd naar hun beleving, gevoel van veiligheid en voorkeuren voor het ontwerp. ‘De bewoners werden zo dus op een innovatieve en inzichtelijke wijze betrokken bij het ontwerp. Eventuele misverstanden en daaruit volgende bezwaren zijn voorkomen en de aanwezige kennis bij omwonenden over de omgeving is optimaal benut’, zo schrijft het bedrijf.
Realistische beleving
Volgens The Urban Future worden de mogelijkheden van VR steeds vaker ontdekt, waar het in eerste instantie voornamelijk in de gaming industrie werd ingezet. ‘Doordat er steeds meer gebruik van wordt gemaakt, kunnen de virtuele werelden ook steeds eenvoudiger worden ontwikkeld. Er zijn verschillende apparaten (simulatoren) beschikbaar waardoor je in het model kunt bewegen; lopen, fietsen of rijden. Hierdoor ontstaat er een realistische beleving van het ontwerp.’
Meerdere gemeenten aan de slag met VR
Er zijn al diverse gemeenten die met VR werken. Bij de grootste gemeenten blijkt VR al langer op de kaart te staan. De gemeente Utrecht toont zich bedreven en is aan de slag gegaan met het onderzoeken van mogelijkheden, zo legde strategisch adviseur Robbert Meijers in 2017 aan Binnenlands Bestuur uit. De gemeente Zaanstad heeft een gedeelte van het centrum van Zaandam in virtual reality (VR) nagebootst. Het virtuele centrum is door het bedrijf Geodan Go vorige week in een open ruimte van het gemeentehuis van Zaanstad ontwikkeld. Belangstellende ambtenaren konden zodoende de hele week een kijkje nemen bij het proces.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Daar staat een burger. Op het plaatje dat hier nu staat zie ik inwoners.