Scherpenzeel richt pijlen op 'Den Haag': geen herindeling
Scherpenzeel hoopt dat 'Den Haag' straks een streep zet door het herindelingsplan van de provincie Gelderland. Barneveld wil wel per 2023 fuseren met Scherpenzeel.
Scherpenzeel gaat haar pijlen op bestuurlijk en politiek Den Haag richten om alsnog onder de door de provincie Gelderland gewenste herindeling uit te komen. Barneveld wil wel per 2023 fuseren met Scherpenzeel.
Dat blijkt desgevraagd uit reacties van beide gemeenten op het herindelingsadvies dat Gedeputeerde Staten van Gelderland dinsdag hebben vastgesteld en ter besluitvorming aan Provinciale Staten hebben voorgelegd. Die hakken op 7 juli de knoop door.
Prullenbak
Scherpenzeel lijkt er weinig hoop op te hebben dat PS een streep door de herindelingsplannen van GS gaan zetten. En ook omdat eerder juridische pogingen om een einde te maken aan de gedwongen herindeling niets hebben opgeleverd, hoopt Scherpenzeel dat de minister van Binnenlandse Zaken en de Tweede en Eerste Kamer straks tot de slotsom komen dat herindeling niet nodig is, dat de provincie met oneigenlijke argumenten een herindelingsprocedure is gestart en dat Gelderland niet conform het beleidskader herindeling van Binnenlandse Zaken heeft gehandeld. En daarom het herindelingsplan naar de prullenbak zullen verwijzen.
Lichte samenvoeging
Het college van Barneveld staat positief tegenover het besluit van GS de herindeling door te zetten. ‘Barneveld wil samen met Scherpenzeel en de provincie werken aan een nieuwe, krachtige gemeente waarin de unieke karakters van de dorpskernen centraal staan’, aldus een woordvoerder namens het college. Verder wil het college niet inhoudelijk ingaan op vragen. Die vragen ‘hebben betrekking op het advies van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten. In dit traject heeft ons college nu geen rol. Wij houden vast aan de zienswijze die onze gemeenteraad eerder op het herindelingsontwerp heeft ingediend’, aldus de woordvoerder. Die zienswijze komt erop neer dat Barneveld per 2023 wil fuseren, het liefst via een zogeheten lichte samenvoeging − waarbij Scherpenzeel wordt opgeheven en bij Barneveld wordt gevoegd – en dat de fusie geen financiële gevolgen voor de inwoners van Barneveld mag hebben.
Te weinig garanties
Scherpenzeel betreurt het besluit van GS; vooral omdat voorbij wordt gegaan aan de ‘overduidelijke mening van de Scherpenzelers’, aldus een woordvoerder namens het college. Bij een inwonerspeiling onder kiesgerechtigde Scherpenzelers van medio maart, sprak 82 procent van hen zich uit tegen herindeling met Barneveld. Het college vindt daarnaast de GS in het herindelingsadvies te weinig garanties geven rondom de eerder toegezegde zeggenschap van Scherpenzeel in een nieuwe gemeente en de toekomstbestendigheid van voorzieningen.
Geen draagvlak
De gemeente, die zich met hand en tand tegen herindeling verzet, blijft erbij dat GS het beleidskader herindeling met voeten treden, ondanks dat GS dat in het herindelingsadvies bestrijden. ‘Aan het gebrek aan draagvlak – het belangrijkste criterium in het beleidskader – wordt voorbijgegaan’, aldus de woordvoerder namens het Scherpenzeelse college. ‘Dit is duidelijk geen herindeling van onderop.’ De meerwaarde van herindeling is daarnaast onvoldoende onderbouwd en er ontbreken garanties op het criterium ‘interne samenhang en nabijheid van bestuur’. Los van de wettelijke herindelingscriteria blijft de gemeente op haar standpunt dat de noodzaak tot herindeling ontbreekt. ‘Daarmee alleen al is deze procedure in strijd met het beleidskader.’ De gemeente is in staat haar eigen boontjes te doppen; oftewel de maatschappelijke en bestuurlijke opgaven aan te pakken. ‘Het hele proces van gedwongen herindeling ervaren wij als een belemmering daarvan.’
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
@Zipje: inderdaad begint bij Scherpenzeel de victorie van herindelen. De fles mag ontkurkt worden als het rond is :)