Advertentie

Samen OV aanbesteden scheelt honderden miljoenen

Het openbaar vervoer in Nederland moet per regio worden aanbesteed, zonder onderscheid tussen stoptrein, bus of taxi. Dat is de kern van het OV-plan van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), waarin vervoerders als Veolia, Connexxion, Arriva en Syntus zijn verenigd. Vanaf 2015 kan de besparing tot 215 miljoen euro oplopen, en vanaf 2015 zelfs 375 miljoen euro, aldus het plan.

01 juni 2010
Apart
Nu worden bussen, trams, treinen en andere openbaar vervoermiddelen vaak nog apart aanbesteed. FMN stelt voor per regio bussen, stoptreinen en andere vervoermiddelen samen aan te besteden. De stoptreinen rond bijvoorbeeld Rotterdam worden dan samen met de bussen en de metro aanbesteed.

Politieke agenda

‘Door het opzetten van regionale ov-netwerken kan je de verschillende  vervoermiddelen beter op elkaar afstemmen. Dan wordt het pas een echt alternatief voor de auto’, zegt Roos Zevenboom van FMN: ‘We willen nu niet ingaan op specifieke gevallen, maar de discussie op de politieke agenda zetten. Het gaat erom dat je kan investeren in het openbaar vervoer. Dat kan beter als je alles op elkaar afstemt. Dat is goedkoper en beter voor het milieu.’

Intercitynetwerk
In regio’s waar bus en trein al samen zijn aanbesteed werd voor hetzelfde geld meer vervoer geboden. Ook groeide het aantal reizigers daar vaak sterker dan op andere plaatsen. FMN denkt dat door het aanbesteden van de gemeentelijke vervoersbedrijven vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam samen met het andere vervoer in de regio een besparing kan geven van 145 miljoen euro per jaar. En als na 2015 ook het intercitynetwerk wordt aanbesteed kan nog eens 160 miljoen euro per jaar worden bespaard.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

muller
Ben een warm voorstander van besparingen in het openbaar vervoer teneinde een steviger positie te verkrijgen in de mobiliteit van nederland. Toch een kritische opmerking. Waarom is met de komst van de OV-chipkaart de tijdszone verdwenen? Nu betaal ik 2 keer het volle pond, waar ik vroeger met de strippenkaart binnen de tijdslimiet slechts een keer hoefde te betalen.
Gerard Elkhuizen / lid adviescommissie Gemeente Ridderkerk
Hier in de regio Rotterdam rijden
Vroeger op de streekbus konden de buschauffers waarschuwen voor overstappers op een andere lijn.
Nu rijden hier Qbuzz ,Veolia en Ariva.
In Rotterdam de RET
Iedereen heeft zijn eigen dienstregeling.
Overstappen van Qbuzz naar Ariva is dus goed plannen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Waarom willen de vervoerders dit zo graag? Omdat ze dan een oligopolie krijgen waarin de regio's onderling gezellig verdeeld worden. Dat gebeurt nu stiekem ook al een beetje, met stilzwijgende medewerking van sommige overheden, omdat er anders nog meer kapitaalvernietiging optreedt dan nu al gebeurt. Syntus op de ene plek genaaid? Dan douceurtje op een andere plek. Dat hele aanbestedingscircus heeft veel weg van windowdressing: samen spelen dat er marktwerking is. Met een oligopolie wordt dat nog erger en gaat ten koste van klantvriendelijkheid.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Als onze politici eens de moeite hadden genomen om in landen als Duitsland, Zweden of Oostenrijk rond te kijken, dan had men kunnen zien hoe het moet. Het succes van openbaar vervoer hangt samen met de kwaliteit van de vervoersketen. In Oost-Gelderland heeft men dat al in de jaren '90 ontdekt en dat verklaart het succes van vervoersbedrijf Syntus. De oud-directeur van dit bedrijf leidt inmiddels met veel succes het op dezelfde leest geschoeide OV-bedrijf Veolia dat inmiddels bijna heel Limburg bestrijkt. De formule is: denken vanuit de behoefte van de klant en een efficiënte organisatie. Uiteindelijk zal de overheid na 2015 met die formule in de hand ook het stadsvervoer moeten gaan aanbesteden.
Advertentie