Advertentie

Rotterdam stelt 'irritatie top tien' regeldruk op

De gemeente Rotterdam pakt de regeldruk voor ondernemers aan. Dat meldde zij dinsdag. Met een zogenoemd 'irritatie top tien'-onderzoek hoopt de gemeente samen met het bedrijfsleven de regels en lasten die de ondernemers als ergerlijkst ervaren, in kaart te brengen en op te lossen.

18 januari 2011

Aanpakken
,,Het is uniek dat een gemeente op deze manier het terugbrengen van het aantal regels voor ondernemers aanpakt", aldus wethouder Dominic Schrijer van de havenstad. ,,We nodigen Rotterdamse ondernemers uit hun bijdrage te leveren. Zodra de top tien bekend is, gaan wij aan de slag om de regeldruk aan te pakken."

Hallo

Eind februari van dit jaar verwacht de gemeente de 'irritatie top tien' voor ondernemers bekend te maken. Naast het onderzoek houdt de gemeente via internet intensief contact met de ondernemers. Dat gebeurt onder meer met behulp van Hallo, het online ledenplatform van de Kamer van Koophandel in Rotterdam, en via Twitter.

Economie

De aanpak van de 'irritatie top tien' maakt onderdeel uit van de brede aanpak van het college om er voor te zorgen dat de Rotterdamse economie er over vier jaar beter voor staat.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Volgens mij is dit helemaal niet zo uniek. In een VJK congres van ca. 3 jaar geleden is de regeldruk al eens besproken aan de hand van een onderzoek van de VNG naar wat het meldpunt had opgeleverd. Niet alleen bleek daaruit dat het Rijk voor 95% de oorzaak is van irritante regels en gemeenten voor iets van 2%. De meest irritante regel voor bedrijven en instellingen is de maandelijkse plicht om voor het CBS een arbeidsplaatsentelling te doen. Volgens mij was Rotterdam toen ook genomineerd voor de prijsvraag met hun "Verlaatje".
piet brontsema / org adviseur
dit is creatief daar kan "Den haag" nog wat van leren
O. ten Hove
En nu ook nog zoiets voor de burgers. In Den Haag geldt bijvoorbeeld dat een clien van de sociale dienst die uit zijn bol gaat en agressief wordt altijd schuldig is aan agressief gedrag, een gebouwenverbod krijgt en misschien ook nog politioneel wordt vervolgd. Vaak terecht, maar er lopen daar beleidsmakers rond die nimmer met de poten in de modder stonden, want soms zijn mensen gefrustreerd juist door de ambtenaren en het beleid dat deze moeten uitvoeren... En daar kan de gemeente Den Haag ook nog wat van leren.in plaats van zichzelf op de (kippen)borst te slaan van hoe goed en integer we zijn... Maar naar internen wordt niet geluisterd want als men roept dat men integer is dan is men integer ook al wordt dat noiet door feiten egstaafd en liegt men bij de rechter om een welgevallig vonnis te bereiken.
margret bisschops / interim-manager
Dit is ook niet uniek; in 2004 heeft het ministerie van economische zaken een soortgelijke actie voor ondernemers gehouden. Aan de hand van de klachten zijn pilots met gemeenten, ministeries en handhavingsorganisaties opgericht.Zie "tegenstrijdige regelgeving"
L. de klerk / juridisch stafmedewerker
Jammer dat veel - overigens goed bedoelde oplossingsgerichte - acties kennelijk steeds vanuit een negatieve benadering moeten starten. Termen als "irritatie" en "ergerlijkst" zetten een bepaalde toon. Het woord "druk" geeft al genoeg aan dat er iets niet lekker zit. Veel leuker is toch een dereguleringsproject definiëren onder bijv. de titel "Samen op weg naar meer vertrouwen en minder regels" o.i.d. Vervolgens definieer je vanuit die grondhouding 10 idealen om gezamenlijk te verwezenljken. En dan lekker energiek aan de slag gaan. Positivisme en blijheid doen pas werkelijk bergen verzetten!
Advertentie