Advertentie

Rotterdam overweegt roken op straat te verbieden

De gemeente Rotterdam is door het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium gevraagd om straten rondom de instellingen rookvrij te maken. Of de gemeente het idee uitvoert, wordt na de zomer duidelijk. Wanneer het doorgaat wordt Rotterdam de eerste gemeente met straten waar niet gerookt mag worden.

03 augustus 2018

De gemeente Rotterdam is door het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium gevraagd om straten rondom de instellingen rookvrij te maken. Of de gemeente het idee uitvoert, wordt na de zomer duidelijk. Wanneer het doorgaat wordt Rotterdam de eerste gemeente met straten waar niet gerookt mag worden.

Gezondheidsoverwegingen
De gemeente zegt welwillend tegenover het plan van de instellingen te staan. De gemeente is aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij en zet zich in voor een Rookvrije Generatie. ‘Sinds deze week zijn bijvoorbeeld alle locaties van de afdeling Natuur- en Milieueducatie (NME) van de gemeente Rotterdam rookvrij. Dit zijn acht kinderboerderijen, elf educatieve tuinen en drie bijzondere tuinen in de stad.’ De gemeente stelt vanwege ‘gezondheidsoverwegingen’ positief te zijn over het idee.


Nog geen besluit 

Toch zijn de eerste rookvrije straten in Nederland nog geen feit. Ook over het handhaven van het verbod op roken worden nog geen uitspraken gedaan. ‘Uiteraard moeten hierbij ook allerlei andere aspecten bekeken worden, er is dus nog geen besluit over genomen. De komende tijd vinden gesprekken plaats tussen de gemeente en de instellingen. Na de zomer is hier hopelijk meer duidelijkheid over.’


Juridische mogelijkheden onderzocht 

KWF Kankerbestrijding ondersteunt gemeenten die roken willen verbieden en heeft de juridische mogelijkheden van het rookvrij maken van de openbare ruimte laten onderzoeken. ‘In het advies is gekeken naar de kansen om niet roken op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Omgevingswet. Rotterdam, G4 en gemeente Groningen bespreken ook met het Rijk hoe rookvrije zones kunnen worden ingesteld.’ 


Gemeenten staan open voor strengere aanpak
Sportverenigingen en scholen kunnen door gemeente  geheel rookvrij gemaakt worden. Een middel om rookvrij beleid af te dwingen, is bijvoorbeeld door subsidies alleen te verstrekken als er rookbeleid gevoerd wordt. ‘Roken is nog altijd een belangrijke doodsoorzaak en ook gemeenten lijken dat zich steeds meer te realiseren. onderzoek van Trimbos bij kleine en middelgrote gemeenten wijst uit dat gemeenten openstaan voor een strengere aanpak van roken', zo vertelde een woordvoerder van KWF aan Binnenlands Bestuur in 2017.  

In Rotterdam wordt meer gerookt dan in Nederland (26  procent ten opzichte van 24 procent). In sommige wijken rookt zelfs 34 procent, zoals Charlois, zo meldt de gemeente.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arie van Rees / Vrijwilliger TIP Genemuiden
Een rookverbod aan de Achterweg van Genemuiden is al sinds 1868 van kracht, nadat een grote brand was uitgebroken. Rotterdam is dus niet de eerste gemeente waar een eventueel rookverbod van kracht is. Meer info op https://ontdekgenemuiden.nl/arrangementen/
L.L. Scheppink / Teamleider Juridische Zaken
Daar kan je redelijk kort over zijn: gelet op 121 Gemeentewet zal je een dergelijk verbod niet via de APV kunnen handhaven.
Bart / Medewerker leefbaarheid
Beste Ben,

Juist in de "openbare" ruimte de rechten van iedereen beschermen, ook (misschien vooral) de rechten van de niet rokende burger.
Post
Je begint werkelijk te twijfelen of sommige mensen wel goed bij hun verstand zijn, want ze schieten op alle fronten door. Ik ben geen roker, maar de voorstellen die nu worden gelanceerd, zijn onuitvoerbaar en niet te handhaven. De gewone orde kan men niet eens handhaven en als men zo van goede wil is, pak dan eerst de veel gevaarlijker drugsproblematiek eens aan. Wat een Instituut op eigen terrein regelt, daar is die vrij in, maar ga niet zulke dwaze ideeën voor de openbare ruimte verzinnen.Ik beschouw het als een vorm van het laten zien hoeveel macht men heeft. Maar men vergeet dat dit als een boemerang terugkomt. Als je enig fatsoen hebt en je weet dat er mensen in je directe omgeving er last van hebben, dan houd je daar rekening mee. Maar deze idiote ideeën waarmee men nu aankomt, slaan nergens op en niet te handhaven.
Bernard
Beste Bart, in de open lucht zullen de risico's van meeroken minimaal zijn. De overheid is ook hypocriet omdat aan fijnstof nog te weinig wordt gedaan; je hebt nog steeds plekken in Nederland waar mensen het equivalent aan een pakje sigaretten per dag binnenkrijgen aan schadelijke stoffen omdat ze aan een drukke straat wonen.
Jan
Ik zou zeggen: pak nu even flink door en verbiedt gewoon landelijk de verkoop en het gebruik van sigaretten en sigaren. Idem bij wiet.
Bernard
Eigenlijk moet je niet op zo'n querulant als Jan reageren maar goed; bizar voorstel dat dictatoriaal overkomt; meteen maar suiker, alcohol, auto's (wegens uitlaatgassen en ongelukken) verbieden? Bij een verbod op wiet, sigaretten en sigaren komt er een georganiseerde criminaliteit vergelijkbaar met de opkomst van de maffia bij de drooglegging in de VS in de jaren '20. Bovendien wat een extremistisch calvinisme om anderen hun pleziertje te misgunnen. Met een figuur als Jan kun je natuurlijk niet discussiëren.
Piet Westland / Geen
Als bezoeker/patient van het Oogziekenhuis in Rotterdam moet je door een rookgordijn naar binnen. Heel veel mensen hebben daar last van !
Jan
@Ben. Je kunt als overheid het roken ontmoedigen door accijnsverhoging en rookverboden, maar veel consequenter is natuurlijk zoiets ongezonds als sigaretten en sigaren gewoon te verbieden. De vergelijking met suiker en alcohol gaat niet helemaal op: in beperkte hoeveelheden is dat niet ongezond en bovendien hinder je er anderen niet mee als je dat gebruikt. De vergelijking met auto's slaat nergens op: de auto heeft ook een maatschappelijk nut en bij goed gebruik veroorzaak je geen ongelukken. En bij gebruik van elektrische auto's ook geen uitlaatgassen.l
Advertentie