Ronde Venen negeert Ombudsman
Een aanbeveling van de Nationale Ombudsman om een bieder schadeloos te stellen na het stopzetten van een aanbestedingsprocedure, wordt niet opgevolgd. Het gedupeerde ingenieursbureau zint op stappen tegen gemeente De Ronde Venen.
Ingenieursbureau Boorsma uit Drachten dacht in december vorig jaar een mooie overwinning te hebben geboekt. De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, verklaarde een door Boorsma tegen gemeente De Ronde Venen ingediende klacht gegrond. Brenninkmeijer liet deze conclusie gepaard gaan met de aanbeveling aan het gemeentestuur om het ingenieursbureau een financiële tegemoetkoming te verstrekken.
Ruim een halfjaar later is van deze aanbeveling niets terechtgekomen. Talrijke brieven hebben niet mogen baten. Ook een bemiddelingspoging, waarbij een oud-gemeentebestuurder op verzoek van Boorsma een gesprek had met de verantwoordelijke wethouder, bleef zonder resultaat. Een brief waarin Ombudsman Brenninkmeijer herhaalt dat het ingenieursbureau zich ‘misleid kon achten’ en ‘nodeloos kosten heeft gemaakt’, heeft de gemeente evenmin op andere gedachten kunnen brengen: De Ronde Venen weigert te betalen.
Niet behoorlijk
De zaak draait om het stopzetten van een onderhandse aanbestedingsprocedure. In december 2008 werden drie ingenieursbureaus, waaronder Boorsma, door De Ronde Venen uitgenodigd om in te schrijven op het uitwerken van een systeem voor koude- en warmteopslag onder een nieuwe woonwijk in Vinkeveen. Toen de bedrijven eenmaal een offerte hadden ingediend, bedacht de gemeente zich.
Omdat De Ronde Venen de aanleg én de uitwerking van het systeem bij nader inzien aan één en hetzelfde bedrijf wilde gunnen, zou een openbare aanbestedingsprocedure worden uitgeschreven. Boorsma stapte naar de Nationale Ombudsman en diens conclusie was niet mals. Brenninkmeijer oordeelde dat de zogeheten rechtszekerheidsvereiste was geschonden, dat De Ronde Venen ‘niet behoorlijk’ had gehandeld, en dat een financiële genoegdoening voor Boorsma op zijn plaats was.
Hoewel De Ronde Venen aan het ingenieursbureau inmiddels ‘excuses’ heeft gemaakt voor de gang van zaken, weigert de gemeente om te betalen. Hierbij beroept zij zich er op dat Boorsma van de drie bedrijven verreweg de hoogste inschrijver was. Als er al een bureau is dat schadeloos moet worden gesteld, dan is dat de gunstigste bieder, die de opdracht normaal gesproken zou hebben gekregen, vindt de gemeente.
Onverteerbaar
Ombudsman Brenninkmeijer is het niet met de redenering van de gemeente eens. Het gaat er om, schrijft hij in een brief aan B en W, dat Boorsma inspanningen heeft verricht in de veronderstelling in aanmerking te komen voor een gemeentelijke opdracht. Als Boorsma zou hebben geweten dat er uiteindelijk helemaal geen opdracht zou worden verstrekt, zou het geen off erte hebben ingediend, aldus Brenninkmeijer.
Voor Boorsma is de opstelling van De Ronde Venen ‘onverteerbaar’, zegt Pieter Volker, stafmedewerker Milieu bij het ingenieursbureau: ‘Voor ons is de zaak nog niet afgedaan.’ In een poging alsnog genoegdoening te krijgen, wil Boorsma nu samen met de twee concurrerende inschrijvers optrekken tegen de gemeente. Na eerdere publiciteit over de kwestie, heeft een van deze bedrijven inmiddels contact gezocht met Boorsma. De naam van het derde bureau is nog onbekend.
De rekening die Boorsma na het stopzetten van de aanbestedingsprocedure bij de gemeente had ingediend voor ‘verrichte advieswerkzaamheden’, bedroeg 4.400 euro. Voor de gevoerde procedure bij de Ombudsman claimt het ingenieursbureau een vergoeding van nog eens ruim 2.000 euro. Hoewel het om ogenschijnlijk geringe bedragen gaat, wil Boorsma niet opgeven.
Pieter Volker: ‘Het is een principekwestie. Volgens ons hoort dit niet zo. Gezien de hoogte van de bedragen ligt een gang naar de rechter niet voor de hand, maar we blijven zeker proberen om dat derde bedrijf te vinden. En dat is geen kwestie van rancune. Het gaat ons om rechtvaardigheid.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.