Advertentie

Raadsbesluiten cruciaal voor herindeling

Het wordt spannend voor de vier raden van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. Zij moeten, als ze per 2022 willen fuseren tot het Land van Cuijk, morgenavond een besluit nemen over het herindelingsontwerp. Het is de vraag of de tijdelijke spoedwet die digitale besluitvorming mogelijk maakt, dan al van kracht is.

08 april 2020
vlag-brabant---shutterstock-1410819434.jpg

Het wordt spannend voor de vier gemeenteraden van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. Zij moeten, als ze per 2022 willen fuseren tot het Land van Cuijk, morgenavond een besluit nemen over het herindelingsontwerp. Het is de vraag of de tijdelijke spoedwet die digitale besluitvorming mogelijk maakt, dan al van kracht is. Er wordt aan een noodscenario gewerkt.

Digitaal

De vier gemeenten willen de raadsvergaderingen allemaal digitaal houden. Aanvankelijk stonden de raadsvergaderingen, waarin een besluit over het herindelingsontwerp moet worden genomen, gepland voor 26 maart. Vanwege de coronacrisis waren ze al verschoven naar 9 april. Nu is het nog steeds onzeker of de vergadering digitaal kan worden gehouden, of althans, of er een digitaal besluit kan worden genomen. De spoedwet is pas van kracht als deze in de Staatscourant is gepubliceerd. Dat kan vandaag zijn, maar ook morgen of vrijdag.

Noodscenario

Er wordt wel aan een noodscenario gewerkt, vertelt griffier Richard van der Weegen van Cuijk. En dat is het houden van een fysieke vergadering, waarbij de RIVM-richtlijnen in acht worden genomen. Niet alle raadsleden kunnen daar dan bij aanwezig zijn, maar slechts een afvaardiging. Hoe die afvaardiging er uit moet zien, is in elke gemeente nog onderwerp van gesprek, aldus Van der Weegen.

Cruciaal

Besluitvorming morgenavond is cruciaal, omdat anders de gewenste herindelingsdatum van 1 januari 2022 niet kan worden gehaald. Zodra de vier gemeenteraden een besluit over het herindelingsontwerp hebben genomen, komt het ontwerp acht weken (tot en met 5 juni) ter inzage te liggen. Die zienswijzen worden meegenomen in het herindelingsadvies, dat vervolgens op 24 juni door de vier gemeenteraden moet worden vastgesteld. Daarna moet de provincie zich er over buigen. Uiterlijk 1 augustus moet het herindelingsvoorstel in ‘Den Haag’ liggen.

Race tegen de klok

Een race tegen de klok dus. Niet alleen de coronacrisis heeft dat veroorzaakt, maar ook omdat Mill en Sint Hubert op een laat moment alsnog aanhaakte bij de aanvankelijke drie fusiepartners. Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis hadden anders al eerder over het herindelingsontwerp besloten, waarna het ter inzage gezegd had kunnen worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie