Advertentie

Mystery Burger (44): De ingetrokken keutels van Schouwen-Duiveland

De raad van de Zeeuwse eilandgemeente Schouwen-Duivenland heeft wel gedebatteerd, maar niet gestemd over twee moties en een amendement.

24 februari 2013

Tijdens de raadsvergadering van de Zeeuwse eilandgemeente Schouwen-Duiveland staan twee moties op de agenda. Over beiden wordt gedebatteerd, maar niet gestemd. Ook wordt er geen amendement ingediend terwijl dit zeker had gekund.

De raadsvergadering van Schouwen-Duiveland is kort maar krachtig. De punten op de agenda worden snel afgehandeld, onder meer omdat de partijloze burgemeester Gerard Rabelink de vaart er maar wat graag inhoudt. Toch is het aan de raadsleden zelf om het debat te maken, maar dat blijkt lastig te zijn. Zo wordt er gesproken over een idee om het stadshuismuseum in Zierikzee een jaarlijks bedrag te geven van 35.000 euro als reserve op de begroting. CDA-raadslid Daniel Joppe vraagt zich af waarom coalitiepartijen SGP, VVD en Leefbaar geen amendement over hun idee inbrengen. ‘Daar is in de raad onvoldoende steun voor’, antwoordt SGP-leider Kees van den Berge. ‘Maar als er geen amendement komt, dan weet je dat toch niet?’, zegt Joppe. ‘Ik heb u anders afgelopen week even gesproken, maar uw verzoek heb ik toen niet gehoord’, zegt raadslid Robbert Lievense (Leefbaar). De CDA’er stelt daarop dat de raadsvergadering het moment is om dit soort vragen te stellen, en niet een tête-à-tête in de wandelgangen.

Daar blijft het echter niet bij. De fractie van het lokale Alert! dient een motie in. Volgens voorman Jos Beije hebben de groenstroken langs sportvelden last van vandalisme, omdat ze niet goed bijgehouden worden door de gemeente. Er volgt een interessant debat met veel kritische vragen uit andere fracties. Om hoeveel overlast gaat het en is het probleem niet incidenteel? In zijn beantwoording op de vragen stelt wethouder Wim Stouten (Leefbaar) dat er begin 2014 een geheel nieuw groen-kwaliteitsplan ligt. ‘Ik heb verder alleen meegekregen dat het om slechts één voetbalveld in Zierikzee gaat.’ Daarop concludeert de VVD-fractie dat het geen structureel probleem is. Andere partijen lijken zich daar stilzwijgend bij aan te sluiten, waarop Alert!-voorman Beije zegt: ‘Wij trekken de motie maar in, want er is zo te zien toch geen meerderheid.’

Er volgt een nieuwe kans met een VVD-motie over exploitatiegeld voor het dorpshuis van Scharendijke. Inzake dit dossier is al veel water door de Zeeuwse zee gestroomd. Zo werd het gebouw in 2011 gesloten wegens betonrot en wilde de gemeente geen geld uitgeven voor onderhoud of nieuwbouw. Na veel gesteggel kwam woningcorporatie Zeeuwland met twee ton over de brug, waarna het college van Schouwen-Duiveland niets wilde betalen voor de jaarlijkse exploitatie. De VVD-fractie komt vanavond met een motie die toch een jaarlijks geldbedrag van 10.000 á 15.000 euro regelt. Na de behandeling ervan zegt SGP-wethouder Gilles Houtekamer dat hij het alsnog met de motie van zijn coalitiepartner eens is. Met andere woorden: trekt u deze motie maar in, wij gaan toch zorgen voor geld. Indiener en VVD-raadslid Wout van den Berg: ‘Gezien het feit dat de raad incompleet is [er ontbreken vier van de 23 raadsleden, red.] trekken wij de motie in.’ Weg debat in de tweede termijn, weg stemming!

Met amendementen en moties kan de raad het beleid van de gemeente beïnvloeden of bijsturen. Immers, het primaat ligt bij de raad en niet bij het college. Maar in Schouwen-Duiveland lijkt het erop dat de raad amendementen en moties anders interpreteert. Door de voorstellen wel te bespreken maar niet in stemming te brengen, wordt de raadsvergadering een farce, waarin de ingetrokken keutels en niet de inhoud de avond overheersen.

Kemal Rijken
 


Mystery Burger weergeven op een grotere kaart

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Beije / Fractievoorzitter alert!
Er ontbreekt m.i. een belangrijk element in het artikel. Tijdens het debat over de groenstroken gaf de wethouder duidelijk aan dat sportverenigingen welkom zijn om hun wensen in te brengen bij het nieuwe groen-kwaliteitsplan. Dat is een belangrijke uitspraak. Het in stemming brengen van de motie in de wetenschap dat er geen meerderheid is had als resultaat gehad dat de wethouder niet meer gehouden hoefde te achten aandeze uitspraak. Hij had zich probleemloos achter de gemeenteraad kunnen verschuilen door aan te geven dat de raad deze motie niet had aangenomen. Uw conclusie dat de raadsvergadering een farce wordt op deze manier delen wij dan ook niet.
Wout van den Berg / raadslid Schouwen-Duiveland
Feiten: De twee ton kwam niet van de provincie Zeeland, maar de woningbouwcoöperatie Zeeuwland. Er ontbraken vier raadsleden. Het besluit om alsnog bij te dragen in de exploitatie is twee dagen voor de raadsvergadering door het college genomen, maar was (nog) niet naar de raad gecommuniceerd.

Mening: Met het indienen van de motie heeft het college dit alsnog formeel bevestigd. Hierdoor is de motie overbodig en heeft verdere beraadslaging geen zin.

Advertentie