Bijl gaat fout raad over vluchtelingen niet corrigeren
De Purmerendse burgemeester Bijl is niet van plan een raadsvoorstel over de vluchtelingenopvang alsnog in stemming te brengen. Het amendement dat daaromtrent door de raad is aangenomen, is volgens hem voldoende. Nee, zegt hoogleraar Engels. Zonder raadsbesluit is er geen grond van handelen voor de gemeente.
De Purmerendse burgemeester Don Bijl is niet van plan een raadsvoorstel over de vluchtelingenopvang alsnog in stemming te brengen. Het amendement dat daaromtrent door de raad is aangenomen, is volgens hem voldoende. Nee, zegt hoogleraar Engels. Zonder raadsbesluit is er voor de gemeente geen grond van handelen.
Kleinschalige opvang
Na een eerder tumultueus verlopen en uiteindelijk geschorste raadsvergadering over de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van een asielzoekerscentrum in Purmerend, kreeg de raad vorige week tijdens een raadsvergadering zonder publiek de handen op elkaar voor een compromis. Een D66-amendement om voor kleinschalige opvang te kiezen, behaalde een raadsmeerderheid. Hierdoor achtte burgemeester Bijl het onnodig het voorstel zelf nog in stemming te brengen. Het voorval werd maandag in de column van de Mystery Burger beschreven. ‘Er is beraadslaagd en er is gestemd,’ aldus Bijl desgevraagd in een reactie.
Geen handelingsgrond
‘De redenering van de burgemeester is niet overtuigend’, zegt hoogleraar staatsrecht en decentraal bestuur Hans Engels. ‘Een amendement is een amendement. Een raadsbesluit is een raadsbesluit.’ Volgens de burgemeester is er sprake van een bijzondere situatie. Het amendement bevatte een complete vervanging van de tekst waardoor een stemming overbodig zou zijn, zo meent Bijl. ‘Ik ben me van geen kwaad bewust.’ Engels vindt die gedachtelijn ‘leuk geprobeerd.’ Volgens de hoogleraar moet de gemeenteraad alsnog stemmen over het voorstel. ‘Anders is er voor de gemeente geen grond om te handelen.’
Bezwaar
Of er vaker een geamendeerd voorstel niet door de burgemeester in stemming wordt gebracht, durft de gemeente Purmerend niet te zeggen. Volgens een woordvoerder was de procedure bij de laatste raadsvergadering ‘een uitzondering.’ Toch doet de gemeente er goed aan dat te controleren, meent Engels. ‘Als er meer geamendeerde voorstellen niet in stemming zijn gebracht, hebben burgers de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen bij gemeentelijk handelen,’ legt Engels uit. ‘Er is immers geen rechtsgrond.’ Purmerend geeft aan geen reden tot verder handelen te zien.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De hiervoor geschetste gang van zaken doet zich niet voor ingeval van een amendement dat geen volledige alternatief voor het voorgelegde concept-raadbesluit biedt. Dat moge duidelijk zijn.
Op zich zijn de regels echt niet zo ingewikkeld, maar toch blijkt te vaak dat als er zich iets voordoet dat afwijkt van het gangbare, in dit geval het complete besluit wordt gewijzigd, men ineens de regels anders interpreteert. Heel bijzonder. Hans Engels heeft natuurlijk gelijk bij deze op zich simpele casus.