Advertentie

Provincies tegen tweede scheerbeurt

Het opnieuw verlagen van het aantal statenleden en gedeputeerden stuit op zwaar verzet van de provincies, zegt IPO-voorzitter Johan Remkes in Binnenlands Bestuur. Unaniem wijzen ze het kabinetsvoorstel ‘vermindering politieke ambtsdragers’ af.

02 maart 2012

Het opnieuw verlagen van het aantal statenleden en gedeputeerden stuit op zwaar verzet van de provincies. Unaniem wijzen ze het kabinetsvoorstel ‘vermindering politieke ambtsdragers’ af.

Korting

Kreeg minister Spies van Binnenlandse Zaken vorige week al een afwijzende brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, vandaag valt bij de CDA-bewindsvrouw een soortgelijke boodschap van het Interprovinciaal Overleg (IPO) op de mat. Ondertekend door IPO-voorzitter Johan Remkes. Als voormalig minister van Binnenlandse Zaken reduceerde hij in 2007 het aantal statenleden al fors. ‘Een reductie van 25 procent’, weet de VVD-bestuurder exact te vertellen. Voor die korting was volgens hem een goede reden. Vanwege de invoering van de dualisering bij de provincies in 2003, was het aantal politieke ambtsdragers in de statenzalen namelijk toegenomen. Noord-Holland, de provincie waar Remkes nu commissaris der koningin is, telde voor maart 2007 zelfs meer dan tachtig statenleden.

Stil

Vijf jaar later stelt zijn ambtsopvolger Spies opnieuw een vermindering van het aantal statenleden voor. ‘Een tweede scheerbeurt dus. Maar dan één zonder enige motivering. Van een minister mag je op zijn minst een goede onderbouwing verwachten, maar als je er naar vraagt blijft het helemaal stil’, blaast Remkes. Hij wijst op de consequentie van het wetsvoorstel: in een periode van minder dat tien jaar een vermindering van het aantal statenleden met bijna 45 procent. In absolute getallen: van 764 zetels voor maart 2007 naar 424 zetels.

Werkdruk

Wat Remkes met name stoort is dat de effecten van de door hemzelf opgelegde reductie in 2007 tot op heden niet zijn geëvalueerd. ‘Dat moet alsnog gebeuren om te kunnen beoordelen of en in hoeverre een verdere reductie nog verantwoord is’, zegt hij. Zelf heeft hij twijfels. ‘Ik zie – ook in mijn eigen provincie – statenleden afhaken, vanwege de werkdruk. Verminder je het aantal statenleden, dan neemt die werkdruk alleen maar verder toe.’

Ongelukkig

En er moet volgens de commissaris der koningin ook worden gekeken naar het takenpakket van de provincies. Dat is in zijn ogen verzwaard, zeker in financieel opzicht, door een focus op de kerntaken ruimte en milieu. ‘En we krijgen er als gevolg van het Regeerakkoord en de Bestuursafspraken taken en bevoegdheden bij, bijvoorbeeld op het gebied van natuur en landschap. Ook in dat opzicht is een nieuwe vermindering van het aantal statenleden ongelukkig’, zegt hij.

Eigen vlees

En dan is er nog iets. Remkes vindt, dat als het mes moet in het aantal politieke ambtsdragers, andere lagen zo niet eerder dan toch op zijn minst gelijktijdig met de provincies aan de beurt zijn. ‘De voorstellen van het kabinet richten zich in eerste instantie met name op de decentrale overheden. Maar in het Regeerakkoord staat ook het voornemen te komen tot een vermindering van het aantal Eerste en Tweede Kamerleden. Dat is dus in één en hetzelfde pakket. Het IPO vindt het onacceptabel als vermindering van het aantal leden van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten geëffectueerd zou worden, voordat de vermindering in het parlement heeft plaatsgevonden’, zegt hij. ‘Laat het parlement eerst maar eens besluiten in eigen vlees te snijden.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick Prosman / wethouder
Het moet ook nog aantrekkelijk zijn voor mesen die een kwalitatieve bijdrage kunnen leveren om te participeren in het openbaar bestuur. Door reductie en uitholling van de rechtpositie zal het steeds minder aantrekkelijk worden voor goed opgeleide, betokken, (jonge) mensen om zich hiervoor in te zetten.
O. ten Hove
Goh, en dit geldt dan niet voor ambtenaren die ook met steeds minder mensen derhalve meer werk moeten doen... En veelal afbranden, afgekeurd worden en als gevolg daarvan ontslagen. En als de burn-out voorbij is dan zijn ze aangewezen op de bijstand. Dus hoezo hebben ambtenaren het goed? Je kunt beter in het bedrijfsleven werken...
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Op zichzelf heeft Remkes natuurlijk volkomen gelijk. Maar een goede tip voor Spies is ook: sla de 2e scheerbeurt over en ga gelijk over op een integrale 3e scheerbeurt.

Hef dan de 1e Kamer en de Waterschappen op, verminder het aantal leden van de 2e Kamer, schaal de provincies op en draag de taken van de 1e Kamer en de Waterschappen over aan respectievelijk de Raad van State en de opgeschaalde provincies. Dat zet tenminste zoden aan de dijk!
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
De heer of mevrouw Wiersma is al met pensioen en dan is het makkelijk snijden in andermans vlees. O wee als zijn eigen baan er door op de tocht was komen te staan, dan hadden we niet van die rigoureuze suggesties kennis mogen nemen. Hier is weer sprake van het bekende "mir nichts dir nichts"
annoniem / jurist
Dick Prosman heeft gelijk. Het is eigenlijk belachelijk dat de rechtspositie van ambtenaren steeds verder word uitgehold. Ik heb zelf een jaar via zo'n bureau voor een gemeente gewerkt en nu is mijn contract niet verlegd zodat ik in de WW zit. Ik had natuurlijk veel liever een vaste aanstelling bij een overheidsorganisatie gehad in plaats van zo goed als rechtenloos via zo'n duur payrol bedrijf/detacheringsbureau/veredeld uitzendbureau te werken.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Zolang sommige provinciebestuurders, met name de CdK's) zoveel bijbanen hebben, is er aanleiding genoeg om het aantal bestuurders en statenleden eens kritisch onder de loep te nemen.Blijkbaar zijn de provincies zo klein dat er tijd overblijft om lekker bij te klussen.
Annelies Verschuren / Raadslid VVD Son en Breugel
Verder bezuinigen op aantallen statenleden, gedeputerden, raadslieden is geen enkel probleem.

Dwingt tot minder regelgeving. Prima middel om waar te maken waar de VVd in verkiezingstijd voor stond en nog staat. Minder regulering, kleine overheid. Aanpakken dus!
Govert Apol / Juridisch adviseur / Consultant
Geheel eens met de opmerking van Annelies Verschuren.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Ed van Ooijen.

Gepensioneerde ambtenaren hebben de laatste jaren al ca. 10% ingeleverd via niet doorbetaling van de prijsindexering. Hoe zo niet snijden in eigen vlees? Als vakbondsconsulent behoor je beter te weten!

De desbetreffende (overtollige) ambtenaren kunnen afvloeien via natuurlijk verloop en/of via overheveling naar de private sector want daar hebben we in de nabije toekomst arbeidsplaatsen tekort (2 vliegen in 1 klap).

@Govert Apol/Annelies Verschuren. Nu nog effe doorpakken en ook de opheffing van de 1e Kamer, de Waterschappen en de opschaling van de Provincie meenemen. Vooral dat brengt geld op!
Advertentie