'Provincies opheffen en gemeenten samenvoegen naar Deens voorbeeld'
D66-fractievoorzitter en politiek leider Alexander Pechtold wil terug naar vier provincies en gemeenten met minimaal 50 duizend inwoners, zonodig door ‘Den Haag’ op te leggen.
Pechtold greep het recente debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan om duidelijkheid te scheppen over het standpunt van zijn partij over de bestuurlijke organisatie van Nederland. ‘Laat ik het maar eens duidelijk en scherp zeggen: stop met de provincies en de waterschappen in de huidige vorm.’ De D66-leider vindt dat het kabinet Denemarken als voorbeeld moet nemen. In dat land werd in 2 jaar tijd het aantal provincies en gemeenten door schaalvergroting gereduceerd tot vier regio’s en vijftig gemeenten.
De nieuwe herindelingsgemeenten Oldambt en Horst aan de Maas tonen volgens Pechtold aan dat het bestuur in grote gemeenten ook dicht bij de bevolking kan staan. ‘Op de schaal van zeg 50 duizend inwoners per gemeente kun je enerzijds een prima kwaliteit van bestuur garanderen en kun je anderzijds prima beschikbaar zijn’, aldus Pechtold. De D66-leider stelde tevreden vast dat het herindelingsdebat in deze nieuwe fusiegemeenten laat zien dat ‘er ook veel steun van onderop is om het zo te doen’.
Gemeentelijke herindeling is wat Pechtold betreft niet afhankelijk van een initiatief van onderop, zoals het kabinet en de coalitie van CDA , PvdA en ChristenUnie dat als uitgangspunt hanteren. D66 wil herindeling vanuit Den Haag afdwingen als bestuurders van kleine gemeenten weerstand bieden en kiezen voor samenwerkingsvormen die nauwelijks democratisch te controleren zijn. ‘Als dat te lang duurt zal het Rijk de verantwoordelijkheid moeten nemen’, aldus Pechtold. D66 is zelfs bereid om herindeling op te leggen, zo bevestigde Pechtold expliciet op een vraag daarover van PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. ‘Soms moet je van bovenaf durven besturen’, aldus de D66-leider.
De fracties van PVV en SP die vinden dat herindeling niet kan zonder een uitspraak van burgers per referendum, vingen bot bij D66, dat normaal een warm pleitbezorger is van referenda. Komt er dan geen referendum voor het Friese volk, zo vroeg PVV ’er Hero Brinkman vanwege het pleidooi van D66 om de provincies op te heffen en over te gaan tot de vorming van vier landsdelen. Het opheffen van provincies en het samenvoegen van gemeenten naar Deens voorbeeld is dé inzet van zijn partij, aldus Pechtold, bij de volgende verkiezingen. ‘Dat is één groot referendum’, aldus de D66-leider. D66 staat er in de peilingen al heel lang goed voor, regeringsdeelname lonkt.
Het doel van de voormalige minister voor bestuurlijke vernieuwing is om het aantal bestuurslagen terug te brengen. ‘Het gaat mij erom dat er sinds Thorbecke, van 1848 tot nu, in Amsterdam zes bestuurslagen zijn gekomen. Ik wil graag opschonen tussen Den Haag en Brussel aan de ene kant en het lokale en regionale bestuur aan de ander kant. De identiteit van Friesland kan prima bestaan zonder dat in Leeuwarden een bestuur zit dat apart over dingen gaat. Dat wil ik doorbreken. Moet dat middels inspraak van onderop? Moeten daar mensen bij betrokken worden? Maak ik het inzet van de verkiezingen door het in mijn verkiezingsprogramma te zetten? Ja.’
Groot dorp
Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak maakt Pechtold zich schuldig aan ‘tekentafeldemocratie’ met zijn pleidooi voor het samenvoegen van provincies en het vormen van uitsluitend grote gemeenten. ‘Dat willen mensen helemaal niet. Men wil geen heel erg grote gemeenten door herindeling of vier heel erg grote provincies die vervolgens de rijksoverheid weer dwars gaan zitten. Waarom niet kiezen voor kleinschaliger, dichter bij de mensen? Waarom geen kleinere provincies? Dan kunnen Friesland, Drenthe en Zeeland blijven bestaan. Waarom die grootheidswaan om vier provincies te gaan maken die dan weer allemaal taken en geld daarvoor moeten krijgen?’ Volgens Pechtold heeft Van Raak een verkeerd beeld van Nederland. ‘Als je één keer gas geeft, ben je Nederland door. Als wij het land bekijken op de schaal van de wereld of van Europa, wonen wij hier in een groot dorp. Laat Van Raak niet doen of Nederland een groot land is.’
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Even vreemd is de bijdrage van D66 aan dit debat. De D66-Statenfractie in Gelderland heeft tijdens de laatste algemene beschouwingen gesproken over overheveling van taken van het Rijk naar de provincie. De partijleider van D66 heeft echter een andere mening. Kennelijk is die partij op zoek naar een nieuw punt voor bestuurlijke vernieuwing. De provincies en de gemeenten zijn nu aan de beurt. Gemeenten met minimaal 50 duizend inwoners, aangestuurd door vier landsdelen. Is dat reëel? De afstand tot de burger wordt wel erg groot.
Samenwerken tussen provincies is prima, maar helemaal samengaan? De ChristenUnie ziet dat niet zitten. Moet alles blijven zoals het is? Wat ons betreft niet. Korting, taken en budget horen in verhouding met elkaar te staan. Rinnooy Kan stelt: ‘De gemeenten zijn te klein en het Rijk is een brug te ver, maar de provincies zijn precies geschikt om over het cultuurlandschap de regie te voeren.’ De provincie als gebiedsregisseur. Efficiënt omgaan met de financiële middelen, geen bestuurlijke drukte meer op dezelfde dossiers. De provincie is dichter bij dan je denkt!
Minimaliseer elk overleg tot 1 x per 6 weken een half uur.
Geen mensen oeverloos in dienst voor oeverloos vergaderen, koffie nuttigen, en privémail op het werk afhandelen en uitsturen. Het geld wat daardoor overblijft naar die arme/minder intellectuele mensen die het alleen maar slechter krijgen onder D66 .
Waarom is dan dit Deense model daar de beste oplossing voor?
Hoorde laatst ook zo'n prachtverhaal over krampachtig gelijk trekken van gebiedsindelingen. Totdat ik de vraag stelde of de netwerken waar 'burgers' zich in bevinden ook aan die grenzen houden. Werd het muisstil...
Ik geloof niet dat het bedrijven en mensen erg veel kan schelen hoe de overheid is georganiseerd. Wel hoe de publieke taken worden georganiseerd, hoe met de 'buitenwereld' wordt omgegaan, welk verhaal wordt verzonnen en welk verhaal het eigenlijk echt is.
De heer Plaststerk heeft overigens als minister ook ballonnen opgelaten over 'superprovincies'.
Als Pechtold nu eerst eens ziojn eigen kroonjuwelen zou oppoetsen zoals daar zijn: het toetsbaar maken van wetgeving aan de grondwet, het instellen van een constitutioneel hof, het verkiezen van burgemeensters , commissarissen en de premier? Het afschaffen vand eonderwijsvrijheid? Lastig met die ChristenUnie natuurlijk, nee dan liever wat gemakkelijks, hef de provincie maar op!