OM onderzoekt bedreigingen raadsleden
Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de bedreigingen die zijn geuit richting raadsleden van de gemeente Lingewaard. De bedreigingen kwamen naar aanleiding van de mogelijke aanleg van een trolleybus in Huissen, en leidden ertoe dat raadsleden niet meer openbaar durfden te stemmen.
Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de bedreigingen van raadsleden in de gemeente Lingewaard. Dat heeft waarnemend burgemeester Steven de Vreeze laten weten tijdens de raadsvergadering van donderdag.
Referendum
Raadsleden zijn bedreigd vanwege de aanbesteding van een trolleybus, die vanuit Arnhem doorgetrokken wordt naar Huissen. De beslissing over de bus wordt nu op de lange baan geschoven. Het is de tweede keer dat het besluit wordt uitgesteld. Tijdens de raadsvergadering van een week geleden gaven raadsleden voor het eerst aan zich niet vrij te voelen om te stemmen naar aanleiding van bedreigingen.
Overleg OM en politie
Waarnemend burgemeester De Vreeze heeft woensdag overleg gehad met het OM en de politie om te kijken wat de beste aanpak is ten aanzien van de bedreigingen. Hij heeft de raad gemaand om voorlopig geen besluit te nemen over de trolleybus totdat het onderzoek is afgerond. Dit deed hij bij de opening van de raadsvergadering. Het was ook voor de wethouders ook de eerste keer dat ze dit te horen kregen.
Geen aangifte
Tot op heden is er nog geen aangifte van bedreiging gedaan. Dit leidde onder andere tijdens de vergadering onder raadsleden en het publiek tot enige scepsis betreffende de ernst van de bedreigingen. De CDA-fractie meldde dat ze vrijdag aangifte zal doen.
Trolleybus, nee!
De komst van een trolleybus geeft al langere tijd onrust in de gemeente. Veel inwoners zijn tegen het voorstel, en in de zomer viel zelfs het college van Lingewaard over de kwestie. In Arnhem rijden al trolleybussen, die gekoppeld zijn aan elektriciteitsdraden boven de weg. Het doortrekken van de lijn zal betekenen dat ook in Huissen die draden komen te hangen. Veel inwoners vinden dat geen goed plan. Vlakbij het zalencentrum waar de raadvergadering werd gehouden staat een groot bord waarop ‘Trolleybus, nee!’ te lezen is.
Onrust
Ook tijdens de raadsvergadering was te merken dat het de bewoners aan het hart gaat. De zaal was onrustig, en er werd op veel uitspraken honend gereageerd. Ook het grote aantal schorsingen viel bij sommigen in het verkeerde keelgat, zo werd er ‘Rustig aan hè, niet te veel stressen’, vanuit de zaal geroepen na een schorsing. Vanwege de drukte moesten veel mensen staan, tot op het punt dat de raadsleden aangaven zich niet prettig voelde bij mensen die soms minder dan twee meter van ze af stonden.
Bonnetjes
Deze affaire betekent een vuurdoop van burgemester De Vreeze. De raadsvergadering van vorige week, waar voor het eerste over bedreigingen werd gesproken, was ook de eerste van de waarnemend burgemeester. ‘Hij heeft zijn kop in een slangennest gestoken’, merkte een bezoeker op. Naast de zaak van de trolleybus loopt in de gemeente ook nog een raadsonderzoek over het declaratiegedrag bij leden van het college.
Begroting
Een ander heikel punt is de begroting van de gemeente. Voor de trolleybaan is 320.000 euro gereserveerd, maar omdat het nu niet zeker is of de komst daarvan wel doorgaat wilden de fracties weten of dat bedrag gereserveerd blijft. De partij Basis 06 - Lokaal 2000 diende een amendement in om het geld ongelabeld in de algemene reserve te stoppen. Volgens deze partij zou het reserveren van het geld inhouden dat het besluit om de trolleybus te laten komen in feite al was genomen. De burgemeester maande raad tot kalmte en riep op om op te houden met het spelen van politieke spelletjes. Hiermee oogstte hij applaus uit de zaal. Het amendement van B06-L2000 werd verworpen.
Vriendelijke groet. H. Okken.