Advertentie

Wethouder wil plastic tassen tellen

Wethouder van Poelgeest en de Raad Nederlandse Detailhandel zijn het niet eens over gemaakte afspraken over het terugbrengen van het aantal plastic zakjes.

20 juni 2012

Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) van Amsterdam en de Raad Nederlandse Detailhandel zitten niet op een lijn bij de bestrijding van het verstrekken van de gratis plastic zak door winkeliers.

Teleurgesteld
De partijen leggen de uitkomst van een prettig en informeel onderling gesprek in de ambtswoning van de burgemeester anders uit. Van Poelgeest is teleurgesteld in de Raad, omdat zij voor een Amsterdamse pilot om minder zakken uit te delen alleen de schoenenbranche naar voren schuiven.

Zeer gering percentage is plastic
Volgens de Raad zien andere sectoren af van deelname aan de pilot, omdat op landelijk niveau al maatregelen worden getroffen om het aantal plastic tassen te beperken en het aanbod te verduurzamen. Volgens de Raad constateren winkelbedrijven dat er al minder tasjes worden uitgegeven. Verder schrijft de Raad dat plastic tassen maar een zeer gering percentage van het totaal aan afval en zwerfvuil innemen. Nederland hoort bij de koplopers in verduurzaming en veel informatie is gebaseerd op Europese gemiddelden en worst case scenario’s.

Wilt u een tasje?
De gemeente zou ook de afhaalhoreca en de ambulante handel mee moeten proberen te krijgen en zorgen dat er voldoende afvalinzamelvoorzieningen zijn. Volgens de Raad wil voor de pilot alleen de schoenenbranche actief aan klanten vragen of ze een tasje willen en een van de winkels een duurzame big-shopper laten aanbieden. Voor de branche is de pilot een manier om te zien wat het effect is op de verkoop van schoenen.  

Hoeveel tassen zijn er?
Volgens Van Poelgeest was de afspraak dat maatregelen genomen zouden worden om de uitgifte van het aantal plastic draagtassen te verminderen en dat de Raad dat zou monitoren door steekproeven. Van Poelgeest wil graag weten hoeveel plastic draagtassen worden weggegeven. De gemeente zou dan de inzameling verbeteren en op dagmarkten stimuleren het aantal zakjes te verminderen. Eerder zei Van Poelgeest dat jaarlijks 180 miljoen tasjes worden uitgedeeld, maar volgens anderen zou dat aantal gebaseerd zijn op een EU-gemiddelde.

Pilot uitrollen
Van Poelgeest ziet helemaal geen bewijs dat minder tasjes worden uitgegeven en ook niet op welk beleid dit dan gebaseerd zou zijn. En waarom dan toch die maatregelen nemen? ‘Wat zijn dan nog de voordelen van deze pilot?’ Voor hem maakt dit het tellen van het aantal plastic tassen in Amsterdam nog belangrijker. De wethouder wil dat de pilot wordt uitgerold als deze in de schoenenbranche succesvol is. Ook wil hij weten wat supermarkten gaan doen aan de eenmalig te gebruiken hemtasjes. ‘Er zijn alternatieven voor. Waarom worden die niet beproefd in het kader van onze afspraken?’ Volgens hem was een van de belangrijkste onderwerpen van het overleg een beeld te krijgen van het aantal tasjes wat wordt uitgegeven. Maar dat is niet opgenomen in het voorstel van de Raad.

RND bagatelliseert afvalzorgen
De Raad bagatelliseert zorgen van Amsterdammers over plastic en ander afval in de natuur en dat vindt Van Poelgeest geen passende benadering. Afspraken in het Onderhandelakkoord Verpakkingen behelzen weinig concreets en dat vind hij jammer. Van Poelgeest vindt de inspanningen van de Raad “onevenredig laag” en gaat ervan uit dat de Raad met aanvullende voorstellen komt in de lijn van de afspraken die volgens hem zijn gemaakt.

Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen
De wethouder kan zijn hart ophalen met de tweede editie van de inzamelingsactie Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen. Een vloot van ongeveer 60 boten vaart op 2 september uit om plastic troep uit de Amsterdamse grachten te vissen. De organisatie Plastic Whale maakte dinsdag bekend 100.000 flessen te willen verzamelen en evenveel euro’s om van gerecycled plastic een boot te bouwen voor drijvende milieuseminars en groene bedrijfsuitjes.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronald van den Tempel
Er zijn tegenwoordig talloze alternatieven voor plastic draagtassen. Biologisch afbreekbaar door toevoeging van additief, gerecyclede plastic draagtassen, of duurzame draagtassen die de klant vaker kan gebruiken. Op www.milieuvriendelijkedraagtassen.nl kunt u onze alternatieven zien.
Advertentie