Plastic scheiden gaat goed
Mensen scheiden hun afval beter en het restafval lijkt te verminderen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er vorig jaar in heel Nederland 1 procent minder huisafval is opgehaald. Daarnaast is er meer GFT afval opgehaald en meer plastic. Omdat gemeenten vanaf 1 januari dit jaar verplicht zijn plastic gescheiden in te zamelen, werd er vorig jaar 1,8 kilo plastic per inwoner ingezameld .
Bijna alle gemeenten houden zich aan de eis dat er vanaf 1 januari dit jaar een mogelijkheid moet zijn plastic te scheiden. Op Rotterdam en Abcoude na doen alle gemeenten mee.
'Na-scheiden'
Rotterdam zegt meer te voelen voor na-scheiding dan voorscheiding en Abcoude zamelt volgens de woordvoerster nog geen plastic in vanwege de herindeling. Abcoude zou met een aantal andere gemeentes samengaan waardoor het plan was om dan samen als één gemeente voorzieningen te treffen. Dat ging niet door, maar het plan is om nu per 1 augustus wel gescheiden plastic in te zamelen. Dat ze vanaf 1 januari 2011 weer heringedeeld worden, heeft hier geen invloed op.
Verzamelpunten
Bij sommige andere gemeentes is er wel mogelijkheid tot scheiden, maar schiet het op andere punten nog wel tekort. Den Haag bijvoorbeeld heeft 40 plastic verzamelpunten. Volgens Sven Noordhoek van Stichting Nedvang (een initiatief van producenten en importeurs van verpakte producten om verpakkingsmaterialen in te zamelen en als grondstof te gebruiken) ‘een tiende van wat ze zouden moeten hebben.’
Handhaving
De handhaving van de sinds 1 januari verscherpte regels om meer afval gescheiden in te zamelen ligt bij het ministerie van VROM. Van harde handhaving is nu echter nog geen sprake. Bij de gemeente Rotterdam die aangaf niet mee te kunnen doen aan de plastic inzamelingsactie ging wel een controleur langs , maar ‘er werd gekeken naar waar de problemen lagen en hoe het kon worden opgelost. Boetes werden niet uitgedeeld’, zo zegt Noordhoek.
In de gaten houden
Rotterdam heeft nog steeds geen plastic scheidingsmogelijkheden, maar de woordvoerster van het ministerie van VROM geeft aan dat ze ‘de zaak in de gaten houden.’ En als ze het niet doen? ‘We gaan er gewoon vanuit dat de gemeentes het wel allemaal gewoon zullen doen.’
Een collega vertelde mij dat in de meeste gemeenten het gescheiden afval na het verzamelen weer door elkaar wordt gehusseld om het daarna gewoon allemaal te verbranden. Wie weet daar meer over?