Nieuw jaar, nieuwe wetten en regels
De vijf belangrijkste veranderingen van wet- en regelgeving per 1 januari 2024.
Met ingang van het nieuwe jaar treden verschillende wetten en regels in werking die impact hebben op de fysieke leefomgeving en het dagelijks leven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft een overzicht van de belangrijkste veranderingen.
1. Omgevingswet: vereenvoudiging en digitalsering
Op 1 januari wordt de langverwachte Omgevingswet van kracht, die een groot aantal wetten en regels over de fysieke leefomgeving bundelt. Een digitaal loket, waarin samenwerking tussen rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen centraal staat, moet het aanvragen van vergunningen en het starten van projecten stroomlijnen.
2. Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: strenger toezicht op bouwkwaliteit
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) treedt eveneens in werking op 1 januari. Deze wet moet de bouwkwaliteit van woningen en kleine bedrijfspanden bevorderen door middel van intensiever toezicht. Bouwbedrijven worden aangemoedigd om strengere controles uit te voeren, wat zowel de bouwkwaliteit verbetert als kosten voor latere herstelwerkzaamheden vermindert.
3. Versterking verhuurderschap en woonruimteverdeling: aanpak ongewenst verhuurgedrag
Per 1 januari worden de laatste onderdelen van de Wet goed verhuurderschap van kracht. Gemeenten zijn nu verplicht om meldpunten voor klachten over ongewenst verhuurgedrag te hebben. Verhuurders moeten een schriftelijke werkwijze hebben gericht op het voorkomen van woondiscriminatie. Daarnaast kunnen gemeenten via wijzigingen in de Huisvestingswet voorrang geven aan inwoners en specifieke beroepsgroepen bij het kopen of huren van woningen.
4. Regeling beveiligingsmaatregelen decentrale bestuurders: betere beveiliging
Om de veiligheid van burgemeesters, gedeputeerden en waterschapsbestuurders te waarborgen, wordt de Regeling Beveiligingsmaatregelen Decentrale Bestuurders uitgebreid vanaf 1 januari 2024. Maatregelen op maat kunnen nu worden getroffen op basis van individuele veiligheidsrisico's.
5. Prijzen paspoorten en identiteitskaarten stijgen
Jaarlijkse indexering brengt vanaf 1 januari hogere kosten voor reisdocumenten en identiteitsbewijzen met zich mee. Een paspoort voor volwassenen kost maximaal 83,87 euro, terwijl een identiteitskaart maximaal 75,80 euro bedraagt. Onder de 18 jaar is een identiteitskaart maximaal 40,92 euro.
En........vooral welke wetten/regels gaan overboord? We hebben het al jaaaaaren over minder regels en voorschriften maar daar komt maar bitter weinig van terecht.