Overheid overschat zelfredzaamheid burger
De overheid moet meer rekening houden met de grenzen aan het ‘doenvermogen’ van burgers. Er bestaat een behoorlijk verschil tussen wat wetgeving en beleid van burgers verwachten en wat zij aankunnen.
Dat stelt de WRR, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, in het vandaag aan VVD-staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie aangeboden rapport Weten is nog geen doen. Een realistisch perspectief op redzaamheid.
Onder stress
Redzaamheid vraagt volgens de WRR niet alleen om denkvermogen, maar ook om doenvermogen. ‘De burger moet een plan maken, in actie komen, volhouden en om kunnen gaan met verleidingen en tegenslag. Burgers zijn hiertoe slechts beperkt in staat. Onder stress nemen deze vermogens bovendien sterk af’, aldus de onderzoekers. Er gaapt soms een kloof tussen wat wetgeving en beleid van burgers verwachten en wat burgers aankunnen. ‘Soms is het juist de overheid die mensen minder redzaam maakt’, aldus de WRR.
Erfelijk bepaald
De meeste burgers zijn volgens de WRR slechts beperkt in staat om steeds weer in actie te komen, verleidingen te weerstaan en om te gaan met tegenslagen. Er is maar een beperkte samenhang met opleiding. Ook veel hoger opgeleiden hebben hier regelmatig moeite mee. De onderliggende persoonskenmerken zijn volgens de WRR voor een belangrijk deel erfelijk bepaald en slechts beperkt trainbaar. ‘Het best te trainen zijn specifieke vaardigheden, maar ook dat vraagt om een flinke en langdurige investering’, stelt de WRR.
‘Kennis alleen is niet genoeg voor redzaamheid. Zelfcontrole, een pro-actief temperament en optimisme zijn minstens zo belangrijk voor redzaamheid in de sfeer van gezondheid, persoonlijke financiën en de arbeidsmarkt’, aldus de WRR.
Mentale ruimte
De WRR beveelt daarom aan dat de overheid een realistisch perspectief hanteert op de mentale vermogens van burgers bij het maken van beleid. ‘Dat draagt bij aan het vergroten van hun redzaamheid. Het draagt ook bij aan de legitimiteit van de overheid, omdat burgers er dan op kunnen vertrouwen dat momenten van onoplettendheid en wilszwakte niet direct ingrijpende gevolgen hebben.’
Bij onregelmatigheden zouden uitvoeringsorganen eerst moeten nagaan of er sprake is van niet willen of niet kunnen voor ze sancties opleggen. Forse overtredingen verdienen volgens de WRR forse sancties, ‘maar kleine fouten moeten ook kleine gevolgen hebben.’ Daarbij past ook dat er vroegtijdig en persoonlijk contact wordt gezocht. ‘Want als de stress nog niet te hoog is opgelopen, hebben mensen nog de mentale ruimte die nodig is om bij te sturen.’
Alleen de ambtenaren en de ggz tjes en de sociale werkers zijn goed bij hun hoofd en hebben geen schulden toch ? Dat zijn de enige die wel sterk staan in Nederland. Alleen jullie zijn goed in dit land en gaan ons vertellen hoe het beter moet met steun van alle autoriteiten jullie gaan ons leren hoe we moeten leven..
Burgers kunne niets zelf.
Ik vind dit niet normaal meer en zeer beledigend naar het hele volk toe. Kraak iedereen nog maar meer af hoeveel miljoenen willen jullie er nu weer bij hebben van de regering ? Burgers kunnen zo veel aan .Gehandicapten ook ze praten en geven hun grenzen toch aan ? Ik vind dit echt te ver gaan. De overheid moet snel iets doen want dit gaat verkeerd.