‘Onacceptabel’ als openbaar bestuur niet kan handelen
Het openbaar bestuur moet kunnen optreden als wethouders niet integer blijken te zijn. Dat stellen de Commissarissen van de Koning (CdK’s) van Noord-Holland en Limburg in reactie op de ‘casus Brunssum’.
Het openbaar bestuur moet kunnen optreden als wethouders of raadsleden een hoog integriteitsrisico vormen of niet integer blijken te zijn. Dat stellen de Commissarissen van de Koning (CdK’s) van Noord-Holland en Limburg in reactie op de ‘casus Brunssum’. Beide CdK’s willen nog niet aangeven welke instrumenten zij voor burgemeesters, of zichzelf, voor ogen hebben.
Gemeentelijke autonomie
‘Ik vind dat je hier echt goed over moet nadenken, ook tegen de achtergrond van de gemeentelijke autonomie. Die is voor mij het vertrekpunt’, aldus Johan Remkes (Noord-Holland). ‘Ik zou het echter onacceptabel vinden als het openbaar bestuur in dit soort situaties niet kan handelen.’ Kortom: er moet iets gebeuren. Dat vindt ook de Limburgse gouverneur Theo Bovens.
Rol CdK’s
Remkes en Bovens willen ook nog niet aangeven of en welke rol de Commissarissen in dergelijke situaties op zich kunnen of zouden moeten nemen. Het Genootschap van Burgemeesters opperde vorige week bij monde van voorzitter Liesbeth Spies dat burgemeesters zowel wethouders en raadsleden voor ontslag moeten kunnen voordragen als deze een integriteitsrisico voor het gemeentebestuur vormen. Een derde moet toetsen of die voordracht op voldoende gronden berust. Die derde zou de Commissaris van de Koning of de minister van Binnenlandse Zaken zijn. ‘Dat is een mogelijke richting, maar er zijn meerdere mogelijkheden’, stelt Remkes, die er (nog) niet nader op wil ingaan.
Verkennen
‘Het ministerie heeft gezegd de mogelijkheden te gaan verkennen. In het gesprek tussen de minister van Binnenlandse Zaken en de CdK zijn enige ideeën gewisseld. De suggestie van het Genootschap zou ook bij die te verkennen mogelijkheden kunnen horen’, laat woordvoerder Cècely Loontjens namens Bovens weten. Verder wil Bovens niet ingaan op vragen over de kwestie Brunssum. Na het gesprek met de minister Ollongren (BZK), vorige week donderdag, is een ‘mediastilte’ afgesproken om waarnemend burgemeester Gerd Leers in alle rust zijn werk te laten doen, zo laat Loontjens weten. Leers moet de komende tijd de ontstane situatie analyseren. Zijn bevindingen koppelt hij terug aan de minister en de gouverneur. In Nieuwsuur van eind november pleitte Bovens voor extra instrumenten voor burgemeesters in situaties à la Brunssum.
Integriteitsonderzoek
Begin december trad de Brunssumse burgemeester Luc Winants af omdat hij niet meer garant kan staan voor een integer bestuur in zijn gemeente. Directe aanleiding voor zijn vertrek is de benoeming van wethouder Jo Palmen door een nipte raadsmeerderheid, voordat de resultaten van een voor Palmen vernietigend integriteitsonderzoek bekend werden.
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week (inlog)
Dit staat er: voordat de resultaten van een voor Palmen vernietigend integriteitsonderzoek bekend werden. Heeft iemadn van de redactie het rapport gezien.??? Gaat u af op "woorden van anderen" of is de term "vernietigend integriteitsonderzoek" gebaseerd op eigen lezing van dit onderzoek. Ik denk dat elke bestuurder, journalist eens even moet afwachten hoe een en ander afloopt, voordat hij of zij een oordeel velt. Als een burgemeester, cdK of minister al extra middelen aangereikt moet krijgen, dan zal dit met de nodige waarborgen omkleed dienen te worden, dan dienen er heldere criteria zijn op basis waarvan de integriteit beoordeeld dient te worden. daarnaast denk ik niet, dat je dit bij een burgemeester, cdK of minister moet neer leggen. Dan is het OM in mijn ogen de meest onafhankelijke partij dit dit zou kunnen onderzoeken naar aanleidng van een melding van de burgmeester, cdk of minister. Anders loop je de kand dat deze functionarissen het proces zelf subjectief inrichten.
Ger Luit, raadslid Brunssum