Advertentie

Halsema bepleit regulering drugsmarkten

Aan de vooravond van de internationale conferentie Dealing with Drugs in de Beurs van Berlage bepleit burgemeester Halsema drugsregulering.

ANP
25 januari 2024
Femke-Halsema.1.JPG
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema

Verkoop en gebruik van cocaïne en andere drugs moeten niet langer strafbaar zijn. Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een interview in Het Financieele Dagblad (FD). Volgens de burgemeester is de strijd tegen drugs 'pervers en contraproductief'. Ze wil dat drugsmarkten gereguleerd worden, om het verdienmodel van 'gewetenloze criminelen' onderuit te halen, zegt ze tegen het FD.

Directeur Operatie en Beheer

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Waterschap Limburg
Directeur Operatie en Beheer

Manager Economie & Cultuur

Gemeente Maastricht
Manager Economie & Cultuur

Alternatieve strategie

Het is niet de eerste keer dat Halsema pleit voor het legaliseren van drugs. Zo zei ze in oktober 2022, op een congres over georganiseerde misdaad, dat 'de war on drugs niet werkt'. Ook toen sprak ze de hoop uit dat landen anders naar drugsgebruik gaan kijken en dat er een 'alternatieve strategie' moet worden geformuleerd. Begin deze maand waarschuwde de burgemeester in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian dat Nederland het risico loopt een narcostaat te worden. 'De opkomst van de wereldwijde drugshandel betekent dat we internationale oplossingen nodig hebben', schreef Halsema.

80 procent politiecapaciteit

In het FD zegt ze donderdag dat er een markt is voor genotsmiddelen en dat honderden jaren van ontmoedigen en repressie 'verdomd weinig' hebben uitgehaald. 'Ongeveer 80 procent van onze politiecapaciteit gaat op aan drugsgerelateerde criminaliteit. In Nederland en België zijn de straatprijzen voor coke al jaren precies hetzelfde. Dus je kunt alleen maar vaststellen dat de ongelooflijke hoeveelheid inspanningen geen effect hebben op de markt.'

Verdienmodel omverwerpen

Volgens Halsema is het beter om, in plaats van repressie, het verdienmodel van criminelen omver te werpen. 'Ik maak deel uit van een groeiende groep wetenschappers en bestuurders die zegt dat de internationale strijd tegen drugs zulke perverse effecten heeft dat wij daar inmiddels meer last van hebben dan van de drugs zelf.' Vrijdag is in de Beurs van Berlage in Amsterdam de internationale conferentie Dealing with Drugs over drugscriminaliteit en hoe de drugsmarkt kan worden gereguleerd. Halsema gaat daar in gesprek met burgemeesters uit andere landen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
In het algemeen pleiten voor regulering van de drugsmarkt is uiterst naïef. Alsof criminelen zich buiten een gereguleerde markt om zich niet meer meer drugs zullen bemoeien. Zie voorbeelden in alle werelddelen.
Het beginnen met gebruik van de meeste drugs is hetzelfde als starten met sterven aan een langzame en mensonterende dood. Voorbeelden uit veel grote(re) steden laten niets aan de verbeelding over. De negatieve effecten zijn een enorme maatschappelijke schade.
Aandachtspunten voor toekomstig beleid zijn:
-maak exact duidelijk welke drugs wel en niet worden gedoogd.
-preventieve controles van schepen en containers/laadruimten, vliegtuigen, vrachtaurto's e.d. in alle havens, vliegvelden, grenzen, zowel in buitenland als binnenland via verplicht gebruik van innovatieve signaleringssystemen verbonden met lokale opsporingscentra.
-hoge(re) straffen en/of boetes van handelaren en gebruikers van niet gedoogde soorten drugs.
-ontnemen van vermogens.
Alleen op deze wijze is de inzet van politie en douane ook weer tot normale proporties terug te dringen.
Advertentie