Advertentie

Onderzoek naar fraude Brabantse BOA’s

Medewerkers zeggen volgens de krant dat BOA's bij gemeenten meer uren declareerden dan ze in werkelijkheid werkten en dat de leiding dagrapporten wijzigde waarbij het aantal uren werd aangepast.

10 februari 2015

Helmond onderzoekt of door Stichting Stadswacht Helmond (SSH) ingehuurde buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) de gemeente hebben opgelicht. Medewerkers zouden te veel uren hebben gedeclareerd en jarenlang zijn betaald terwijl ze nooit op hun werk verschenen.

Gemeente Helmond wil geen commentaar geven op de aantijgingen omdat de zaak nog onderzocht wordt. Dat gebeurt onder leiding van een aangestelde interim-directeur, zo laat een woordvoerder weten. Over de mogelijke consequenties wil de gemeente zich nog niet uitlaten. De woordvoerder wil nog wel kwijt dat ‘de zaken zich enkele jaren geleden hebben afgespeeld onder een vorig college.’

Betaald voor niet werken
Het Eindhovens Dagblad sprak met medewerkers over de vermeende oplichting. Zij zeggen volgens de krant dat BOA's bij gemeenten meer uren declareerden dan ze in werkelijkheid werkten en dat de leiding dagrapporten wijzigde waarbij het aantal uren werd aangepast. Daarnaast zouden stadswachten jarenlang betaald thuis zitten. Vanwege een reorganisatie werd er voor tien stadswachten vanaf 2001 een nieuwe baan gezocht, zij hoefden ondertussen niet te werken terwijl ze wel betaald kregen. Eén van de medewerkers zou dat maar liefst acht jaar volgehouden hebben.
 

Imagoschade
SSH verleent diensten aan de gemeenten Gemert-Bakel, Deurne, Asten, Someren, Laarbeek, Geldrop-Mierlo, Son en Breugel, Heeze-Leende, Valkenswaard, Bladel, Oirschot, Reusel-De Mierden en Boxtel. Van die gemeenten is Oirschot in ieder geval niet opgelicht door stadswachten, zo vertelt wethouder Handhaving Raf Daenen. ‘Wij betalen de stadswachten op basis van uren en hanteren zeer concrete afspraken over welke tijden zij werken. Het is praktisch onmogelijk om daar mee te sjoemelen.’ De stadswachten in Helmond houden zich met name bezig met parkeercontroles en alcoholcontroles. ‘De imagoschade is wel erg vervelend. Zoiets heeft toch een behoorlijke invloed op de publieke opinie over de huidige stadwachten. Als gemeente wordt je liever ook niet in het ootje genomen. Het is belangrijk dat je dicht op dit soort zaken zit,’ aldus Daenen.
 

Opstappen directeur
Begin deze maand verscheen het rapport ‘Verkennend onderzoek naar de interne verhoudingen bij de Stichting Stadswacht Helmond’ waarin diverse (oud)-medewerkers misstanden bij de stichting aankaartten. Directeur Joop van Stiphout stapte na aanleiding van het rapport op. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie