Advertentie

Omstreden inning rioolheffing toch toegestaan

De omstreden inning van rioolheffing door de gemeente Nijmegen is toegestaan. Dat heeft het gerechtshof van Arnhem in hoger beroep bepaald. Nu er jurisprudentie ligt kunnen andere gemeenten het voorbeeld van Nijmegen volgen.

13 juli 2010
Van tevoren
In 2006 voerde Nijmegen een nieuwe manier van innen door in het rioolrecht. In plaats van het geld voor onderhoud, vervanging en verbetering eerst te lenen en vervolgens via het rioolrecht terug te halen, brengt de gemeente het bedrag van tevoren in rekeningen bij de burger. Hierdoor is deze uiteindelijk goedkoper uit, omdat er geen rente en aflossingkosten meer hoeven te worden betaald, aldus woordvoerster Freya Stob van Nijmegen.

Winst
Toch kwamen er bezwaren tegen de nieuwe manier van heffen, omdat burgers bang waren dat deze meer dan kostend dekkend zou zijn: Nijmegen zou hierdoor winst maken op de heffing, hetgeen bij wet verboden is. Het kwam tot een aantal rechtszaken, waarbij tot tweemaal toe door de rechtbank in Arnhem in het ongelijk werd gesteld.

Niet dubbel
In hoger beroep heeft het Gerechtshof deze uitspraken vorige week echter vernietigd. Volgens het Hof mag de (belasting)rechter alleen toetsen of de gemeente sommige kosten niet dubbel in rekening brengt. Over de systematiek van de heffing heeft de rechter niets te zeggen, aldus het Hof.

Volstrekt legaal
‘Omdat we geen dubbele kosten doorberekenen en geen winst maken op de heffing acht het Hof de manier van innen volstrekt legaal’, aldus woordvoerster Stob van de gemeente. Volgens haar is dit de eerste keer dat er een zo duidelijke uitsprak ligt op het hoogste niveau. ‘Ik weet dat andere gemeenten ook zo werken of zo willen gaan innen. Zij zullen blij zijn dat er nu jurisprudentie ligt”.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Glastra van Loon / adviseur
Jammer zo'n negatieve reactie. Als je de overheid sowieso wantrouwt snap ik ook niet wat het verschil is. Of je nou, in uw woorden, vooraf of achteraf 'belazerd' wordt,
Zonder een basis van vertrouwen, die uiterArd wel ergens op gebaseerd moet zijn, kan niet alleen de overheid wel inpakken maar ook de samenleving als geheel.
We leven in een democratie, weliswaar met gebreken, maar we hebben raadsleden die voor ons de overheid controleren. Bovendien zijn er professionele accountants die elk jaar nagaan of de boekhouding van de gemeente klopt. Ook de provincie controleert de gemeente.
Misschien zou u een raadslid eens moeten vragen of hij/zij vindt dat de gemeente de boel 'belazert'.
Ik zou blij zijn met een gemeente die niet tonnen of miljoenen aan rente betaald voor de financiering van het rioolstelsel maar dat slim oplost door de burger dat vooraf te laten betalen. Dat scheelt u en mij een hoop geld.
Bekijk het ook eens op een andere manier!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Bij ons werd de rioolheffing verhoogd nadat de gemeente jarenlang miljoenen over de balk had gegooid in plaats van die aan het riool te besteden. Dat probeerden ze weer te verbergen met vage praatjes achteraf.

@Jgvl. Weer zo'n correcteling die zegt dat ik 'positief' moet denken en de overheid het voordeel van de twijfel moet geven. Dat heb ik jaren gedaan en bleek er telkens naast te zitten. Nu is het nadeel van de twijfel aan de beurt. Eerst zien en dan pas geloven. Maar de overheid maakt het steeds ingewikkelder zodat je helemaal niks meer ziet. Dus laat dat geloven dan ook maar zitten.

Raadsleden die de overheid controleren? Lekker naief. Die lopen als makke schapen achter hun partijbaasjes aan. Allemaal gezien en meegemaakt, niet een keer, maar tientallen keren. We zijn alleen in naam een democratie maar niet in het echt.

Ik heb weleens een paar dingen uitgezocht, daar werd je niet blij van. Maar na een tijdje blijf je niet dingen uitzoeken want daar word je als burger niet voor betaald en het kost veel te veel tijd ik moet ook nog werken.

@Jgvl wil een basis van vertrouwen maar als die er niet meer is dan moet ik van hem doen alsof om hem een plezier te doen. Hij wil vooral niet aannemen dat er waarschijnlijk een goede reden is dat er geen vertrouwen meer is, het ligt altijd aan de anderen, aan de burgers die het niet begrijpen.
@Jgvl is zeker een raadslid of een politicus of een vriendje van die rustig door wil gaan met praten geld verdienen nog meer praten nog meer geld verdienen. Veel succes @Jgvl ik fiets zoveel mogelijk om jouw soort heen en als het niet anders kan dan doe ik wel of ik gek ben. Ik moet ook leven in dit @#$% belastingdiefstalland.

Vroeger was er geen rioolheffing want toen deden gemeenten nog alsof ze gewoon voor het riool zorgden. Krijgen we straks ook een lantaarnpaalheffing, een stoeptegelheffing en een heffing voor het ontwerp van de gemeentelijke huisstijl? Ga toch buiten spelen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Het wordt voor burgers zo steeds minder inzichtelijk gemaakt. We moeten de blauwe ogen van gemeenten geloven en van te voren dokken. Andere belasting wordt al een paar jaar samen met de waterrekening periodiek afgeschreven. Heb geen idee meer hoe hoog die is.

Achteraf zullen ze wel weer creatief met de cijfers omgaan om alles mooit te laten lijken. Het is geen doen om dan nog te achterhalen wat er echt gebeurd is. Rechters vinden dat wel best. Zelfde club, ze zijn niet meer geïnteresseerd in gewone mensen.

Ik word een beetje moe van dit land waar afpersers, zakkenvullers en vernevelaars de dienst uitmaken en elkaar dekken.
Advertentie