Advertentie

Nog een CDA-voorzitter weg wegens PVV

Voorzitter Einte Faber van de CDA-afdeling Hardenberg (Overijssel) zegt zijn partijlidmaatschap op. Hij kan er niet mee leven dat het CDA via een gedoogconstructie gaat samenwerken met de PVV. Dat heeft Faber woensdag gezegd.

06 oktober 2010
35 jaar lid
Faber is 35 jaar lid geweest, eerst van de ARP en na de fusie van deze partij met CHU en KVP van het CDA. Sinds maart 2003 was hij voorzitter van de Hardenbergse afdeling.

Meer politici
Eerder deze week kondigden twee andere lokale CDA-politici aan de partij de rug toe wegens de samenwerking met de PVV. Gemeenteraadslid Hans Haarsma van de Friese gemeente Wûnseradiel liet dinsdag weten zijn lidmaatschap op te zeggen, nadat bekend was geworden dat de Tweede Kamerfractie steun geeft aan het regeer- en gedoogakkoord van CDA, VVD en PVV. Haarsma, ruim twintig jaar actief voor het CDA, blijft in de gemeenteraad als eenmansfractie tot de verkiezingen in november.

Emmen
Ook CDA-raadslid Rolf Mulder in Emmen zegt de partij na vijf jaar lidmaatschap vaarwel. Hij vindt dat ,,het CDA het niet kan maken om een vorm van alliantie aan te gaan met een racistische en hysterische partij als de PVV".

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Tergouw
Wat de politiek in 40 jaar niet gelukt is, het tot de grond afbreken van het CDA, lukt Wilders in z'n eentje.
Voorwaar een prestatie van wereldformaat.
Kritikus / Geen Hagenees
Aan zijn verzuurde kop te zien, hoort Einte Faber eigenlijk bij de PvdA thuis.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Dag Einte, dag Hans, dag Rolf.
Het was een fijne tijd, het wordt nu nog fijner.
Scheefwoner
Erg makkelijk van de heren om het lidmaatschap op te zeggen als je het even niet eens bent met de koers maar het zorgt meteen voor de broodnodige vernieuwing binnen de partij. Het had Hans Haarsma gesierd per direct zijn zetel op te geven die hij namens het CDA bezet maar daarvoor hecht men meestal teveel aan het pluche.
Januskoppen / _
Ik keer binnenkort de P.V.V. de rug toe omdat ik tegen samenwerking met het CDA ben.
Het CDA collaboreert met de PvdA, abject clubje.
Willem Kamps
Het blijven schapen, die CDA'ers, dus sinds er eentje over de dam is. Ofwel goed voorbeeld doet goed volgen. Met een beetje mazzel zijn we binnen afzienbare tijd van deze schijnheilige club af. Maar ja, tot wie zullen zij zich dan bekeren?
piet brontsema / org adviseur
heel goed Einte.
J.J. Guldemond / Directeur veiligheidsadviesbureau
Ik heb begrip voor al de CDA-leden die vanwege hun gewetensbezwaren niet meer willen en of kunnen participeren binnen het CDA. Wel moeten zij heel duidelijk zich realiseren hoe en waarom het zover heeft kunnen komen. Iedereen weet dat door het gevoerde politieke beleid in de afgelopen decenia, mede door het CDA, een maatschappijlijke situatie is ontstaan waar weinigen zich in thuis voelen. Door niet te luisteren naar de signalen uit de samenleving heeft de PVV zich kunnen ontwikkelen zoals ze er nu voor staan. Pappen en nathouden en kop in het zand zijn dus geen opties gebleken. Nu moet wordt erkend dat er impopulaire en onvermijdelijke maatregelen moeten worden genomen om het tij weer te keren. Het is hard maar wel de realiteit. De schreeuw uit de bevolking is in ieder geval oorverdovend.
JoepKH / ambtenaar, daarom anoniem.....
Wen er maar vast aan dat regeren in de toekomst alleen maar moeilijker wordt, tenzij de gevestigde partijen hun bakens verzetten en de kiezers weer weten aan te spreken.

Deze loopt massaal alle kanten uit op het moment dat een partij niet meer bevalt. Een groot deel van de kiezers wordt immers niet meer gehinderd door enige vorm van partijgebondenheid, levensbeschouwing of principes. Dit is naast alle positieve kanten, óók een gevolg van de individualisering.

Er zullen in de toekomst nog wel meer afspraken met niet alledaagse clubs moeten worden gemaakt om het land te kunnen besturen.

De tijd is m.i. voorbij dat nieuwe politieke partijen voornamelijk bestonden uit tamelijk obscure afsplitsingen van de bestaande grote en waar een kleine laag van -voornamelijk- principiële intelectuelen zijn heil in zag, zoals DS '70, PSP en PPR. Door het elitaire karakter en tomeloze betweterigheid van deze partijen bleven ze op grote afstand van de doorsnee kiezer.

Het populisme heeft nu echter massaal toegeslagen en gaat ook niet meer weg. Het begon met de SP, toen LPF en nu de PVV. Deze partijen beloven het onmogelijke, maar dat is geen beletsel om er toch massaal op te stemmen, vaak zonder ook maar een iota te weten, laat staan te snappen waar deze partijen voor staan. Ze leggen de vinger op de zere plek, weten veel mensen te mobiliseren en hebben een charismatische leider. Zo gauw die wegvalt is het afgelopen, zie Marijnissen en Fortuyn, en kan het kiezersvolk op zoek naar de volgende.

De politiek wordt hierdoor wel spannender, maar niet beter.....
Advertentie