Advertentie

Gemeente Nijmegen excuseert zich bij Kiesraad

Nijmegen besloot woensdagavond om het stembureau op het stadhuis tot 23.00 uur open te houden wegens de grote drukte. Een uur later trok de gemeente dat besluit weer in, aangezien de Kieswet voorschrijft dat alle stembureaus om 21.00 uur moeten sluiten. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft zich vrijdag schriftelijk bij de Kiesraad geëxcuseerd voor de verwarrende gang van zaken tijdens de verkiezingsavond in zijn stad.

17 maart 2017

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft zich vrijdag schriftelijk bij de Kiesraad geëxcuseerd voor de verwarrende gang van zaken tijdens de verkiezingsavond in zijn stad. 'Ik betreur ten zeerste dat door deze handelwijze kiezers mogelijk niet in staat zijn geweest hun keuze kenbaar te maken', staat in een brief die is gevoegd bij het officiële proces-verbaal van de verkiezingen in Nijmegen.

Stembureau langer open

Nijmegen besloot woensdagavond om het stembureau op het stadhuis tot 23.00 uur open te houden wegens de grote drukte. Een uur later trok de gemeente dat besluit weer in, aangezien de Kieswet voorschrijft dat alle stembureaus om 21.00 uur moeten sluiten. Een aantal kiezers kwam daardoor voor een gesloten deur terecht. Anderen konden niet op het bureau van hun keuze stemmen, omdat de stembiljetten op waren.

Slechte communicatie

Onder meer oppositiepartij D66 heeft vragen gesteld over de 'slechte communicatie vanuit het stadhuis'. De partij snapt niet hoe het kan dat de stembiljetten op diverse adressen op waren. D66 liet woensdagavond taxi's rijden om stemmers naar andere adressen te brengen.

Tekort stembiljetten

Volgens Bruls waren er 130.000 stembiljetten beschikbaar voor de 140.000 stemgerechtigde Nijmegenaren. Maar bijvoorbeeld op het centraal station was de opkomst maar liefst 381 procent. 'Toen de vraag om stembiljetten nijpend werd, zijn op het stadhuis stembiljetten gekopieerd en daar bij het bureau neergelegd. Abusievelijk is ambtelijk besloten dat daar ook langer kon worden gestemd. Dat is op social media vermeld. Om 21.30 uur is het foute besluit teruggedraaid', aldus de burgemeester. Hij excuseerde zich eerder al bij de inwoners van zijn stad. Er zijn vrijdag geen officiële klachten ingediend, volgens de gemeente. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits
Ach ja, voorbedrukte formulieren tegen Wilders waren er in overvloed maar de stembiljetten zijn op. Nijmegen leidt letterlijk en figuurlijk aan een ernstig democratisch tekort.
Paul / projectleider
Excuses zijn niet voldoende. Als je als bestuurder één van je primaire taken niet kan organiseren moet je een andere baan zoeken.

Het verhinderen van mensen om te kunnen stemmen is overigens strafbaar...
Harry / uit de Schilderswijk
@p: Verhinderen om te stemmen is alleen strafbaar, als dit met geweld gepaard gaat. Na sluitingstijd bij het stembureau verschijnen valt daar niet onder...
Hans / afdelingsmanager
Het meest irritante aan Bruls' verklaring vind ik de zin: 'Abusievelijk is ambtelijk besloten dat daar (stadhuis) ook langer kon worden gestemd'. Ten eerste probeert hij daar zijn verantwoordelijkheid te ontlopen en ten tweede kan ik mij niet voorstellen dat ambtenaren met kennis van zaken eigenmachtig besluiten de sluitingstijden op te rekken, te meer daar die in heel Nederland hetzelfde en ruimschoots bekend zijn. De rest van Bruls verhaal getuigt evenmin van organisatietalent, maar je verschuilen achter je mensen doe je gewoon niet, Bruls!
Arnold / gemeentemabtenaar
Een pleidooi voor de stemcomputer. Het gehannes met die formulieren is echt niet meer van deze tijd.
Advertentie