Advertentie

Weer mislukt hoofdpijndossier voor Plasterk

Het mislukken van de superprovincie is niet het eerste debacle waar minister Ronald Plasterk mee te kampen heeft. Ook het reorganiseren van de waterschappen tot landsdelen is niet gelukt.

21 juni 2014

Het ministersleven van Ronald Plasterk gaat niet over rozen. Nu de superprovincie voor hem jammerlijk is afgeschoten, zijn alleen de inlichtingendienst AIVD en de Antillen nog van belang in zijn takenpakket op Binnenlandse Zaken. Dossiers waarin het hem ook al niet makkelijk afgaat.

Decentralisatie
De politie, voorheen een grote taak van Binnenlandse Zaken, is overgeheveld naar Veiligheid en Justitie. Voor wonen en de rijksdienst is Stef Blok als minister op Binnenlandse Zaken toegevoegd.

Plasterk heeft echt nog genoeg op zijn bord liggen, verdedigde premier Mark Rutte de minister van PvdA-huize vrijdag. Hij wees op de decentralisatie, die inhoudt dat gemeenten er meer taken bij krijgen. De lokale overheden hebben daar goede begeleiding bij nodig, aldus Rutte. Maar ook aan de AIVD en de Antillen heeft hij zijn handen nog vol, aldus Rutte.

Taaie klus

De bestuurlijke herindeling is een van de meest taaie klussen die een minister kan doen. Rutte sprak van een ,,weerbarstig en hardnekkig'' dossier. Plasterk zelf verhaalde vrijdag van voorgangers als De Gaay Fortman en Hans Wiegel die hun ideeën zagen sneuvelen en Piet Hein Donner, die nog niet lang geleden repte van een Randstadprovincie. Het lukt gewoon niet om het middenbestuur anders te organiseren, zei de geplaagde minister. De bestuurders weten de politiek te bereiken en te beïnvloeden, zodat veranderingen niet doorgaan, concludeert Plasterk.


Meer mislukkingen

Niet alleen de fusie tussen Noord-Holland, Utrecht en Flevoland lukte niet. Ook de daarmee samenhangende plannen voor de samenvoeging van de waterschappen met landsdelen, een vermindering van het aantal Provinciale Statenleden en de afschaffing van het btw-compensatiefonds gaan niet door.

Krassen opgelopen

Plasterk vindt het voor politici niet te vermijden dat zij krassen oplopen. Hij kan erover meepraten: zijn onjuiste uitspraken over de verstrekking van metadata van Nederlanders aan de Amerikaanse inlichtingendienst, leverde hem in de Tweede Kamer een motie van wantrouwen op die steun kreeg van de meeste oppositiepartijen. Hij overleefde het, maar het leverde veel politieke spanning op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie