Advertentie

Rheden wil al haar ambtenaren aan ondermijningsapp

Alle gemeenteambtenaren mogen gebruik gaan maken van de app Meld een Vermoeden, dat is tenminste wat het college van de gemeente Rheden wil. De gemeenteraad legde het gebruik van de app in 2017 juist nog aan banden en wordt nu opnieuw om een zienswijze gevraagd.

06 februari 2019

Alle gemeenteambtenaren mogen gebruik gaan maken van de app Meld een Vermoeden, dat is tenminste wat het college van de gemeente Rheden wil. De gemeenteraad legde het gebruik van de app in 2017 juist nog aan banden en wordt nu opnieuw om een zienswijze gevraagd.

Rol als dienstverlener en vertrouwenspersoon

Het college besloot na te zijn teruggefloten door de raad dat slechts 15 ambtenaren met een opsporingsbevoegdheid uitgerust worden met de app Meld een Vermoeden. Door de raad werd gevreesd dat de toezichthoudende rol van ambtenaren ten koste zou gaan van hun aanzien als dienstverlener en vertrouwenspersoon. Ook is het mogelijk voor Rhedense ambtenaren om vermoedens van georganiseerde criminaliteit via de mail te melden.

Minder risico overtreding Avg

Het college stelt nu toch voor om het gehele ambtenarencorps met de meldapp te laten werken. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat ambtenaren de voorkeur geven aan anoniem melden. Ook zou de gemeente dankzij de informatieverwerking via de app – in tegenstelling tot de mailroute – minder risico lopen de Avg (Algemene verordening gegevensbescherming) te overtreden. De verwerking van de meldingsgegevens wil het college beperken tot vier medewerkers van het team Veiligheid.  

Geen toereikend informastiesysteem

Een woordvoerder van de gemeente Rheden vertelt dat uit een recente regionale ondermijningsanalyse bleek dat er ook sprake is van ondermijnende activiteiten in de gemeente Rheden. ‘Een van de aanbevelingen uit die analyse is dat er een meldpunt voor professionals nodig is. Er zit ontzettend veel nuttige informatie in de hoofden van onze mensen en de politie, maar anders dan de politie hebben wij als gemeente nog geen toereikend informatiesysteem. De informatie in kwestie bleef bij ons zweven of er gebeurde niets mee.’

Verrijken informatie

Het Rhedense college besloot om die reden de app Meld een Vermoeden in huis te halen. ‘Onze ambtenaren kunnen die op hun telefoon downloaden. In een melding geven zij aan wát zij precies vermoeden en waar. Ook kunnen zij een beschrijving en eventuele bewijsstukken zoals foto’s mee sturen.’ De melding gaat vervolgens naar een website waar volgens het collegevoorstel maar vier werkgevers toegang tot hebben. ‘Zij zijn ook de enigen die de informatie van de melding mogen verrijken met informatie uit open bronnen en onze eigen systemen, behalve het Suwi-net. Mocht er écht iets aan de hand zijn, komt de melding vervolgens bij de burgemeester die kan besluiten het binnen de veiligheidsdriehoek te bespreken of de zaak op te schalen naar het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum [RIEC, red.].’

Drempelverlagend

‘Het fijne voor onze medewerkers is dat de melding niet meer zichtbaar is zodra die is verstuurd’, aldus de woordvoerder. ‘Bij de mail blijft altijd nog residuele informatie zweven. Ook is deze meldwijze anoniem, omdat er niet hoeft te worden ingelogd. Dat werkt drempelverlagend doordat de meldende ambtenaar anoniem blijft. Hij of zij kan dan bijvoorbeeld niet als getuige in eens strafzaak worden opgeroepen waardoor de identiteit van de melder bekend wordt.’

20 meldingen in driekwart jaar

De woordvoerder zegt na presentaties over ondermijning vaak te worden aangesproken, waarbij ook concrete vermoedens worden gedeeld. ‘Het is dus iets dat ook in onze gemeente speelt en leeft. Afgelopen driekwart jaar zijn via de app 20 meldingen binnengekomen. Dat wil overigens niet zeggen dat er ook sprake is van twintig concrete gevallen.’ Behalve het veilig laten binnenkomen en verwerken van de signalen is het doel van bredere inzet van de app volgens haar ook om nog meer bewustwording over ondermijning te creëren onder de ambtenaren. ‘Van baliemedewerkers tot de mensen van onze buitendienst. Als de raad instemt mogen zij er allemaal mee gaan werken. Mógen, want we willen het niet verplicht stellen, hoewel het voor ambtenaren een wettelijke plicht is om dit soort dingen te melden.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melder4all
EPPdrollen@ookubenterbij.na



Goede zaak een verlink app voor ambtenaren, aangezien ze bijna geen gebruikmaken van de wettelijke meldingsplicht voor ambtenaren.



Jaarlijks zijn er bij de overheid miljarden zoek, dus Eppie, eppen maar.



E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Mogelijke overlap met Meld Misdaad Anoniem?
wat een onzin weer / landelijk anonieme website, waar is die toch gebleven?
Bullshit verhaal. Overheid maakt van alle e mails een kopie. Alle computers worden gevolgd. Alle telefoons zijn geregistreerd en alle handelingen worden geregistreerd. Dus wat is het probleem? Nakomen van de wettelijk meldingsplicht, iedere ambtenaar kent een misstand maar meld niet, omdat dit hem de baan kost. Simpeler kan ik het niet maken voor u. En wat doen ze weer? Heleboel drukte en kosten over de rug vd belastingbetaler. We hadden toch al jaren plannen voor een ambtelijke/burger fraude meldsite, komt maar niet van de grond. Reden? Er zouden teveel meldingen komen en dan valt er niets meer onder de pet te houden, bovendien de burger zou dan de waarheid zien en acuut stoppen met belasting betalen. Aldus de ambtelijke mafiosie.
H. Wiersma / gepens.
Binnenkort wordt de gemeente Rheden dus één groot broeinest van gemeentelijke spionnen! Welke autoriteit grijpt hier in?
Advertentie