Nederlander vertrouwt vooral eigen regering
De Nederlander wijkt qua vertrouwen in de lokale, nationale en Europese overheden op belangrijke punten af van de hele EU-bevolking: meer vertrouwen in de eigen regering, minder in Europese Unie. Dat blijkt uit de vandaag te verschijnen lokale en regionale barometer van het Comité van de Regio´s (CvdR).
De Nederlander wijkt qua vertrouwen in de lokale, nationale en Europese overheden op belangrijke punten af van de hele EU-bevolking: meer vertrouwen in de eigen regering, minder in Europese Unie.
Dat blijkt uit de vandaag te verschijnen lokale en regionale barometer van het Comité van de Regio´s (CvdR). Binnenlands Bestuur heeft al inzage gehad in de barometer, die vandaag voor het eerst verschijnt en vervolgens jaarlijks moet terugkomen. De barometer van het CvdR betreft een onderzoek onder 26.000 respondenten in de 27 lidstaten van de EU.
Lokale overheid
Nederlanders blijken volgens de barometer vooral vertrouwen in de eigen regering te hebben en daarin wijken ze aanzienlijk af van de rest van de Europese Unie. Van de Nederlanders vertrouwt 55 procent de eigen regering. Voor de hele EU ligt dat fors lager: 43 procent. Het vertrouwen in lokale en regionale overheden is bij 52 procent aanwezig, zowel bij Nederlanders als in de hele EU.
Van de Europese Unie weet de Nederlander niet zo goed hoe die te vertrouwen is. Maar liefst 15 procent zegt ´weet niet´ terwijl dat in de hele EU op 8 procent ligt. Van de bevolking vertrouwt 41 procent de EU wel onder de Nederlanders. Voor de hele EU ligt dat op 47 procent.
Invloed regio
Ook denken de Nederlanders meer dan gemiddeld in de EU dat meer invloed voor lokale en regionale overheden binnen de EU geen zoden aan de dijk zet. 31 procent denkt dat dat niet werkt, tegen 23 voor de EU als geheel. 22 procent weet het niet tegen 19 procent voor de EU. Tegelijk wil 65 procent van de Nederlanders en 67 procent van de EU-bevolking meer EU-invloed voor het lokale en regionale bestuur.
Banen belangrijkst
De Nederlandse koopmansgeest vindt vooral banen en de economie belangrijk als gekeken wordt naar de onderwerpen waar de decentrale overheden in de EU zich mee bezig moeten houden. Banen en sociale zaken wordt door 47 procent van de Nederlanders genoemd tegen 43 in de EU en dat vindt de Nederlander het meest belangrijk.
Opleiding, educatie en cultuur vinden we minder belangrijk: 37 procent van de Nederlanders noemt dat, het EU-gemiddelde ligt op 40 procent. De economie wordt door 38 procent van de Nederlanders genoemd, tegen 37 procent als EU-gemiddelde. Over gezondheid denken we er bijna net zo over als de hele EU: 44 procent voor Nederland tegen 45 procent voor de EU.
Wetenschappelijk onderzoek
Het minst belangrijk in de Europese rol van lokale overheden is digitale transformatie waaraan Brussel juist hard werkt, ook met lokale overheden. 5 procent vindt dat belangrijk, tegen 10 voor de EU. Ook wat betreft de vele tientallen miljarden euro’s die zijn gemoeid met wetenschappelijk onderzoek, ziet de Nederlander amper een rol voor lokale overheden (8 procent). Het EU-gemiddelde ligt met 12 procent iets hoger.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.