Advertentie

NCTV vroeg aandacht om samenvallen Ajax-Maccabi en herdenking

Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) bevestigt dat er volgens de NCTV geen sprake was van 'concrete dreiging'.

ANP
09 november 2024
Man met Israëlische vlag over de schouders loopt over de Dam
Het centrum van Amsterdam, daags na aanvallen op Israëlische voetbalsupporters.ANP/ Remko de Waal

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft van Amsterdam ‘aandacht gevraagd’ voor de mogelijke gevolgen van het samenvallen van de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv met de herdenking van de Kristallnacht. Dat schrijft minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer over het geweld in de hoofdstad tegen fans van de Israëlische club na afloop van het duel.

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Coördinator Planning en Managementinformatie S12

JS Consultancy
Coördinator Planning en Managementinformatie S12

'Geen concrete dreiging'

Burgemeester Femke Halsema zei eerder op de dag dat zij de NCTV juist met het oog op het samenvallen van de twee evenementen om een dreigingsinschatting had gevraagd, en dat die daarop had laten weten dat er ‘geen concrete dreiging’ zou zijn geweest. Dat laatste bevestigt Van Weel. Wel geldt in het hele land al enige tijd het op een na hoogste dreigingsniveau, wat inhoudt dat de kans op een aanslag reëel wordt geacht.

Van Weel laat nog wel onderzoek doen naar ‘mogelijke signalen’ over waarschuwingen vanuit Israël die zouden zijn gemist of in de wind geslagen. Premier Dick Schoof zei eerder ook al dat hij die wilde bespreken met de NCTV en de inlichtingendiensten, voordat hij zich erover uitlaat.

Veiligheid van herdenkers

Vanuit de eigen rol op het gebied van beveiligen en bewaken keek de NCTV volgens Schoof met name naar de veiligheid van de hoogwaardigheidsbekleders die de herdenking bijwoonden. ‘Op basis van een uitvraag aan de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de politie bleek dat er geen concrete dreiging was richting de herdenking of de aanwezigen.’

De NCTV onderschreef volgens Van Weel de maatregelen die de lokale driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) had getroffen om de herdenking goed te laten verlopen. Maar Van Weel wijst dat ‘het bevoegd gezag’ ook maatregelen kan treffen ‘in het kader van diens verantwoordelijkheid voor de openbare orde’. In dat verband heeft de NCTV ook de samenloop met de beladen voetbalwedstrijd ter sprake gebracht.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Die agressieve voetbalgasten waren zo´n 2200 jaar geleden al berucht :-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Maccabean_Revolt
Laten we het houden op een uit de hand gelopen wederzijds voetbal incident zonder de beladen achtergronden die er nu bij betrokken worden. Citaat George Knobel: "voetbal is oorlog", zie:
https://sportgeschiedenis.nl/sporten/voetbal/echt-nep-rinus-michels-is-de-bedenker-van-de-uitspraak-voetbal-is-oorlog/
Oplossing: "voetbal" supporters van de tegenpartij vanaf nu definitief overal weren; er valt dan niets meer verkeert in te schatten en het spaart heel veel (belasting) geld uit.
Hielco Wiersma
Als er veel supporters van clubs meereizen uit landen die zich in een oorlogssituatie bevinden is er altijd sprake van een (extra) verhoogd risico. De aanwezigheid van ca. 3.000 (!!!) voetbalsupporters en de eventuele gevolgen die daaruit kunnen ontstaan zijn in deze situatie op lokaal en landelijk niveau gewoon volledig onderschat. Ook sportorganisaties hebben hier een verantwoordelijke rol te spelen.
Advertentie