Namens wie spreekt u?
Het systeem van de wijkraden is verouderd en moet op de schop, vindt Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en sinds kort voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.
Spraakmaker: Bernt Schneiders
Wat is het probleem?
Het fenomeen van de wijkraden stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Intussen is de samenleving geïndividualiseerd, de behoefte van burgers om te participeren is enorm teruggelopen. Dat maakt het voor de wijkraden lastig om mensen te vinden die zich willen inzetten, maar ook is vaak onduidelijk wie de wijkraden nu precies vertegenwoordigen. sommige hebben duidelijk een grote achterban, maar ik heb ook weleens de indruk dat wijkraadsbestuurders in feite op persoonlijke titel spreken. Zij brengen dan wel even luidruchtig hun mening naar voren.
Wat gebeurt er dan?
Soms krijg je kortsluiting, als de wijkraad een advies heeft gegeven waar een groot deel van de wijk niet achter blijkt te staan. Zoals kort geleden, toen de wijkraad kwam met een plan voor een nieuwe horecagelegenheid aan het spaarne. De omwonenden die dat hoorden, werden heel boos.
Wat doen we daaraan?
Ik stel voor om de huidige wijkraden – in Haarlem zijn het er 35 – zelf te laten kiezen of ze wijkraad willen blijven of liever een wijkcomité worden. een wijkraad moet kunnen aantonen dat ze draagvlak heeft in de wijk. een wijkcomité hoeft dat niet, maar wordt dan ook niet beschouwd als dé vertegenwoordiging van de bewoners.
Hoe moet een wijkraad het draagvlak bewijzen?
Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door enquêtes en peilingen te houden. De gemeentelijke dienst onderzoek en statistiek kan de wijkraden hierbij ondersteunen. maar ik zou het ook uitstekend vinden als een wijkraad een bestuursverkiezing organiseerde. Bij een opkomst van 20 tot 30 procent is het draagvlak wat mij betreft dan ook aangetoond.
Hebben andere gemeenten dit probleem ook?
Ongetwijfeld. maar het probleem is in Haarlem waarschijnlijk iets urgenter, vanwege de wijkcontracten waarmee wij werken. Daarin is in overleg met de bewoners vastgelegd wat er de komende jaren in de wijk wordt aangepakt. De wijkraden hebben daarin een belangrijke rol, omdat zij de officiële gesprekspartner zijn van de gemeente, de politie en de woningcorporaties.
Hoe reageerden de wijkraden op uw voorstel?
Positief. De meeste zien het probleem zelf ook wel.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.