Advertentie

Namen slachtoffers treinramp fout gespeld

Op het monument voor de treinramp in Harmelen staan zeker drie namen verkeerd geschreven omdat dit vroeger met de hand werd opgeschreven.

16 januari 2012

Op het monument voor de treinramp in Harmelen staan zeker drie namen verkeerd geschreven. De gemeente Woerden heeft maandag een bericht daarover van RTV Utrecht bevestigd.

Met de hand

De namen van de slachtoffers van de grootste treinramp in de Nederlandse geschiedenis zijn gebaseerd op de lijst die de politie toentertijd heeft samengesteld. ,,Maar dat ging met de hand, dus lagen fouten snel op de loer’’, aldus een zegsman.


Onbegonnen werk

Initiatiefnemer Ed Janson wilde in eerste instantie proberen alle geboorteakten van de 93 slachtoffers op te sporen om de exacte spelling van alle namen te achterhalen. Maar dit is eigenlijk onbegonnen werk, stelt hij maandag. ,,Je zou bijna alle gemeenten van Nederland moeten aanschrijven om daar duidelijkheid over te krijgen'', legt hij uit. ,,Want die gegevens heeft de politie toentertijd niet verzameld. Dus we gaan ervan uit dat nabestaanden van mensen van wie de namen niet kloppen, zich nu hebben gemeld en dat de schade zich dus beperkt tot drie personen.''

Corrigeren

De vraag is wat Janson betreft vooral hoe de foutjes op het monument kunnen worden gecorrigeerd zonder de steen aan te tasten en zonder te veel extra kosten. Hierover hoopt hij voor het eind van de maand uitsluitsel te kunnen geven.

93 doden

Op 8 januari 1962 botsten twee passagierstreinen in dichte mist tegen elkaar bij Harmelen (provincie Utrecht). Er vielen 93 doden en 52 gewonden. Het is het treinongeval met de meeste slachtoffers ooit in Nederland. Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, onthulde vorige week het monument van kunstenaar Taeke de Jong ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Laurens Beijen / jurist
Het zou veel makkelijker zijn geweest om niet te proberen alle geboorteakten van de 93 slachtoffers op te sporen, maar om te kijken naar de overlijdensakten. Je kunt ervan uitgaan dat daarin de namen wel goed gespeld zijn. Overigens moet dan niet worden gezocht in de burgerlijke stand van Harmelen, maar in die van de voormalige gemeente Kamerik: de rampplek lag op het grondgebied van die gemeente. Ik woonde destijds in Kamerik, en ik herinner me dat er een paar dagen na de ramp een enorme stoet van rouwauto's langs het gemeentehuis reed. Er werd toen gezegd dat dat nodig was voor de aangifte van het overlijden van die mensen, maar waarom dat zo was is me niet duidelijk.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Ik vind het eigenlijk een beetje gezeur dat van de spelling.

Kijk ik naar mijn eigen naam, wordt die door sommigen ook verbasterd/verkeerd geschreven. Ja zelfs het tussenvoegsel is daar een enkele keer slactoffer van (der of ter). Hoe goed het ook is voor de nabestaanden dat er nu (eindelijk!) een monument is, een plek ter herinnering, in hectische omstandigheden is het gewoon niet te vermijden dat er fouten gemaakt worden
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Ik begrijp de hectiek niet, waar Hans de Bruijn op doelt. Toen misschien wel, maar 50 jaar later niet. Leuk weer hoe een zegsman omgaat met communicatie: ,,Maar dat ging met de hand, dus lagen fouten snel op de loer’’..? Mijn ervaring is dat het toetsenbord veel sneller leidt tot slordiheden, eh slordigheden. Echt een reactie van 'geef me een duim en ik zuig 'm eruit.' Wat voor eisen worden er gested aan 'zegmannen'?

De verklaring voor de stoet lijkauto's die Laurens Beijen heeft gezien in de gemeente Kamerik: De aangifte wordt verzorgd door de begrafenisondernemer en die vervoerden zich waarschijnlijk met de bedrijfsauto. Wellicht een combinatieritje geweest.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Nog een slordige fout in mijn reactie: 'gesteld'
Advertentie