Advertentie

Ministers voelen niets voor centraliseren parkeerbeleid

Ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) en De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) voelen niks voor landelijke richtlijnen voor parkeerregels en -kosten voor gehandicapten, blijkt uit antwoorden op Kamervragen door Maarten Hijink (SP).

06 juli 2018

Ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) en De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) voelen niks voor landelijke richtlijnen voor parkeerregels en -kosten voor gehandicapten, blijkt uit antwoorden op Kamervragen door Maarten Hijink (SP).

Verschillende regels

Hijink trok bij de ministers aan de bel naar aanleiding van berichtgeving door NPO Radio 1 en Binnenlands Bestuur waaruit blijkt dat gehandicapten tegen problemen aanlopen door parkeerregels die per gemeente verschillen en gebrekkige informatievoorziening door gemeenten omtrent de aanvraag van gehandicaptenparkeerkaarten (GPK).

‘Verdrag eist geen uniforme parkeerregels’

Op een onderzoek door het College voor de Rechten van de Mens, waar Hijink met verwijzing naar het VN-Verdrag Handicap naar vraagt, zitten de ministers evenmin te wachten. ‘Het VN-verdrag eist niet dat parkeertarieven, parkeerregels en het gebruik van een GPK in een Staat uniform geregeld is’, aldus Van Nieuwenhuizen. ‘Ik zie dan ook geen reden om hierover uitleg te vragen aan het College voor de Rechten van de Mens.’

Gebrekkige informatie

Wel geeft Van Nieuwenhuizen aan dat zij in gesprek is met de VNG over de gebrekkige informatie op gemeentelijke websites rondom het aanvragen van gehandicaptenparkeerkaarten. Binnenlands Bestuur schreef in april vorig jaar naar aanleiding van onderzoek door onderzoeksbureau EFDRIE dat zeker 70 procent van de gemeenten de belangrijkste voorwaarden voor een GPK niet op de website vermeldt. Als gevolg worden er veel aanvragen tevergeefs ingediend, waarmee aanvragers op kosten worden gejaagd. ‘Het is uiteraard aan de gemeenten  om te zorgen dat dit in orde is’, aldus de minister.

Kosten GPK

Met de per gemeente uiteenlopende kosten voor een GPK en de benodigde medische keuring wil Van Nieuwenhuizen zich ook niet bemoeien. Het Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur (GNMI) zal dat punt volgens haar aankaarten bij gemeenten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Er is niet alleen veel mis met het parkeren voor gehandicapten. Ook de overige parkeerders lopen tegen de nodige manco's aan. Veel gemeenten focussen vooral op het innen van veel parkeergelden, maar heb weinig ook voor duidelijke informatieverstrekking. Te noemen zijn o.a. onduidelijke informatieverstrekking over het parkeren in de stad in het algemeen, slechte weg- en bebordingsaanduidingen, langdurig niet functionerende parkeermeters etc.
Sanne
Het is weer raak: laten we vooral geen eenduidigheid nastreven, waardoor het leven van mensen met een handicap een stuk gemakkelijker zou worden. Ook mensen met een handicap moeten 'meedoen' volgens de overheid. Eenduidige regels rond de gehandicaptenparkeerkaart kan daarbij enorm helpen.

Maar ja, de overheid luistert niet graag naar haar burgers noch maakt zij hen het leven graag wat gemakkelijker.
Advertentie