Advertentie

Start wietexperiment naar tweede kwartaal 2023

Het kabinet wil dat het experiment gesloten coffeeshopketen een succes wordt en vindt het vervelend dat de proef zo'n lange aanloop heeft.

13 mei 2022
wiet-shutterstock-1098835136.jpg
Shutterstock

Het kabinet wil er wel degelijk voor zorgen dat het experiment gesloten coffeeshopketen, oftewel de wietproef, een succes wordt en vindt het 'vervelend' dat het zo’n lange aanloop heeft. Dat zei minister Ernst Kuipers donderdag tijdens het drugsdebat in de commissie Justitie en Veiligheid. Niettemin kan het experiment pas op zijn vroegst van start gaan in het tweede kwartaal van 2023, aldus Kuipers.

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Vertragingstactieken

Kamerleden waren tijdens het debat ontstemd over het feit dat het wietexperiment, dat al in 2017 is aangekondigd, in 2022 nog steeds niet van start is gegaan. Sommige Kamerleden suggereerden om die reden dat er sprake is van ‘vertragingstactieken’ van het kabinet. Het is immers geen geheim dat bijvoorbeeld coalitiepartij CDA weinig voelt voor het experiment. Die partij maakt zich zorgen over derden die via aandelen willen verdienen aan de winsten die telers denken te gaan halen in de legale cannabismarkt. CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg wil niet dat de overheid criminelen gaat faciliteren.

Vaststellingsovereenkomst

Daarin kon minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid hem geruststellen. Alle telers zijn Bibob-getoetst en dat gebeurt elke twee jaar opnieuw, ook als er een verandering is van de ‘organisatiestructuur’. Daarbij laten banken zich niet onbetuigd. De genoemde ‘aandeelhouders’ vallen ook in deze beoordelingscyclus. Eerder zei D66-Kamerlid Joost Sneller dat telers bij het verkrijgen van een bankrekening stuiten op de beperkingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Hij wil weten of er geen vaststellingsovereenkomst mogelijk is voor die kleine groep van tien telers. De minister vindt het terecht dat banken telers beoordelen, ‘maar niet alleen omdat ze meedoen aan het wietexperiment’. De vaststellingsovereenkomst als oplossing gaat ze bekijken.

Hobbelig traject

De eveneens bij het debat aanwezige minister Ernst Kuipers van VWS bezwoer dat het kabinet wil zorgen dat het wietexperiment een succes wordt en noemt het ‘buitengewoon vervelend’ dat het zo’n lange aanloop heeft. ‘Versnellen doen we op vele manieren. We hebben volgende week weer een gesprek met de deelnemende gemeenten. We willen komen tot een beter cannabisbeleid.’ De startdatum wordt wel verlaat naar het tweede kwartaal van 2023. ‘Dat is het moment van levering, vanaf dat moment kunnen deelnemende coffeeshops legaal cannabis verkopen.’ Hij gaf toe dat de weg ernaartoe een ‘hobbelig traject’ is. ‘Het blijft steeds zoeken naar nieuwe oplossingen.’ Wel zijn negen telers al door het Bibob-traject en wordt verwacht dat de tiende dat op kort termijn ook is.

Eerder beginnen

Het kabinet houdt vast aan een overgangsfase van zes weken, maar om het experiment te laten beginnen hoeft niet te worden gewacht tot alle telers gereed zijn. ‘Tot nu toe is het uitgangspunt dat alle gemeenten tegelijk kunnen beginnen. We zoeken naar mogelijkheden om het een snel lopend experiment te laten worden.’ Gemeenten hebben aangegeven dat ze nog eens willen spreken over mogelijkheden voor sommigen van hen om eerder te beginnen. ‘We gaan ervan uit dat tien telers voldoende kunnen produceren. Ook als er een elfde grotere gemeente bij komt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zijn we ook bezig om dat te ondervangen’, aldus Kuipers. Van ‘vertragingstactieken’ wil minister Yeşilgöz niets weten. ‘Ik zou niet weten waarom ik aan vertragingstactieken zou doen. Ik voer het coalitieakkoord uit. We kijken naar wat goed uitvoerbaar, handhaafbaar en overzichtelijk is.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Biemie Janssen
Pilots en proeftuinen: prachtig voor als je niet weet wat je wil! In de hele wereld zijn proeftuinen en experimenten genoeg. Nederland heeft een volstrekt achterhaald idee van drugsbeleid. De fervente wietroker is nooit een probleem geweest, maar de criminaliteit erom heen wel. In ons 40-jarig! gedoogbeleid is dat nooit serieus onder ogen gezien. De verwatering van soft- en harddrugs: wat maakt het de scooterkoerier nog uit of hij illegale wiet verkoopt, coke of pilletjes? Het is allemaal illegaal en dan kan je maar beter zorgen dat je er goed aan verdient. De strijd tegen drugs verlies je altijd wanneer je het gesprek erover niet meer voert met de generatie van toekomstige verslaafden. Een generatiekloof is van alle tijden, maar onze ogen sluiten voor een veranderde werkelijkheid is de "kop in het zand". De normalisering van drugsgebruik is veel verder dan onze Haagse moraalridders willen weten, de minachting voor deze "blinden" is onder de massaal gebruikende jeugd bijzonder groot.
Advertentie