Middengroep gaat extra huur betalen
Het kabinet streeft naar een vrijere woningmarkt en heeft vooral veranderingen voor de sociale huursector in petto. Midden- en hogere inkomensgroepen in goedkopere woningen gaan meer betalen.
Huurverhoging
De in het regeerakkoord aangekondigde veranderingen voor de woningmarkt hebben vooral betrekking op de sociale huursector. Huishoudens met een inkomen tot 43.000 euro krijgen te maken met een gematigde huurverhoging. In het regeerakkoord wordt melding gemaakt van huurverhogingen van niet meer dan de inflatie.
5 procent
Hogere inkomensgroepen (+43.000 euro) krijgen te maken met een toeslag van 5 procent bovenop de op inflatie gebaseerde verhoging. Dit om te ‘bevorderen’ dat zij hun huurwoning verlaten en sneller doorstromen naar een koopwoning. Huurders krijgen het recht om hun woning ‘tegen een redelijke prijs’ te kopen.
Strenger toezicht
Corporaties komen onder strenger toezicht te staan van de nog op te richten Woonautoriteit. Daarnaast worden voorstellen aangekondigd om het functioneren van corporaties als maatschappelijke ondernemingen scherper af te bakenen.
De hypotheekrenteaftrek blijft - zoals verwacht - onaangetast. Het kabinet wil bouwen in het Groene Hart makkelijker maken. Ook moet het voor particulieren makkelijker worden om zelf te bouwen (particulier opdrachtgeverschap).
Vogelaarheffing afgeschaft
De Vogelaarheffing - de heffing die corporaties opbrengen voor het financieren van krachtwijkenbeleid - wordt afgeschaft. Deze heffing was door ex-minister Vogelaar (Wijken) in het leven geroepen.
Staan er dan huurwoningen leeg? Dan zegt dat iets over de buurt, over de woning of over de verhuurder, waar dan iets aan gedaan kan worden door de verhuurder. Eventueel financieel gestimuleerd door de overheid.
Weg met dat woekeren en met dat huisjesmelken.
Degenen die zelfs geen redelijke huur kunnen betalen, die kun je dan een inkomensafhankelijke woontoeslag geven. Maar dat moet een kleine minderheid van de huurders blijven. Het is nog altijd zo dat als je een redelijke huur niet meer kunt betalen, dan kun je in principe verhuizen naar iets kleiners. Bijvoorbeeld: een alleenstaande naar een tweekamerwoning, een stel naar een driekamerwoning, een gezin met een of twee kinderen naar een vierkamerwoning.
Wie graag de markt op wil en kan, die kan dan kopen, maar zonder HRA (afbouwen in vijftien jaar), want daar hebben alleen banken en veelverdieners met belastingsconstructies wat aan. Nu wordt iedere normale koper eerst gestraft met opgeblazen huizenprijzen en daarna nog een keer als hij z'n hypotheek netjes afbetaalt (want dan krijgt hij minder aftrek). Je moet de markt niet nog perverser maken door extra perverse prikkels in te bouwen. Die prikkels moet je gewoon afschaffen.