Merendeel gemeenten mailt onveilig
Gemeenten passen standaarden voor veilig e-mailverkeer steeds meer toe, maar het aandeel dat 100 procent scoort blijft klein. Er is nog een hoop werk aan de winkel, concludeert adviesbureau Telengy op basis van eigen onderzoek.
Gemeenten passen standaarden voor veilig e-mailverkeer steeds meer toe, maar het aandeel dat 100 procent scoort blijft klein. Er is nog een hoop werk aan de winkel, concludeert adviesbureau Telengy op basis van eigen onderzoek.
Situatie langzaam beter
Uit eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur in de zomer van 2016 bij vijftig gemeenten werd duidelijk dat er amper gemeenten zijn die voldoen aan de moderne standaarden voor veilige e-mail. In het voorjaar van 2017 onderzocht Telengy de situatie bij alle gemeenten en concludeerde dat er nog veel moest gebeuren. De situatie is eind 2017 verbeterd, maar er is nog veel werk aan de winkel.
Praktisch iedere organisatie bezig
Waar dit voorjaar slechts drie organisaties in de test voor de standaarden 100 procent scoorden, zijn dat er nu 15. Daarnaast is het aantal organisaties dat geen enkele standaard geïmplementeerd heeft gedaald van 32 naar twee. ‘Het laat zien dat in praktisch alle organisaties inmiddels aandacht is voor de standaarden en dat deze steeds breder gedragen gaan worden. Een bemoedigend teken, ondanks dat de meerderheid van de organisaties de beveiliging nog steeds niet op orde heeft’, aldus de onderzoekers in een persbericht.
Landelijke voorziening
Respondenten van het onderzoek zien unaniem veilig mailen bij voorkeur als een landelijke generieke voorziening. Op dit moment is daar nog geen sprake van, waardoor er nu sprake van een ‘verkokerd en versnipperd’ landschap is qat betreft veilige e-mail.
Zie hieronder een overzicht van de ontwikkelingen die gemeenten op gebied van e-mail hebben gemaakt in 2017. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van Telengy.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Echter waar menig deskundige al meer dan 20 jaar voor waarschuwd is te weinig naar geluisterd, en zie je nu de resultaten van.
Overigens heeft Microsoft een zakelijk abonnement ook voor scholen en overheden, waar men per gebruiker betaald, voor de burger zijn die vrij betaalbaar, dus in bulk als overheid zou daar zeker een goede deal op te moeten krijgen zijn, denk bijvoorbeeld aan Microsoft Exchange.
IT projecten bij de overheid zijn regelmatig te duur en van slechte kwaliteit. Het feit dat elke gemeente een eigen website bijhoudt, is niet meer van deze tijd.
Het blijft belangrijk eilandvorming tegen te gaan, uiteraard niet makkelijker gemaakt indien beleid te snel veranderd, rekening houdend met de noodzaak om beleid aan te kunnen passen. Dit door middel van modules en uitwisselbare rekenformulas daarin bijvoorbeeld, die samenwerken binnen het geheel.
Er blijven zeker vooruitgangen en besparingen mogelijk vooralsnog, zonder dat kwaliteit of arbeidsvoorwaarden daar per definitie op achteruit hoeven te gaan. Dat is geld wat voor andere posten zoals zorg of belastingverlichting van de burger kan worden gebruikt.
Biijvoorbeeld een ministerie afdeling die zich bezig houdt met overheid structuur bij provincie, gemeenten, ZBO's en samenwerking tussen die partijen.
Dat zou op termijn miljoenen kunnen besparen.
Disclaimer: ik word niet door Microsoft of welk dan ook verwant bedrijf betaald om dit te schrijven.
- DNSSEC+DANE (anti-afluisteren): Dit ondersteunt MS O365 nog niet. Maar je kan wel met maximaal 3 stemmen je wens kenbaar maken via https://office365.uservoice.com/forums/273493-of …
- IPv6 (bereikbaarheid): Dit kan MS op verzoek van de klant (in dit geval Telengy) aanzetten: https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn72 …