Advertentie

‘Loyal opposition?’

Walgelijk. Dat is toch wel de minste kwalificatie die je aan het ‘oppositieplan’van de PvdA kunt hangen. De PvdA fractie is van plan om de komende jaren alles op alles zetten om een massale opstand tegen een verwachte coalitie van VVD, CDA en PVV te organiseren.

10 september 2010

Volgens de Telegraaf staat er in een interne notitie van de PvdA dat de fractie er alles aan zal doen spanningen in deze CDA/VVD/PVV-coalitie bloot te leggen en het kabinet zo in de problemen te brengen.

 

Er wordt benadrukt dat er consequent oppositie geleverd moet worden. Echter, ‘in situaties waarin zich een serieuze kans voordoet de (stabiliteit van de) coalitie te ondermijnen, kan die opportuniteit voorrang krijgen boven consistent, geloofwaardig optreden’

 

Ik heb geen sympathie voor de ideeën van Wilders en weet nog niet of ik het rechtse VVD/CDA kabinet ga steunen. Maar door dit soort berichten sta ik er opeens een stuk positiever tegenover.

 

Oppositievoeren is een essentieel onderdeel van een democratisch bestel, beste PvdA- fractie. Het is nodig om de regeringspartijen en het kabinet bij de les te houden, te zorgen dat er niet vanuit kokervisie geregeerd wordt, te zorgen dat alle consequenties van beleid worden benoemd. Oppositie-voeren is niet proberen het kabinet zo snel mogelijk ten val te brengen.

 

Het is een verliezersstrategie, die de PvdA wil gaan hanteren: omdat de partij niet als grootste uit de laatste verkiezingen is gekomen, is ze bij voorbaat al van plan het nieuwe kabinet te gaan saboteren. Op eenzelfde grove en doelloze wijze als Geert Wilders dat de afgelopen jaren heeft gedaan. Het kapotmaken van de regering is voor de PvdA belangrijker geworden dan het bijdragen (óók vanuit de oppositie!) aan het bestuur van het land, als ‘her majesty’s loyal opposition’.

 

Stel je voor dat het de PvdA lukt met haar aanvalsplan de regeringspartijen tegen elkaar op te zetten en het kabinet Rutte I binnen een jaar naar huis te sturen. Wie wordt daar beter van?

 

De PvdA is zo gefixeerd op haar anti-Wilders obsessie dat ze steeds meer zaken uit het oog begint te verliezen: het landsbelang,  de principes van de democratie en – last but not least – de forse achterban van de PVV.

 

De weerzin tegen dit ‘Haagse’ gedoe is terug te vinden in de opiniepeilingen, waaruit blijkt dat de PVV nog steeds groter wordt. Jammer, maar de rancuneuze en kleinzielige opstelling van de PvdA is daar zeker debet aan.

 

Paul Lensink

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rwindt / machteloze burger
Ah, Albayrak zat dus bij Pauw en Witteman alvast die strategie in te leiden!
Het was zo opvallend een oppositie of campagnehouding.
Rancuneuse demagogie in een woord.
Zij zat Job te prijzen als grote verbinder van de natie. Dat was een keuze, zei ze vinnig, ja, ja, alsof een partij maatschappelijke chaos nastreeft. Volksverlakkerij om je voor te doen als DE uitzondering daarop.

Cohen pleitte als Burgermeester voor compenserende neutraliteit. Overheid mag voor deel burgers uitzondering maken t.a.v. neutraliteit. Zijn notitie was een legitimatie ontwikkelen voor wat door overheid m.b.t. neutraliteit allang overboord gezet is.

Het grote verschil tussen linksigen en rechtsigen is, HOE je dat verbinden tot stand brengt. Een schijnvertoning (meebuigen met een eisende houding van bepaalde bevolkingsgroepen) in stand blijven houden, of mag het ook even au doen, om tot cohesie te komen en dat burgers gelijke rechten en plichten hebben en overheid dat ook bewaakt!
Aanpassingen aan bepaalde bevolkingsgroepen is een gewoonterecht geworden en herbalans is dus Moslimhaat, of rascistisch etc. De overige partijen durven herbalans daarom niet aan. Dat kost kiezers.

De schijnvertoning wordt nu dus om Job Cohen te gebruiken als de grote verbinder, maar ondertussen een strategie ontwikkelen om een kabinet, waarvan men zelf geadviseerd heeft om die mogelijkheid te onderzoeken, na mislukken van die stembuskaping, om via blokkades Paarsplus af te dwingen, WEDEROM om zeep te helpen. De kiezers daarachter zijn dus niet relevant voor de grote Verbinder van PvdA.
Cohen zie je weinig in programma's. Doorgewinterde prominenten wel.
Men hoopt op het wonder van Rutte. Die uit beeld blijvende, de peilingen zag stijgen na val kabinet. Dit wil men met Cohen herhalen met oog op Statenverkiezingen en de vroegtijdige val van een eventueel middenrechts kabinet, waar dus alles op ingezet wordt. Landsbelang en demissionaire kabinetten, die nu langdurig op winkels moeten passen zijn niet relevant, zelfs niet in een megacrisistijd.

Toen Bos na 2002 in de oppositie zat deed hij met volle ondersteuning van overige linkse partijen precies hetzelfde. Kabinet ondermijnen! Elke zin, in of buiten de Kamer, begon met: "Nederland verdient zoveel beter en dus een ander sociaal kabinet". Men zou versteld staan als men dat eens ging uittellen.
Na 2006 ging oppositie met die mantra door en zo enorme imagoschade toebrengend aan Balkenende, die volledig op de korrel genomen werd. Geen regie, geen leiderschap en oorzaak vallende kabinetten.
Oppervlakkig journalisten in media deden het nog eens dunnetjes over met precies diezelfde mantra.

CDA heeft nooit de stekker eruit getrokken na omslag in 2002, maar wel Balkenende het nagenoeg alleen laten opknappen.

Job cohen, die de zetels weer omhoog stuwde in peilingen, na de 15 zetels dit voorjaar.
Allemaal onder regie van Bos ontstaan, om op een strategisch moment de stekker uit het kabinet te trekken, met Cohen al achter de gordijnen om het stokje van Bos over te nemen..

Er is een leemte ontstaan nu CDA die verbinding tussen flanken niet meer vormt en alleen PVV over is als alternatief, met gemiddeld goed besef waarin hij tekort schiet.

Maar goed, er is wat de PvdA betreft niks nieuws onder de zon. Het doel heiligt de middelen. Verdelen, om te kunnen heersen!
Wilders is handige afleidingsmanoeuvre en zondebok. Als Cohen naast Wilders geplaatst wordt schijnt Cohen zoveel groter.
Wie Wilders niet bestrijdt, lijkt dus kleiner dan Cohen. Dat is beoogd effect. Ook van D66 en GL, via hun eigen leiders.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@rwindt
Even verwijzend naar onze gedachtenwisseling vandaag n.a.v. het artikel "Populisme" - dit vind ik dus inderdaad een signaal dat er behalve bij VVD, CDA en PVV ook bij de PvdA sprake is van een gebrek aan niveau.

Bent u blij met deze constatering van mij? In dat geval bent ook u meer in de ondermijning van een partij geïnteresseerd dan in goed landsbestuur - en in wezen dus niet beter dan die 'Hagenezen'..

We kunnen alleen maar bedroefd zijn over het gebrek aan niveau dat in alle vier de grote partijen aan de dag lijkt te treden. Als het om de PvdA gaat, zou Cohen nu een krachtig signaal moeten geven dat dit niet de manier is waarop hij zijn partij wil laten functioneren.

Maar een vergelijkbaar signaal hadden we weken, maanden of jaren geleden ook al van Rutte, Wilders en Verhagen mogen verwachten. Alle vier de grote partijen lijken zich, zeker in deze formatie, te bezondigen aan grimmige, groezelige spelletjes.

Verschil is wel dat de niveauverlaging de PVV in de kaart speelt, terwijl de andere partijen eronder te lijden hebben. Dat zal wel met de respectieve achterbannen te maken hebben.

Welke politicus en welke politieke partij gaat als eerste profiteren van het verlangen van fatsoenlijke, maar niet geheel naïeve kiezers naar een meer fatsoenlijke politiek?
rwindt / machteloze burger
@Jonker
M.b.t. het huidige formatieproces vind ik nog steeds dat VVD en PVV (op zeurpietincident na) aan de mores houden.

Haagse spelletjes en brevet van onvermogen om de punten van Foruyn op voortvarende maar faire wijze invulling te geven heb ik al vaak bekritiseerd. Vaak witteboorden burgerschap genoemd. Dat geldt ook voor politici en ieder die met het publieke belang bezig is en dit doet met belastingcenten.

Het was 10 jaar terug al de tijd van algemeen belang en opzij zetten van groepsbelang.
Fortuyn werd politieke belichaming daarvan.
Het besef dat op tal van terreinen er een absorberingsgrens bereikt is. Dat we nu ook mondiaal in een andere werkelijkheid zitten.
Dat niet allerlei belangengroepen, van politieke partijen tot vakbonden, de achterban zand in de ogen moeten strooien dat alles maar kan en er nooit de negatieve gevolgen gaan komen. Dan heb je eerlijke en moedige politici nodig. Fortuyn, Balkenende, Henk Kamp, zijn realisten met een hart, zoals Fortuyn destijds zijn politiek omschreef.
Mensen van what you see you get.

Politieke opponenten en andere groepsvertegenwoordigers deden er bij de eerste twee alles aan om burgers een zeer negatief beeld te schetsen van deze politieke leiders, die uit waren op ondermijning van hun exclusieve belangen. Geen enkel niveau vertoonden en die Wilders de maat durven nemen vanuit een morele hoogvlakte.
Het product van hun eigen onvermogen.

Vooral leg ik mijn focus op wat ik rechtstreeks uit de mond van politici hoor e.a. De presentatie op papier samengevat door een journalist is gevoelig voor accenten die de schrijver kan leggen. Dat hebben we met dat beruchte Volkskrant stuk gezien in een interview met Fortuyn.

Als Sociaal Democratie was zoals het bedoeld was. Emancipatie vooral. Verheffen en kansen bieden aan mensen, ongeacht hun achtergrond, zou ik zo erop kunnen stemmen als de staatskas goed beheerd wordt erbij en problemen pragmatisch worden gewogen.

De Sociaal Democratie is overgenomen door wensdenkende nieuw linksigen en de gevolgen zien we.

Al die woorden als Democratie, Sociaal en Christelijk, hebben verschillende invalshoeken gekregen, afhankelijk of je linksig of rechtsig bent en wat de situatie van het moment is. De argumenten veranderen net zo gemakkelijk als de politieke situatie dat vereist. Dat biedt intern en extern verwarring. Extreem rechts kan Fortuyn betreffen, of een neonazi.
CDA is volgens Albayrak rechts, maar dat CDA links was toen die over links regeerde, hoorde je niet.

Politici en burgers strooien erg gemakkelijk met negatieve etiketten en t.a.v. Fortuyn en PVV zelfs met vergelijkingen met WOII.

Ik had graag gezien en genoeg ook verwoord, dat de oude gevestigde partijen de verantwoordelijkheid en het niveau hadden gehad om 2002 adequaat op te vangen en dat de versnippering van het politieke landschap, met alle bijkomende belangen intern bij partijen, het algemeen belang zover hebben aangetast dat formaties onderhand bijna onmogelijk zijn met kwetsbare uitkomsten en onstabiele kabinetten.

Hoe op Fortuyn destijds en Balkenende karaktermoord is gepleegd, vind ik historische genant en zo kenmerkend voor Den Haag. Niet door burgers in eerste instantie, maar door politici zelf met hulp van media waardoor ook deel burgers dat volgen.

U gaat mij in de tweede linea de maat nemen? Als PvdA funktioneert zoals het al decennia doet, niet leert van recente geschiedenis en met een blinde vlek op de oude voet doorgaat, ben ik niet rouwig om als het ter ziele gaat. Uit historisch oogpunt doodzonde, maar als men dit zichzelf aandoet kan ik daar niks aan doen.
Als CDA een CU partij wordt, vind ik dat ook doodzonde om dezelfde reden.
Arm Nederland, zeg ik daarbij als machteloze burger..
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@rwindt
U schrijft dat u het genant vindt zoals er op Fortuyn en Balkenende karaktermoord is gepleegd.

Mag ik u erop attenderen dat er op elke bekende Nederlandse politicus karaktermoord is gepleegd. Bijvoorbeeld ook op Rutte, Cohen en Wilders.

Alleen bij Wilders had dat wat minder effect, want die pleegt toch al dagelijks een moord op zichzelf met zijn waterstofperoxide (en op de moslims met salpeterzuur). Bij Rutte had het ook weinig effect, want er was te weinig karakter voorhanden om een moord op te plegen. En ook bij Cohen had het weinig effect, want die ging kalmpjes een kopje thee drinken met zijn karaktermoordenaars.

De vraag is nu: welke van deze drie politici heeft het meeste niveau?
rwindt / machteloze burger
@Jonker

U politieke positie wordt hier duidelijk onderstreept. Dat u elke situatie onder een noemer plaatst en daarbij geen onderscheid maakt klaarblijkelijk, is verbijsterend!

Als de rechtelijke macht zo optrad zou het systeem aanmerkelijk versimpeld worden.
Moord is moord, diefstal is diefstal, geweldpleging is geweldpleging.
Een maatvoering gewoon aanhouden als sanctie op alles wat onder een van de noemers valt te plaatsen.

Een karakter kenmerkt iemand. Met karaktermoord verbouw je met kwade opzet de kenmerken van negatief tot ultranegatief en kenmerk daarvan is dat dit "het slachtoffer" schade toebrengt en de dader een doel voor zichzelf en/of anderen daarmee heeft.
Pure domheid is ook nog een oorzaak of gewoon niet objectief.

Scorel-lijstje voor karaktermoord:
1. wel of niet onterechte ernstig negatieve etikettenplakkerij?`
2. . klopt het, al of niet uitvergroot met de werkelijkheid?
3. hoe vaak dat gebeurt?
4. met welke emotie, intensiteit per persoon gemiddeld?
5. hoe grof en ruw zijn de bewoordingen gemiddeld?
6. heeft de "dader" een hoge positie of lage?
7 . uit hoeveel verschillende (politieke) hoeken en groepen?
8. wel of niet coordineerd met meerdere partijen en groepen?
9 . hoeveel media aandacht?
10. burgermeester bijv. of landelijke partijleider?
11. maatschappelijk effect?
12. hoeveel compenserende support betrokkene krijgt binnen en buiten politiek?
13. effect op carrieres betrokkenen?
.
Kopjestheedrinker, omdat Cohen denkt met veel geduld en dialoog het te redden is ultra klein bier vergeleken wat Fortuyn bijvoorbeeld werd toegedicht vanuit Cohens partij.
Alles wat maar politiek ranzig was werd Fortuyn toegedicht. Bij Cohen past het bij zijn karakter/methodiek en is bijna geen karaktermoord te noemen. Bij Fortuyn is de score op de karaktermoordschaal maximaal, alle 13!
Bij Balkenende heel hoog in elk geval.

Wat u zegt bijvoorbeeld over Rutte noem ik wel karaktermoord, maar t.a.v. score lijstje laag. Uw visie over Rutte is linksig gekleurd en wordt niet breed gedeeld door objectieve beschouwers. Dat zijn politieke analisten op de eerste plaats.

Verbazingwekkend dat juist u niveau bepleit en ondertussen Rutte zo afserveert. Of geldt niveau hebben alleen voor politici zelf?

De vraag welke politici die u noemt het meeste niveau hebben is eenvoudig en niet eenvoudig te beantwoorden.. Als het gaat om presentatie Rutte en Cohen gelijk.
Als ik kijk naar de formatie, heeft Cohen geen niveau getoond en Rutte wel en Wilders beter dan Cohen. Niveau is veelzijdig begrip waar niet iedereen aan alles voldoet en op elk moment, al zijn er uitzonderingen.
Die uitzonderingen zouden juist meer de regel moeten vormen!

Wat ik bij linksigen als grote gemene deler zie is (min of meer of zeer) ontbering aan nuance. Het is zwart/wit. De Bush doctrine: als je niet voor hun mening bent, ben je tegen ze en dus in verdachte morele hoek.
Asociaal, extreem-rechts, ondemocratisch, onchristelijk, rascistisch, fascistisch, etc.
De hele presentatie getuigt daarvan. Het vliegt je om de oren al jaren lang!
Dan vervolgens politieke opponenten beschuldigen dat die DE schuld zijn van polarisering samenleving, zelfs van een partij zoals nu CDA genoemd wordt door Albayrak.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@rwindt

U schrijft: "Wat ik bij linksigen als grote gemene deler zie is (min of meer of zeer) ontbering aan nuance. Het is zwart/wit. De Bush doctrine: als je niet voor hun mening bent, ben je tegen ze en dus in verdachte morele hoek."

Nu begrijp ik het pas. U bent linksig. En daarom wordt uw visie "niet breed gedeeld door objectieve beschouwers. Dat zijn politieke analisten op de eerste plaats."

Bedankt voor deze verhelderende toelichting.

Ook uw score-lijstje voor karaktermoord vind ik zeer de moeite waard. Alleen jammer dat de indicatoren die u noemt, nauwelijks objectief te kwantificeren vallen.

Bijvoorbeeld: "Hoe grof en ruw zijn de bewoordingen gemiddeld?" Als een linksig iemand een politicus "haatzaaiend" noemt, is dat natuurlijk veel ruwer en grover dan als een rechtsig iemand een politicus een "collaborateur met het terrorisme" noemt. Dat moeten we niet vergeten.

Ik ben zelf rechtsig, want in deze tijden moet je natuurlijk aan de goede kant staan. Ik vind de VVD en de PVV veel te links.

"Nederland alleen voor goed verdienende, joods-christelijke en/of autochtone Nederlanders"?!? Daar ben ik het niet mee eens. Dat is niet selectief genoeg.

Ik zou daaraan toevoegen: "Nederland alleen voor zeloten en karaktermoordenaars".

We moeten inderdaad af van al dat onderscheid maken.

Het beste zou zijn: een zakenkabinet onder Pamela Geller.
rwindt / machteloze burger
@Jonker

U bent duidelijk geen objectieve lezer en speurt, niet erg sterk en overtuigend, naar een stukje tekst, die u in grote overmoedigheid en onjuistheid, aan uw eigen percepties kan vastknopen, of waarschijnlijker, uit rancune, omdat ik uw standpunt over Rutte niet objectief vind. Dus, moest u wat nietwaar?

Dat u uit mijn teksten opmaakt dat ik zwart-wit ben is bijna lachwekkend.
Mijn reacties zouden een fractie aan letters bevatten als dat zo was! Dat is een reden waaruit blijkt dat uw conclusie gezocht is.

Dan uw tweede alinea. U start met een onjuist en gezocht uitgangspunt en dan heeft de aanvullende zin een hoog "lekker puh"' gehalte.

Heb bijna altijd, bij gebrek aan beter, CDA gestemd en wat meer van harte met Balkenende als leider. Positioneer mijzelf als midden-rechts, omdat politiek primair pragmatiek is in mijn optiek en hoe meer naar links, hoe onpraktischer men wordt en men mij te gauw met bedenkelijke moralistische etiketten, politieke opponenten kwaadaardig wegzet.

Argument 2, dat uw conclusie gezocht is (niveau?) is het feit dat ik veel mijn waardering hier geuit heb voor Fortuyn. Dat is toch nauwelijks iemand die men in een reflex links noemt. De linksigen, al of niet beroepsmatige, strooiden met kwalificaties als extreem rechts, in zijn richting.
Melkert, Rosemuller, de Graaf. Dat was geen niveau en karaktermoord in optima forma.
Hebben ooit die partijen het boetekleed daarvoor aangetrokken?
Elke verwijzing naar fatsoen van die kant, of moraal, is voor mij alleen maar politiek spel
van die kant en ongeloofwaardig, tot men dit volmondig erkent.

Concluderend:
Het is niet ieder gegeven objectief teksten te lezen, zoals bij u maar weer blijkt!
Of u bakte er wat te doorzichtig maar wat van (waarschijnlijker) , uit rancuneuze impulsen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@rwindt

U schrijft: "Dat u uit mijn teksten opmaakt dat ik zwart-wit ben is bijna lachwekkend.
Mijn reacties zouden een fractie aan letters bevatten als dat zo was!"

U heeft daar wel een punt. Ik ben het met u eens dat uw reacties vaak een fractie aan letters zouden kunnen bevatten zonder dat het minder genuanceerd zou worden.

U schrijft verder: "Elke verwijzing naar fatsoen van die [linkse] kant, of moraal, is voor mij alleen maar politiek spel van die kant en ongeloofwaardig, tot men dit volmondig erkent."

Bedoelt u dat u een beroep op moraal van linkse politici alleen geloofwaardig vindt als ze eerst zelf volmondig erkennen dat het niet geloofwaardig is?

Persoonlijk zou ik niet geneigd zijn een politicus te geloven die hardop zegt dat hij zelf niet geloofwaardig is.

Het wordt voor linkse politici op deze manier wel erg moeilijk u te overtuigen.

Zelf vind ik dat niet erg, omdat ik linkse politici per definitie niet geloof. Sterker nog, als ik een politicus niet geloof, valt daar vrij objectief uit te concluderen dat hij of zij links is.

Immers, in Nederland zijn er geen extreem-rechtse politici in het parlement vertegenwoordigd. Dat kun je jammer vinden, maar het is gewoon een objectief feit. Wilders wordt soms wel "extreem-rechts" genoemd, maar eigenlijk is hij een lieve knuffelbeer.

Heel erg jammer dat die drie gemene CDA-fractieleden hem zo'n pijn doen door niet te zeggen wat hij wil. Misschien moet hij meer bewaking krijgen. Dan houden ze misschien op.
rwindt / machteloze burger
@Jonker

Uw citaat. Bedoelt u dat u een beroep op moraal van linkse politici alleen geloofwaardig vindt als ze eerst zelf volmondig erkennen dat het niet geloofwaardig is?

Waat ziet u mij nu weer voor aan?

Als u het nog eens leest kunt u zien dat dit sloeg op de karaktermoord van Fortuyn, die men nog niet heeft erkend bij PvdA, GL en D66 en die claimen een hoge moraal te hanteren t.a.v. democratie en rechtsstatelijkheid.
U bent wel weer aan het zoeken en dat gaat ten koste van goed lezen blijkbaar.
De georganiseerde stembuskaping van PvdA, GL en D66 hebben hun ongeloofwaardigheid herbevestigd helaas.

Met kortere teksten gaan mensen niet zelden zelf vaak meer tussen de regels lezen, dan dat er staat en dan volgen op de eigen percepties weer conclusies, die de andere reageerder opgeplakt krijgt. Dus uw advies volg ik niet op om teksten korter te maken, als zelfs met langere teksten dat af en toe nog gebeurd, zoals nu bij u.
Je hebt dan hetzelfde aantal regels nodig om eerst te ontkrachten wat men onterecht meende te lezen of te concluderen, voor je tot een goede (hopelijk dan nog) discussie komt.

Uw sarcasme druipt van het laatste deel af, dus laat ik het hier maar bij.
Dat is geen basis voor verdere discussie.

In het algemeen opgemerkt:
Ben in elk geval benieuwd of het gedoogaccoord er komt en wie al die posten in kabinet gaan vullen. Ik verwacht een sterk team, die de obstructieplegers alle hoeken van de Tweede Kamer laten zien.
Dit om herhaling van de Bosstrategie in 2002 te voorkomen in samenwerking met SP, GL en D66.
Dus beter langer zoeken indien nodig, naar juiste sterke persoonlijkheden op de juiste plaatsen, in waarschijnlijk komende midden-rechts kabinet.

De rode haan heeft nu 3x gekraaid en constructieve oppositie verloochend.
piet brontsema / org adviseur
wat is hier walgelijk aan heer Lensink, PvdA doet dat open en bloot , het cda en de vvd doen dat met een minderheidskabinet in het geniep , omdat die rutte niet de moed had om een fatsoenlijk sociaal liberaal kabinet te leiden,. die eens miljarden op der hypotheekrente wil aanpakken. ik ben bang dat u zich nog aan een minderheidsstrategie vastklampt
A.M Boone / Wethouder
Politiek MOET over de inhoud gaan! Elke andere insteek is fout! Voor de burger is een anders insteek de aanleiding om de politiek niet te geloven , te wantrouwen omdat men weer eens uit is op eigen (partij) belang. Ik roep linkse en andere partijen op om constructief en in het belang van heel Nederland oppositie te voeren! Wat goed is is goed en wat fout is zal met argumenten worden bestreden.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@piet
Ben het niet met u eens. De PvdA doet het niet open en bloot, maar is soms net iets minder handig dan VVD en CDA in het verbergen ervan. Een marginaal verschil. Ben het wel met u eens dat deze onhandigheid in beginsel sympathiek is. Overigens kan onhandigheid ook als politiek middel worden ingezet en is dan opeens weer een stuk minder sympathiek.

@rwindt
U haalt twee dingen door elkaar. Karaktermoord past op zich prima binnen de spelregels van democratie en rechtsstaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld belediging, smaad of moord.

U geeft zelf een aardig voorbeeld van karaktermoord op enkele partijen, wanneer u spreekt van "de georganiseerde stembuskaping van PvdA, GL en D66". Als deze partijen stemmen winnen en die om willen zetten in regeringsmacht, is dat opeens een "kaping"?

Ook interessant dat u potentiële oppositiepartijen "obstructieplegers" noemt. Dat kennen we vooral uit dictatoriaal geregeerde landen.

In uw afsluitende zin verwijst u naar de Bijbel. "En Petrus herinnerde zich het woord van Jezus die gezegd had: 'Voor het kraaien van de haan zult ge Mij driemaal verloochenen.' Hij ging naar buiten en begon bitter te wenen." (Mt. 75).

Is die haan volgens u rood? Dan zou ik, als ik u was, toch eens wat beter naar de PvdA gaan luisteren...



rwindt / machteloze burger
@Piet

Het is heel logisch voor Rutte dus om een links meerderheidskabinet te leiden van 19 zetels als VVD-er?

Rutte heeft zich niet in de campagne geprofileerd als linksbuiten van de VVD. Over links koersen zou kiezersbedrog zijn.

Behalve Krouwel vond geen politiek analist Paarsplus in de rede. Zelfs hier ging formateur de fout in, om Paarsplus overeenkomstig stembusuitslag te zien. Dat is het derde gat in de formatie, die vanuit het Hof en informateurs in de formatie is geslagen.

Rutte is wel wijzer geworden na Verdonk om de VVD te verlinksen en in rechts een vacuum te doen ontstaan. Dat halveert potentie van VVD.
Dat is niet achterbaks, maar politieke profilering, of je die deelt of niet.
Cohen wilde niet meedoen met een middenkabinet VVD/PvdA/CDA om dezelfde reden. Dat linkse profiel zwakker daarin zou zijn. U meet met twee maten.

Is het volgende de nieuwe moraal?
Als je openlijk steelt etc. is het niet erg??

Wat nou in geniep trouwens? De vorige formatie over links vond plaats in de opgeslotenheid van Beesterzwaag
en Bos trok in een gecalculeerde move op een dramatisch moment van 15 zetels in de peilingen voor PvdA, de stekker eruit..

Bos koerste vanaf 2002 op exact dezelfde wijze op val kabinet, gecoordineerd met GL en D66 en SP.
SP voerde met Marijnissen een correcte oppositie. Agnes Kant paste meer bij de negatieve stijl van oppositievoeren van Bos toe.
De 4 partijleiders wisselde elkaar af met dezelfde openingszinnen in debatten en bij iedere microfoon. Afbraakkabinet, het land verdient beter. Jaren diezelfde ergerlijke mantra en dat in een politiek, maatschappelijk, economisch,
heel complex tijdsgewricht.
Deze stijl van de linksige oppositie heeft al sterk bijgedragen tot polarisering, maar men had Wilders als De zondebok van politiek Nederland, om ook dat naar hem toe te schuiven.
Kees Cornelder / strateeg
De lol, strategisch gesproken, van zowel de CDAaffaire rond Ab Klink als het uitlekken in de Telegraaf van PvdA-oppositieplannen is dat het drie potentiële regerings- en gedoogpartners alleen maar steviger in elkaars armen duwt.
Psychologie van de kouwe aardappelgrond dus. En wáár.
Jan / ambtenaar
Wat een gezeur allemaal. Het is de taak van de opposite de regering, waarmee ze het per definitie niet eens zijn, onderuit te halen. Alleen dan kan de oppositie gaan regeren. VVD, CDA en PVV in de oppositie zouden precies hetzelfde doen.
rwindt / machteloze burger
@Jan

*Dat vind ik een zeer negatief uitgangspunt.
*Dat bevordert het aanzien van Den Haag bepaald niet.
*Bevestigt het toch al negatieve imago van politici.
*Dat is een zeer onvolwassen wijze van politiek bedrijven.
*Dat wordt dan om en om stuivertje wisselen.
*Waarbij de wijze waarop dat onderuit halen geschiedt sinds 2002 ondermaats is.
*Dat betekent dat aanzien politiek niet relevant is.
*Dat landsbelang niet relevant is.
*Dat je steeds vroegtijdige vallende kabinetten hebt.
*Dat kost voorbereidingstijd voor nieuwe verkiezingen.
*Dat kost lange moeizame formatieperiodes in complex politiek landschap.
*Dat tussen oude en nieuwe kabinet, oppositie van alles controversieel verklaart en landsbestuur alleen maar op de winkel kan passen.
*Dat in een crisistijd zelfs nu die negatieve insteek gewoon doorgaat.

In P&W zat vrijdag Cohen.
In tegenstelling met doorgewinterde Albayrak en Koenders daarvoor zat er nu GEEN politiek opponent tegenover Cohen.
Niet toevallig bij Vara.
Het onderwerp was de gelekte oppositiestrategie. Dat werd door Witteman mild tegen het licht gehouden.
Cohen nuanceerde dat stuk, maar zei tegelijkertijd dat een motie van wantrouwen er dik in zit bij de start van het kabinet.
De grote Verbinder zet in op ramkoers feitelijk, maar het stuk nuanceert hij dus heel tegenstrijdig.
Ook Claudia de Breij zat erbij. Was snel geheel gerustgesteld over dat gelekte stuk.
en stak de loftrompet over Cohen verder af en dat zij op hem gestemd had. Gaf tips. Kortom een eitje voor Cohen. De hiervoor genoemde punten bleven liggen!
Dat voorspeld niet veel goed t.a.v. journalistieke neutraliteit de komende tijd.

De strategie is om voor de lastige klussen prominenten naarvoren te schuiven en voor de risicolage omstandigheden Cohen zichtbaar wordt.

Kortom, we krijgen een herhaling van 2002-2006, waarbij Bos met medewerking zelfde partijen optrekt met dezelfde imagobeschadigende mantra's t.a.v. regering.
Herhaald door media en aanhang, hier ook vaak te lezen. De negatieve echoput treedt weer in werking. Je zou hopen dat Verhagen en Rutte fractieleiders bleven en met Wilders gehakt maken van dit lage politieke niveau.
Dat laatste vond/vindt men uitsluitend Wilders handelsmerk, als "nationale zondebok".

*Dat kost weer inwerkperiode bewindslieden.
*Dat houdt in dat het om macht gaat en spelletjes..
Advertentie