Positie lokale partijen is rechts van het midden
Verkiezingsprogramma’s van lokale partijen ‘verraden’ dat ze wel degelijk een politiek signatuur: centrumrechts.
Onderzoek naar gemeentelijke verkiezingsprogramma’s toont duidelijk aan dat lokale partijen qua standpunten met elkaar overeenkomen. Hun politieke positie? Net iets rechts van het midden.
Baanbrekend
De precieze positie die lokale partijen innemen op de links-rechts as is ergens tussen D66 en de ChristenUnie in. Dat blijkt uit onderzoek van Simon Otjes, die als wetenschapper is verbonden aan de Universiteit Leiden en het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. De eerste resultaten van zijn naar eigen zeggen ‘baanbrekend onderzoek’ presenteert hij in de digitale lezingenreeks Lokaal Bestuur in Perspectief van de Vereniging Bestuurskunde en het Kenniscentrum Decentraal Bestuur, een serie van twintig onlineafleveringen van een kwartier in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart.
Anti-elitair
Op zoek naar een antwoord op de vraag waar lokale partijen staan, vergeleek Otjes honderden verkiezingsprogramma’s uit 2014 en 2018 met elkaar. Hoewel lokale partijen vaak zelf beweren niet links en niet rechts te zijn maar vooral divers, komt Otjes tot een andere conclusie. Lokale partijen zijn wel degelijk coherent qua standpunten en die leiden tot een positie net iets rechts van het politieke midden. Verder zijn lokale partijen, op basis van het woordgebruik in de verkiezingsprogramma’s gemiddeld ook als anti-elitair te duiden. De meest anti-elitaire verkiezingsprogramma’s die Otjes onderzocht zijn die van de PVV, de Partij voor de Dieren en de SP. Vlak daarna volgen de lokale partijen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.