Advertentie

Lokale partijen bundelen krachten voor Statenverkiezingen

Lokale partijen bundelen hun krachten om gezamenlijk een vuist te kunnen maken bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015, blijkt uit onderzoek van NRC.

07 oktober 2014

Lokale partijen steken de koppen bij elkaar om zich krachtig op te kunnen stellen bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015. Daarmee willen ze het succes herhalen van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen jaar, zo blijkt uit een inventarisatie van het NRC.

Gezamenlijk optreden

In Zeeland, Groningen, Limburg, overal komen lokale partijen bij elkaar om gezamenlijk op te kunnen treden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar. Zeeuwse partijen werken aan de provinciale partij Zeeland Lokaal. In Groningen komen deze week twintig partijen samen om over een gezamenlijke provinciale partij te praten. Ook in Limburg is een dergelijk initiatief van de grond gekomen. En de Politieke Vereniging Nederland Lokaal stuurt coördinatoren naar alle provincies, om lokalen te helpen bij het opzetten van provinciale partijen, zo schrijft het NRC.

Bundelingen
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 haalden de lokale partijen samen bijna 30 procent van de stemmen. Op provinciaal niveau zijn er echter nauwelijks bundelingen van lokale partijen. Zeker omdat de provincies financieel toezicht houden op de gemeenten en die taak meer tot uiting zal komen na de bezuinigingen die de decentralisaties met zich meebrengen, vinden lokale partijen het van groot belang dat ze een nauwe relatie hebben met de lokale partijen in de gemeenteraad.

Grote invloed
Ook hebben de lokale partijen belang bij de grote invloed van de provincie op het gemeentelijk beleid. Met name lokale  bestemmingsplannen kunnen pas hun beslag krijgen als ze voldoen aan provinciale verordeningen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is een voor de hand liggende ontwikkeling. Elk voordeel heeft echter ook zijn nadeel. De bundeling van lokale partijen brengt in ieder geval de provinciale politiek dichter bij de burger. Er komen weer thema's op de agenda die dicht bij de mensen staan. Het nadeel is echter dat het aantal bestuurlijke amateurs toeneemt. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, mits niet de grote ego's met weinig deskundigheid gaan overheersen. Een inbreuk op zelfvoldane regentencultuur is zonder meer toe te juichen. We gaan het zien, interessant.
Advertentie