Advertentie

Lelystad machteloos bij te hoge warmtetarieven

De gemeente Lelystad kan niets doen tegen de hoge tarieven voor stadsverwarming. Ongeveer vijfduizend huishoudens in Lelystad zijn aangesloten op het warmtenet van NUON en betalen jaarlijks gemiddeld 230 euro meer dan huishoudens die op aardgas zijn aangesloten.

30 september 2010

Rechter
Lelystad sloot in 1981 een contract met de voorloper van NUON, PGGM. De leveringstarieven werden vastgesteld door Energiened, de brancheorganisatie van energiebedrijven. Daarbij werd het niet-meer-dan-anders-principe (NMDA) gehanteerd: de gebruiker van stadsverwarming betaalt niet meer dan hij voor aardgas zou betalen. ‘Wij houden ons keurig netjes aan die afspraak’, zegt woordvoerder Patrick Harms van NUON. ‘Tot 2009 heeft Senter Novem (het huidige Agentschap NL) dat gecontroleerd en getoetst. Vorig jaar heeft de rechter ons in een vergelijkbare kwestie tegen de gemeente Almere in het gelijk gesteld.’

Tariefverschillen
Onderzoek van adviesbureau BECO toonde dit voorjaar aan dat er wel sprake is van tariefverschillen. Huishoudens die op het warmtenet van NUON zijn aangesloten betalen gemiddeld 230 euro meer. Om te beginnen zijn de vastrechtkosten voor warmtenetgebruikers ongeveer 110 euro hoger dan gebruikers die op het aardgasnet zijn aangesloten. Allard van Krevel van BECO: ‘Dat komt door de huur van de installatie voor warm tapwater.’ Negentig euro van het verschil is te verklaren doordat het rendement van een combiketel te laag is ingeschat, zodat er volgens de tariefberekening meer gas verstookt moet worden dan feitelijk nodig is. De laatste 30 euro verschil zit in het feit dat warmtenetgebruikers in het algemeen koken op elektriciteit en dus extra kosten maken.

Onzin
NUON wijst erop dat BECO in haar rapport een andere berekeningsmethode hanteert dan Energiened. ‘Hierdoor ontstaat ten onrechte het beeld dat warmte-klanten thans te veel geld betalen.’ Volgens woordvoerder Harms van NUON heeft BECO slechts twee woningen vergeleken, één die is aangesloten op het warmtenet en één die is aangesloten op aardgas. Van Krevel noemt dit ‘klinkklare onzin. BECO heeft de warmtevraag vergeleken van een woning die is aangesloten op het warmtenet versus dezelfde woning die is aangesloten op aardgas en alleen gekeken naar de kostenverschillen.’

Warmtewet
Dinsdag, tijdens een hoorzitting over de kwestie, moest wethouder Wout Jansen van Lelystad vaststellen dat de gemeente weinig kan betekenen voor burgers die te veel betalen: de gemeente is geen contractpartij. Jansen heeft zijn hoop gesteld in de Warmtewet, waaraan al jaren wordt gewerkt. Harms (NUON) vindt het goed om de tarieven bij wet te regelen. ‘Dan ben je af van dit soort discussies.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rai van Alphen
In het stuk vallen mij een aantal dingen op. Als eerste de passage;

Negentig euro van het verschil is te verklaren doordat het rendement van een combiketel te laag is ingeschat, zodat er volgens de tariefberekening meer gas verstookt moet worden dan feitelijk nodig is.

In mijn beleving is een te laag ingeschat rendement bij een combiketel gunstig. Als er een hoger rendement wordt behaald is deze toch zuiniger en in het verlengde daarvan goedkoper?

Ten tweede de passage;

De laatste 30 euro verschil zit in het feit dat warmtenetgebruikers in het algemeen koken op elektriciteit en dus extra kosten maken.

Ik maak hier uit op dat elektrisch koken duurder is dan koken op aardgas. Waarom wordt dat niet meegenomen in de rendabiliteitsberekening van Stadsverwarming?

Als laatste te vernoemen passage;

Dinsdag, tijdens een hoorzitting over de kwestie, moest wethouder Wout Jansen van Lelystad vaststellen dat de gemeente weinig kan betekenen voor burgers die te veel betalen: de gemeente is geen contractpartij.

De Gemeente legt het beleid en de eisen voor de stadontwikkeling vast en zijn verantwoordelijk voor het opleggen van stadsverwaming als nutsvoorziening, maar vindt dat zij niets kan betekenen in het geschil, omdat zij de energierekening niet betalen.
Dit komt op mij over als een put graven en dan verbaasd zijn dat er iemand in valt.
Gemeente neem verantwoording voor het door u gevoerde beleid en schep voor een keer duidelijkheid. Handhaaf de afspraak tussen leverancier en overheid over de prijsstelling namens uw burgers of informeer de burgers dat de afspraken zijn gewijzigd en dat de energieleveranciers kunnen vragen voor stadsverwarming wat zij willen. Tevens moeten de stadsontwikkelaars zich naar maar eens flink achter de oren krabbelen of stadsverwaming wel zo'n goede optie is bij nieuwbouw.
Erwin van de Kolk / medewerker kwaliteit
Beetje kinderachtig om te doen alsof alleen landelijke regelgeving de oplossing kan brengen. Het blijkt nu dat de gemeente in 1981 een contract heeft afgesloten die nadelig is voor bewoners, terwijl het eigenlijk voordelen moest opleveren. Waarom kan nu het contract niet worden opengebroken, of worden overgestapt naar een andere leverancier? Nuon gaat wel anders piepen als de kans bestaat dat ze met een ongebruikte energiecentrale blijven zitten.
Advertentie