Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Lekker polderen

De Randstadprovincie moet er komen, vindt het kabinet. Om de internationale concurrentiepositie van Nederland te verbeteren, om de bestuurlijke drukte en wanorde aan te pakken, om de infrastructuur beter op elkaar aan te laten sluiten en om keuzes te kunnen maken.

07 oktober 2011

Nu werken Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, de provincie Utrecht, de stad Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag allemaal voor zichzelf. Gezamenlijk beleid is er nauwelijks, tenzij het nodig is om de eigen positie veilig te stellen.

 

Maar goed, het kabinet-Rutte wil de Randstadprovincie, maar dan zonder Zuid-Holland. Eigenlijk is het een halve Randstadprovincie met Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Nou ja, een halve Randstadprovincie! Flevoland wil niet fuseren, zo hebben de commissaris van de koningin en een gedeputeerde al laten weten. En Utrecht? Ach, Utrecht wil best een beetje samenwerken met Noord-Holland en Flevoland, maar meer ook niet.

 

Zuid-Holland wil weer wel fuseren met de andere drie. Begrijpelijk, want Rotterdam en Den Haag hebben samen besloten een Vervoersautoriteit op te richten voor de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Het wordt een dubbelstad die samenwerkt op het gebied van infrastructuur, ruimtelijke ordening, economische ontwikkeling, innovatie, onderwijs, noem maar op.

 

Voor de provincie Zuid-Holland blijft dan de taak over om de fietsbereikbaarheid in Delfland te regelen. Tsja, dat Zuid-Holland wordt dus zwaar gepiepeld door haar twee grootste steden. Geen wonder dat het wil fuseren met de andere provincies om op te trekken tegen de opstandige dubbelstad.

 

En Amsterdam? Die stad vecht al jaren tegen de provincie Noord-Holland en vice versa. Die twee motten elkaar gewoonweg niet. Als het Amsterdam uitkomt, dan wil het weleens samenwerken met Rotterdam. Een monsterverbond kan soms geen kwaad.

 

En zo polderen we lekker verder in Holland. We houden elkaar goed bezig. We nemen de vlucht vooruit. We maken allemaal plannen en allianties die niet passen bij die andere plannen en allianties, maar doen alsof we de bestuurlijke drukte ergens, ten koste van de ander, willen aanpakken.

 

Ondertussen heeft minister Donner van Binnenlandse Zaken van het kabinet-Rutte de opdracht om nu echt vaart te maken met het aanpakken van die bestuurlijke drukte, zonder dat het precies duidelijk wordt wie, wanneer en hoe. En Donner! Hij wordt de vicevoorzitter van de Raad van State. Het is een publiek geheim. Zelfs in het kabinet-Rutte. Dus voordat een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken is ingewerkt…! Ach! Er ligt nog een blauwdruk van vóór de Napoleontische tijd. Iets met De Republiek der Zeven Provinciën uit 1588.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie